Domaća mliječna industrija nije osjetila posljedice krize u martu

Domaća mliječna industrija nije osjetila posljedice krize u martu

Mliječna industrija u Bosni i Hercegovini, sudeći prema statističkim podacima za mart, nije osjetila uticaj virusa Covid-19, izvještava Indikator.ba.

Podaci entitetskih zavoda za statistiku pokazuju da je proizvodnja mliječnih proizvoda uglavnom bila veća nego u istom mjesecu prošle godine.

Tako je proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH bila veća za 10,5%, pavlake za 13,7%, kajmaka za 47,5%, fermentisanih mliječnih proizvoda za 9,7% i kravljeg sira za 1,0%. Jedini pad bilježila je proizvodnja maslaca/putera, koja je bila manja za 10,0 posto.

Istovremeno, ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u martu 2020., koja je iznosila 15.169 tona, bila je veća za 2,5 posto u odnosu na mart prethodne godine.

U Republici srpskoj, prema statističkim podacima, tokom marta 2020. godine mljekare su od poljoprivrednih gazdinstava prikupile ukupno 8.328 tona kravljeg mlijeka, što je za 1,7% više nego u martu prethodne godine, odnosno za 9,8% veća količina u odnosu na februar 2020. godine.

Mljekare u Rs-u su tokom marta 2020. godine povećale proizvodnju pavlake za 9,3% i kravljeg sira za 6,6%, dok su smanjile proizvodnju mlijeka za piće za 9,6%, fermentisanih mliječnih proizvoda za 16,5% kao i maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 20,6%.

Previous Sultan-Ahmedova džamija u Zenici: Tradicionalna hafiska mukabela bez prisustva vjernika
Next BPK Goražde pokazuje da nema velikih i malih kantona i gradova, već da ima ljudi koji znaju i koji ne znaju

You might also like

Ekonomija/Biznis

Wizz Air uspostavlja sedam novih linija iz Sarajeva i dodaje drugi avion u bazu

Aviokompanija Wizz Air danas je najavila dodavanje drugog aviona u svoju bazu u Sarajevu. Novi Airbus A320 će se u decembru 2021. godine pridružiti floti, što će omogućiti početak letenja

Ekonomija/Biznis

Svečano otvoren prvi BH Telecom Premium Showroom u Sarajevu

Prvi BH Telecom Premium Showroom “Od ideje do uspješne priče” zvanično je otvoren danas u Sarajevu u ulici Branilaca Sarajeva. Zvanicama su se tom prilikom obratili premijer Federacije BiH Fadil

MADE IN BOSNIA-387

Bosanske firme na prestižnom sajmu dobavljača Volkswagena privukle pažnju i njemačkih medija

  U uglednom njemačkom dnevnom časopisu „Wolfsburger Nachrichten” objavljen je tekst o premijernom nastupu bosanskohercegovačkih kompanija na međunarodnom sajmu dobavljača Volkswagen grupacije, IZB 2018 (Internationale Zuliefererbörse 2018), koji se svake dvije godine