Domaća mliječna industrija nije osjetila posljedice krize u martu

Domaća mliječna industrija nije osjetila posljedice krize u martu

Mliječna industrija u Bosni i Hercegovini, sudeći prema statističkim podacima za mart, nije osjetila uticaj virusa Covid-19, izvještava Indikator.ba.

Podaci entitetskih zavoda za statistiku pokazuju da je proizvodnja mliječnih proizvoda uglavnom bila veća nego u istom mjesecu prošle godine.

Tako je proizvodnja mlijeka u Federaciji BiH bila veća za 10,5%, pavlake za 13,7%, kajmaka za 47,5%, fermentisanih mliječnih proizvoda za 9,7% i kravljeg sira za 1,0%. Jedini pad bilježila je proizvodnja maslaca/putera, koja je bila manja za 10,0 posto.

Istovremeno, ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u martu 2020., koja je iznosila 15.169 tona, bila je veća za 2,5 posto u odnosu na mart prethodne godine.

U Republici srpskoj, prema statističkim podacima, tokom marta 2020. godine mljekare su od poljoprivrednih gazdinstava prikupile ukupno 8.328 tona kravljeg mlijeka, što je za 1,7% više nego u martu prethodne godine, odnosno za 9,8% veća količina u odnosu na februar 2020. godine.

Mljekare u Rs-u su tokom marta 2020. godine povećale proizvodnju pavlake za 9,3% i kravljeg sira za 6,6%, dok su smanjile proizvodnju mlijeka za piće za 9,6%, fermentisanih mliječnih proizvoda za 16,5% kao i maslaca i ostalih žuto-masnih proizvoda za 20,6%.

Previous Sultan-Ahmedova džamija u Zenici: Tradicionalna hafiska mukabela bez prisustva vjernika
Next BPK Goražde pokazuje da nema velikih i malih kantona i gradova, već da ima ljudi koji znaju i koji ne znaju

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski lijekovi za Ruse: Izuzetni prodajni rezultati Bosnalijeka na ruskom tržištu

Najveća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek nastavlja bilježiti uspješan rast poslovanja na ruskom tržištu, istaknuto je na press konferenciji u Moskvi na kojoj su govorili farmaceutski autoriteti iz Rusije. Ovom prilikom

NAŠI DANI

Novalić: Jedini smo u regionu prihvatili obavezu da podržimo sve ugrožene firme

 Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da je Zakon o ublažavanju negativnih posljedica pandemije ili tzv. anti-korona zakon kreiran na temelju najboljih praksi, analiza i kapaciteta u ovom trenutku

Ekonomija/Biznis

HOĆE LI BOSNA DOŽIVJETI EKONOMSKI PROCVAT?! Aktivnosti za dodjelu koncesije za eksploataciju nafte i plina

Federalna vlada je donijela Odluku o pokretanju aktivnosti za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine. Javno nadmetanje za dodjelu koncesije za