BH Telecom obezbijedio besplatan pristup internetu za 3.443 učenika

BH Telecom obezbijedio besplatan pristup internetu za 3.443 učenika

Kompanija BH Telecom stavila je na raspolaganje obrazovnim institucijama svoje tehnološke kapacitete IPTV platforme i Enterprise Cloud-a, s ciljem nesmetanog odvijanja online nastave u vrijeme pandemije koronavirusa.

Međutim, tokom realizacije online nastave uočeno je da veliki broj učenika nema pristup internetu ili potrebnu računarsku opremu.

Kako bi se i tim učenicima omogućilo praćenje online nastave, BH Telecom je uputio poziv osnovnim i srednjim školama da dostave podatke o učenicima koji trenutno nemaju omogućen pristup internetu kako bi, u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima i mrežnim kapacitetima, omogućio pristup online nastavi što većem broju učenika.

Pozivu su se odazvale 403 osnovne i srednje škole iz cijele Bosne i Hercegovine i iskazale potrebu za omogućavanje internet pristupa za 4.397 učenika osnovnih škola i 645 učenika srednjih škola, saopćeno je iz BH Telecoma.

Tehničke službe BH Telecoma su do sada omogućile besplatan mobilni pristup internetu za 3.265 učenika, a 178 učenika je dobilo besplatan pristup internetu putem ADSL-a. Između ostalog, 130 Ultra start paketa za besplatni mobilni internet je dodijeljeno Edukativnom centru Nova Kasaba koji pohađaju djeca iz Konjević Polja i okolnih mjesta.

S obzirom na iskazane zahtjeve, u toku su priključenja i za ostale učenike te će i njima uskoro biti omogućeno praćenje online nastave, a u planu je podjela još 1.000 Ultra start paketa za učenike osnovnih i srednjih škola.

Brojne partnerske kompanije i organizacije su prepoznale značaj ove aktivnosti koju je realizirao BH Telecom i priključile su se kroz dodjelu tableta i laptopa učenicima širom Bosne i Hercegovine, a u skladu sa iskazanim potrebama škola.

Na ovaj način je, pored besplatnog pristupa internetu, učenicima obezbjeđeno ukupno 320 tableta i 20 laptopa od čega je kompanija “Klika” donirala 130 tableta, organizacija “Save the Children” 140 tableta, kompanija “Comtrade” 20 laptopa i Ministarstvo obrazovanja Repulike Turske 50 tableta.  

Aktivnost prijave i aktivacije fiksnog i mobilnog interneta odvija se posredstvom škola, a pozitivne reakcije učenika, nastavnog osoblja i roditelja će svakako biti dodatni poticaj da se učini sve da svakom učeniku bude omogućen pristup internetu i online nastavi. Pristup i korištenje interneta koji bude omogućen djeci kao rezultat ovog javnog poziva biće besplatan dok traje vanredna situacija izazvana korona virusom.

– Ovo je još jedna u nizu aktivnosti u sklopu kampanje “Ostanimo povezani. Sad više nego ikad” kojom BH Telecom želi pružiti podršku građanima kako bi im život u ovim vanrednim okolnostima učinio lakšim – ističu iz te kompanije.

Previous Boro Bjelobrk: Ponosan sam što pripadam generaciji koja se suprotstavila zlu
Next Made in Bosnia: Mobilni bolnički krevet uskoro na domaćem i ino tržištu

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Bošnjaci Nevesinja pješačenjem preko planine Velež odali počast ubijenim sugrađanima tokom agresije

U organizaciji udruženja i pravnih subjekata koji okupljaju nevesinjske Bošnjake u nedjelju je kod spomen obilježja u Kljunima obilježena 28. godišnjica zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom u Nevesinju. Obilježavanje godišnjice

NAŠI DANI

Sebija Izetbegović: Pozitivnih na koronavirus ima tačno onoliko koliko smo i objavili

Pozitivnih na koronavirus ima tačno onoliko koliko smo i objavili, izjavila je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović, prenosi Fena. – Nema potrebe da se

NAŠI DANI

Okružni sud Banjaluka ispoštovao odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine

Muharem Štulanović, imam i profesor iz Bihaća oslobođen je pred Okružnim sudom u Banjaluci optužbi “za povredu ugleda i časti Republike Srpske i njenih naroda”. Štulanović je optužen da je