Gacko: Paroh i glavni imam zajedno kosili travu u haremu džamije Mehmed-age Zvizdića

Gacko: Paroh i glavni imam zajedno kosili travu u haremu džamije Mehmed-age Zvizdića

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sadet ef. Bilalić i gatački paroh Velimir Kovač zajedno su danas kosili travu u haremu džamije Mehmed-age Zvizdića u Gacku.

Svoju privrženost kao i odanost Bogu potvrđujemo kroz rad i činjenje dobrih djela. Držimo do toga i vjerujemo da je to ustvari pravi ibadet i da je cilj svih ibadeta  i pobožnosti opća plemenitost koja se ispoljava u radu za druge.

– Islam posvećuje posebnu pažnju suživotu komšijskim odnosima. “Nije musliman onaj čijeg se zla boji njegov komšija”, kaže se u jednoj predaji. Komšije su ljudi, neovisno od vjere ili nacije – kazao je ef. Bilalić za Preporod.info. 

Prema njegovim riječima, ovaj značajan, ljudski i komšijski gest gatačkog paroha Velimira Kovača i dva studenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Marka Loza i Vlade Radovića, daje poruku opredeljenja da se traže putevi mira i obnavlja višestoljetni suživot na ovim prostorima. 

– Među komšijama postoje trajne i doživotne veze. “Drvo se naslanja na drvo, a komšija na komšiju – kaže naš narod!”- poručio je Bilalić.

Izvor: Preporod.info
Previous FlyBosnia od jula dovodi turiste u Bosnu i Hercegovinu
Next Šesti dan u Kantonu Sarajevo nema novih slučajeva infekcije koronavirusom

You might also like

ŽIVOT

Faris Sitnić, oficir OSBiH koji je pohađao najstariju vojnu akademiju: ‘Bila mi je čast predstavljati svoju zemlju’

  Blato do koljena, natopljena odjeća, teret na leđima, brojne prepreke, hiljade sklekova i drugih fizičkih i taktičkih vježbi, napori koji dovode do krajnjih granica ljudskih mogućnosti… Ako je prva

ŽIVOT

Palestinac 18 godina u izraelskom zatvoru čuvao poklon za kćerku

   Imaduddin es-Saftavi je 2000. godine kupio lutku kojom je želio obradovati dvogodišnju kćerku Saru. No, ovog Palestinca pratila je takva sudbina da je kćerku uspio obradovati tek sa njenih

TURIZAM

Vratio se iz Njemačke i sagradio ‘raj na zemlji’ u Bosanskoj Kostajnici

Ibrahim Agarević punih 25 godina živio je i radio u Njemačkoj. Od toga pune četiri godine bio je predsjednik bh. kluba „Bosna Köln“. Ibrahim je rođen u Bosanskoj Kostajnici, pa