Gacko: Paroh i glavni imam zajedno kosili travu u haremu džamije Mehmed-age Zvizdića

Gacko: Paroh i glavni imam zajedno kosili travu u haremu džamije Mehmed-age Zvizdića

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sadet ef. Bilalić i gatački paroh Velimir Kovač zajedno su danas kosili travu u haremu džamije Mehmed-age Zvizdića u Gacku.

Svoju privrženost kao i odanost Bogu potvrđujemo kroz rad i činjenje dobrih djela. Držimo do toga i vjerujemo da je to ustvari pravi ibadet i da je cilj svih ibadeta  i pobožnosti opća plemenitost koja se ispoljava u radu za druge.

– Islam posvećuje posebnu pažnju suživotu komšijskim odnosima. “Nije musliman onaj čijeg se zla boji njegov komšija”, kaže se u jednoj predaji. Komšije su ljudi, neovisno od vjere ili nacije – kazao je ef. Bilalić za Preporod.info. 

Prema njegovim riječima, ovaj značajan, ljudski i komšijski gest gatačkog paroha Velimira Kovača i dva studenta Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči Marka Loza i Vlade Radovića, daje poruku opredeljenja da se traže putevi mira i obnavlja višestoljetni suživot na ovim prostorima. 

– Među komšijama postoje trajne i doživotne veze. “Drvo se naslanja na drvo, a komšija na komšiju – kaže naš narod!”- poručio je Bilalić.

Izvor: Preporod.info
Previous FlyBosnia od jula dovodi turiste u Bosnu i Hercegovinu
Next Šesti dan u Kantonu Sarajevo nema novih slučajeva infekcije koronavirusom

You might also like

RIJEČ

Od izbjegličkog kampa do liste 100 najinspirativnijih osoba na svijetu: Imamo toliko stvari koje idu u našu korist

Maja Zelihić izabrana je među 100 najinspirativnijih osoba na svijetu za 2022. godinu u izboru magazina Global Leaders. Ona je jedina osoba s prostora cijelog regiona koja se našla na

ŽIVOT

S 19 godina napustila je SAD i vratila se u Bosnu; danas je direktorica šampiona države u fudbalu

Gost 169. izdanja ‘The Sports Career Podcast’ pod naslovom “Kako izaći iz svoje zone komfora dok gradite karijeru u fudbalskoj industriji” bila je direktorica FK Sarajevo, Sabrina Buljubašić – piše sportsport. Sabrina,

ŽIVOT

Tešanj – jedna od rijetkih bosanskih općina s pozitivnim prirodnim priraštajem

TEŠANJ – U prošloj godini u matične knjige je upisano 583 rođenih, 424 umrlih. Odnos broja rođenih i umrlih (prirodni priraštaj) je pozitivan +159!!! Procjenjuje se da će samo do