OSBiH vršile dezinfekciju prostora, objekata i javnih površina u Maglaju

OSBiH vršile dezinfekciju prostora, objekata i javnih površina u Maglaju

U borbi protiv širenja koronavirusa, jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine za atomsko-biološko-hemijsku odbranu u srijedu 6. maja 2020. godine obavila je dezinfekciju prostora u Maglaju

Na osnovu zahtjeva općine Maglaj a u skladu sa procedurama za angažovanje resursa OS BiH za pomoć civilnim strukturama vlasti u vanrednim okolnostima odnosno, odbrane od širenja korona virusa (COVID-19), danas 06. maja 2020. godine u roku od 34 sata od ispostavljenog zahtjeva, na izvršenje zadatka dezinfekcije prostora, objekata i javnih površina u općini Maglaj, upućena je posebna/specijalistička jedinica privremenog sastava brigade taktičke podrške OS BiH, koju čine specijalistički timovi čete za atomsko-biološku i hemijsku odbranu (ABHO) i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava deminerskog bataljona.

Na zadatak je upućeno ukupno 40 vojnih osoba, tri specijalne cisterne i devet drugih motornih vozila za posebne namjene. Prije polaska na izvršenje zadatka u koordinaciji sa nosiocima logističke podrške, izvršen je preventivni ljekarski pregled svih pripadnika na korona virus COVID-19. Prilikom izvršenja zadatka na raspolaganju su sredstva za dezinfekciju IZOSAN i BIOENVIRION a koja su donirana od strane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) a korištenje istih na terenu ovisi o zahtjevu tražioca usluga.

Ovo je dokaz da su i u ovom kriznom vremenu, kao i one teške 2014. godine i svih ostalih predhodnih godina, Oružane Snage BiH još jednom pokazale spremnost da i pored ograničenih resursa i godina ne ulaganja u iste, stave svoje kapacitete na raspolaganje svim građanima BiH i da, iako zapostavljene u angažovanju, spremno odgovore svakom izazovu.

Jedan od najbitnijih kapaciteta i sposobnosti za današnju situaciju je svakako gore navedena jedinica ABHO OS BiH. Ova jedinica posjeduje kapacitet i stručnost za realizaciju prijeko potrebne dezinfekciju kao i bavljenje značajno težim i kompleksnijim aktivnostima. U proteklom periodu ova jedinica je bila angažovana na dezinfekciji i dekontaminaciji objekata na lokacijama Oružanih snaga BiH što je doprinjelo veoma niskoj stopi zaraženosti kod njenih pripadnika i samim tim održanju stepena gotovosti Oružanih snaga BiH.

Treba naglasiti da je jedinica ABHO OS BiH kroz vrlo specifične obuke kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu dostigla visoki nivo obučenosti u svrhu pomoći civilnim strukturama u otklanjanju posljedica eventualnog ABH incidenta ili  zaraza kao što je COVID-19.

General Mašović je već i ranije izjavio da smatra da u svakom slučaju kapaciteti Oružanih snaga BiH uvijek trebaju i mogu biti na raspolaganju građanima na cijeloj teritoriji BiH. Međutim, isto tako je i činjenica da do današnjeg dana nismo imali nikakav specifičan zahtjev od bilo kojih civilnih institucija za angažman naših pripadnika u segmentu pružanja pomoći za dezinfekciju i sličnih usluga, a za koje mi imamo raspoložive kapacitete. Ipak, naglašavam da smo u svakom slučaju, što se može vidjeti kroz današnji angažman OS BiH, spremni izaći u susret ukoliko pomoć u ovom segmentu bude zatrebala.

Nadalje Oružane snage BiH su spremne i da ostvare blisku saradnju sa svim ostalim državnim institucijama sa ciljem da se adekvatno odgovori na trenutnu kriznu situaciju, te da time doprinesu sveukupnom prosperitetu u državi.

Naši pripadnici, po svim parametrima, u potpunosti se mogu nositi sa izazovima i zadacima savremenog doba, uključujući i ovaj slučaj pandemije virusa COVID 19, jer ih odlikuje visoki profesionalizam i posvećenost u izvršavanju zadataka, ali i spremnost da svakodnevno budu u službi građana, kako u Bosni i Hercegovini tako i na globalnom planu.

Previous Šesti dan u Kantonu Sarajevo nema novih slučajeva infekcije koronavirusom
Next Hoće li sin Hasana Salihamidžića zaigrati za Bosnu?

You might also like

NAŠI DANI

Ukrajina: Ruski vojnik predao tenk ukrajinskim snagama u zamjenu za novčanu nagradu

U zamjenu za obećanu novčanu nagradu jedan ruski vojnik predao je Oružanim snagama Ukrajine tenk kojim je upravljao, objavile su ukrajinske vlasti, javlja AA. Viktor Andrusiv, savjetnik ministra unutrašnjih poslova

RIJEČ

Suljagić: Crna Gora je dokaz da je i milimetarski ustupak velikosrpskom nacionalizmu potencijalno fatalan

Komentar Emira Suljagića, direktora MC Srebrenica nakon posljednjih dešavanja u susjednoj Crnoj Gori… -Crna Gora je dokaz da je i milimetarski ustupak velikosrpskom nacionalizmu potencijalno fatalan. Od izborne “pobjede” do

NAŠI DANI

Iz UN-a pozvali na istragu o nedavnim nacionalističkim incidentima u BiH i Srbiji

Ujedinjene nacije (UN) izrazile su duboku zabrinutost zbog veličanja osuđenih ratnih zločinaca i groznih zločina u Bosni i Hercegovini i Srbiji, javlja AA. Glasnogovornica Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava