Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana

Institut za istraživanje genocida Kanada:

9. maj je Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana. To je Dan evropske i bosanskohercegovačke slobode i hrabrosti.

Danas se sjećamo velike pobjede savezničkih armija nad silama fašizma u ratu za oslobođenje Evrope. Pobjeda nad fašističkom ideologijom je udarila temelje moderne Evrope na kojima počiva Evropska unija, čije je osnivanje započeto upravo na današnji dan 1950. deklaracijom Roberta Šumana. Fašizam je 9. maja 1945. vojno poražen, ali u različitim svojim oblicima ta anticivilizacijska, dehumanizirajuća ideologija je ostala egzistirati, čemu najbolje svjedoči agresivno genocidni rat u BiH, prvi put na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata. Armija RBiH, kao legalna, istinska, antifašistička vojna snaga, branila je tada BiH od istočnog i zapadnog agresora. Zato je 9. maj istovremeno i Dan zlatnih ljiljana.

9. maja 1995. godine u Parizu cijeli antifašistički svijet je aplaudirao bosanskohercegovačkoj državi. Tog dana prvi put u svojoj historiji, BiH je dobila poziv da učestvuje na vojnoj paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom. Armija RBiH, jedina antifašistička snaga u posljednjem ratu, je ponosno marširala ulicama Pariza kao dio antifašističke koalicije. Na ovaj način dobila je priznanje za borbu koju je vodila za slobodu i čast svoje međunarodno priznate države BiH. Suprotstavila se velikosrpskoj i velikohrvatskoj agresiji i poremetila realizaciju planova Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podjeli BiH. Marširajući ulicama Pariza Armija RBiH dobila je priznanje za borbu koju je vodila i postala dio evropske antifašističke porodice. Zato buduće generacije moraju znati da je Armija RBiH nastala u odbrani slobode države BiH. Ona je simbol historijskog kontinuiteta državnosti, antifašizma i kontinuiteta ujedinjene Evrope na bosanskohercegovačkoj zemlji.

Ali antifašistička Armija RBiH se nije borila za BiH u kojoj i dalje organizovano djeluju fašističke {četničke i ustaške} snage, u kojoj se javno okupljaju i nose simbole, uniforme po ugledu na fašistička vremena, u kojoj još nije donesen zakon protiv upotrebe fašističkih obilježja, u kojoj ne postoji dovoljno snaga u Parlamentu da izglasaju zakon o osudi agresije i genocida, u kojoj su fašisti razvili metode manipulacije kojima uspjevaju prekriti svoje prave namjere i ciljeve, te se predstavljaju kao “zaštitnici” države, građana i naroda. Oni zapravo žrtvuju narod, državni interes i državno dobro.

Čestitajući svim građanima BiH ma gdje bili 9. maj, poručujemo da samo organizovanai sistematska borba protiv udružene antibosanske koalicije može polučiti rezultat, a to je izgradnja pravne države koja zajedno sa institucionalizacijom istine, pravde i kulture sjećanja može povratiti cjeloviti suverenitet, integritet i kontunitet države BiH, oduzetih legalizacijom rezultata agresije i genocida.

Previous Sarajevo se polako vraća u normalnu (Video)
Next Izetbegović: Bosna i Hercegovina i Sarajevo su provokacija za fašiste koji bi razdvajali ljude (VIDEO)

You might also like

BLOG

Podrinjski heroj Ejub Golić: Preživio pad helikoptera, Srebreničane vodio na Maršu smrti do slobode

Vidjevši da je smrtno pogođen, Ejub Golić je rekao svojim najbližim suborcima: „Mi smo uspjeli. Do slobodne teritorije ostalo je još vrlo malo. Vi morate doći do odredišta, kad budete

OTPOR BOSNE

Sjećanje na generala Nanića i herojsku odbranu: U Bužimu počela manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”

  Sinoć je u Bužimu počela 23. manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”. Kao i ranijih godina, manifestacija je započela svečanim prijemom u Općini Bužim, posjetom Muzej sobi, te  turbetu

OTPOR BOSNE

Godišnjice: Dan kada su odbranjeni Sokolović Kolonija, Hrasnica i Butmir

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo danas je prisustvovao obilježavanju Dana odbrane Ilidže, prenosi novinska agencija Patria. Prije centralne manifestacije koja je održana ovim povodom na platou Pete osnovne škole