Muslimani prvi put u džematu klanjali teraviju ovog ramazana

Muslimani prvi put u džematu klanjali teraviju ovog ramazana

Muslimani u Sarajevu večeras su prvi put zajednički klanjali teravih-namaz ovogodišnjeg mjeseca posta ramazana, javlja AA.

Džamije su ove godine bile zatvorene zbog pandemije koronavirusa, a na radost mnogih vjernika, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović potpisao je odluku kojom se od danas (13. maja 2020. godine) odobrava obavljanje noćnih namaza (akšam, jacija, teravih-namaz, kao i sabah-namaz) uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Primjetno je bilo da se vjernici pridržavaju ranije donesenih uputa prilikom obavljanja molitve u džamijama u džematu.

Odluka predviđa da će imami nakon proučenog ezana odmah pristupiti klanjanju jacije i teravije na način kako je to definisano ranijim uputstvom Rijaseta, tj. klanjat će se četiri rekata jacijskog farza, dva puta po četiri rekata teravije i tri rekata vitra (4+4+4+3). Ova uredba ima za cilj skraćivanje boravka vjernika u džamijama.

Vjernici će, kao i za dnevne namaze, morati upotrebljavati zaštitne maske, vršiti dezinfekciju ruku, obuće pri ulasku, poštivati fizičku distancu.

Također, vjernici će trebati koristiti ličnu sedžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne kese za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizualna uputstva već su istaknuta na svim džamijama i mesdžidima, a imami će nastaviti pozivati džematlije da se revnosno pridržavaju ovih normi ne samo tokom boravka u džamiji, nego i u javnom prostoru općenito.

Previous Svi su se, u nacionalnom pogledu, osjećali i deklarisali Bošnjacima
Next Demaskiranje jedne politike: Ministar vanjskih poslova RH podržao spornu misu u Sarajevu

You might also like

DUHOVNOST

Prvi hafiz u Bosanskoj Dubici nakon stotinu godina: Bolest mu oslabila tijelo, ali ojačala snagu volje

Nedim Botić, tridesettrogodišnji hafiz iz Bosanske Dubice, od osnovne škole borio se s teškom bolešću. Bolest mu je oslabila tijelo, ali ojačala um i snagu volje.  Fakultet je završio sa

DUHOVNOST

Reis Kavazović: Mi smo zajednica muslimana s evropskim identitetom, iako bi neki u Evropi željeli da to nismo

Reis Kavazović predvodio je danas džuma-namaz i održao hutbu u Begovoj džamiji, nakon toga mu je uručena Odluka o izboru reisu-l-uleme IZ u Bosni i Hercegovini, čime je i zvanično

HISTORIJA

Kako se dočekivao bajram u Bosni, birvaktile

Antun Hangi u knjizi Život i običaji muslimana u Bosni i Hercegovini (1907.) o bajramu: -Poslije akšama zadnjega dana ramazana, ne idu više muškarci na sijela niti u kahve, nego