Sarajevo: Zgrada Muzičke akademije kao nekad, završena restauracija objekta

Sarajevo: Zgrada Muzičke akademije kao nekad, završena restauracija objekta

Završena je i druga faza restauracije zgrade Muzičke akademije, nacionalnog spomenika iz 1893. godine. U toku je uklanjanje građevinske fasadne skele nakon čega će ovaj objekat konačno pokazati izgled dostojan nacionalnog spomenika, a nakon radova koji su trajali cijelu godinu.

Načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić obišao je danas radove, razgovarao sa izvođačima, ali i sa korisnicima objekta kako bi se uvjerio da li je sve urađeno prema planu.

Prema procjenama, dnevno kroz ovu zgradu prođe više od hiljadu ljudi, a u njoj su smještene Osnovna i Srednja muzička škola, kao i Muzička akademija. Objekat je sagrađen prije skoro 130 godina i njegova restauracija bila je neophodna.

Načelnik Hadžibajrić danas se zahvalio svima koji su učestvovali u finansiranju radova. Prvu fazu su finansirali Općina Stari Grad, Gradska uprava Grada Sarajevo i Federalno ministarstvo kulture i sporta, a drugu Ambasada Kraljevine Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ u kojem je također učestvovala Općina Stari Grad.

„Drago mi je što smo uspjeli obnoviti Muzičku akademiju i vratiti joj stari sjaj i hvala svima koji su učestvovali u finansiranju radova. Urađena je zamjena kompletne vanjske stolarije i fasade bod budnim okom i nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH. Na objektu je urađena i sanacija tavanskih prostorija, a u narednim danima bit će postavljena i ulazna vrata koja nismo željeli mijenjati nego smo zadržali originalna koja se trenutno restauriraju,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da je preostalo još da se urade nove mašinske instalacije i kotlovnica čime će biti riješen i problem grijanja u objektu, a uređenjem ove zgrade osiguravaju se mnogo bolji uslovi za rad učenika i studenata, što je potvrdila i direktorica Srednje Muzičke škole Tatjana Romanić.

„Ovo je jedna fantastična priča, danas imamo zgradu koja će nam svima omogućiti da radimo u mnogo boljim uslovima nego dosad. Naši učenici će konačno imati priliku da sviraju u koncertnoj sali bez buke izvana. Ranije, kada smo imali koncerte čulo se kako taksisti trube s ulice, bili su dosta nepovoljni uslovi. Danas možemo u miru da držimo naše koncerte i da publika uživa u onome što mi radimo, izjavila je Romanić. Govoreći o ranijim uslovima rada prisjetila se problema zbog loše izolacije.

„Bilo je mnogo problema, posebno na Muzičkoj akademiji jer krov nije bio dovoljno izolovan i zimi je bilo jako hladno. U prostorijama je zimi temperatura bila 14, 15 stepeni, dok bi ljeti bilo 40 i više stepeni i u takvim uslovima se radilo. Bilo je prilično neuslovno,“ kazala je Romanić.

Prva faza reastauracije Muzičke akademije obuhvatala je sanaciju nestabilnih dijelova fasade, izradu novih elemenata po uzoru na prethodne, kao i restauracija oštećene i nestabilne arhitektonske dekoracije. Već na jesen iste godine počela je druga faza projekta. Uspješno je urađena zamjena kompletne stolarije, te radovi utopljavanja, farbanja i potpune sanacije fasade. Izvršena je i sanacija tavanskih prostorija koja je uključivala kompletnu termoizolaciju poda. Ugrađeno je 150 novih prozora, a završava se i restauracija ulaznih dvokrilnih vrata. Za realizaciju projekta bila je zadužena općinska Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Restauracija fasade i stolarije na Muzičkoj akademiji radila se prema projektima koje je izradio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Ukupna cijena ovog vrlo značajnog projekta koji će sačuvati ovaj nacionalni spomenik, uštediti potrošnju energije, te unaprijediti uslove za rad učenika i nastavnog osoblja, iznosi oko 690.000 KM.

Previous Državni parlament: HDZ i SNSD odbili prijedlog o plaćama poslanika
Next Kako se dočekuju turisti u Bosni: Svi koji se bave turizmom u svijetu mogli bi doći, vidjeti.. učiti

You might also like

NAŠI DANI

Ozbiljan pravni slučaj: Međunarodni sud pravde zakazao ročišta u slučaju genocida u Gazi od 11. do 12. januara

Međunarodni sud pravde (ICJ/MSD) održat će 11. i 12. januara javne rasprave u postupku koji je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela zbog rata u Gazi, saopšteno je u srijedu. Južna Afrika je

NAŠI DANI

Nato avioni letjeli granicom duž Drine

Sve vrijeme trajanja vojne vježbe “Slovenski štit 2019”, dva izviđačka NATO aviona patrolirala su uz obale Drine, uz pograničnu liniju sa strane Bosne i Hercegovine, pišu srbijanske ‘Novosti’. Avioni B-350

NAŠI DANI

Istraga o rušenju ustavnog poretka – počela saslušanja političara

Predsjednik Socijalističke partije Srpske Goran Selak došao je jutros u Tužilaštvo BiH radi davanja iskaza u okviru istrage koja se odnosi na rušenje ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine.  Selak se