Kako se biznis u porodičnom vlasništu uspješno nastavlja i u trećoj generaciji

Kako se biznis u porodičnom vlasništu uspješno nastavlja i u trećoj generaciji

Nikolina Jovanović je izvršni menadžer pekarskog preduzeća Mlini koje se nalazi u Čapljini, Bosna i Hercegovina.

Pekara Mlini je poznata po svojim tradicionalnim pecivima koja se prodaju širom zemlje u pekarama Mlini i u supermarketima. EBRD je pomogao preduzeću prilikom ulaganja u modernizaciju opreme i poslovanja, što je dovelo do daljeg povećanja obima poslovanja.

Priča o pekari Mlini počela je prije jednog vijeka, u malom selu koje je nekada bilo poznato kao mlinarski i trgovački centar. Ovdje je Nikolinin pradjed kupio staru vodenicu za mljevenje žita i započeo posao. Preduzeće je raslo, a porodica je otvorila svoju prvu pekaru u Čapljini 1990-tih.

Danas je pekara Mlini preduzeće koje zapošljava više od 90 ljudi, primjenjuje najviše proizvodne standarde i spaja tradiciju s modernom tehnologijom.

Izazovi rastućeg biznisa

„Stalno težimo ka perfekciji, usvajanju znanja i unapređenju“, objašnjava Nikolina.

„Naša vizija je da postanemo moderno i učinkovito preduzeće u kojem su kvalitet i profesionalizam sastavni dio svih segmenata poslovanja, od brige za kupce do upravljanja zaposlenicima, što nas čini pouzdanim poslovnim partnerom i društveno odgovornim preduzećem“, dodaje.

Ova potreba za samounapređenjem dovela ih je do EBRD-a.

Jedna od prvih stvari koju su željeli postići bilo je smanjenje energetskih troškova uvođenjem mjera energetske efikasnosti. Njihov cilj bio je modernizovati postrojenja i zamijeniti stare proizvodne mašine i 20 godina staru opremu za hlađenje.

U saradnji s Europskom unijom, EBRD podržava vlade Zapadnog Balkana u modernizaciji energetskih sektora. Ovo čine u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) koji finansira Europska unija i koji se provodi u partnerstvu s Energetskom zajednicom.

Preduzeće je apliciralo za kredit koji je finansiran specijaliziranom kreditnom linijom EBRD-a za ulaganja u energetsku efikasnost: WeBSEFF-Kreditna linija za održivu energiju za Zapadni Balkan. EBRD putem ove linije daje kreditne linije partnerskim bankama na Zapadnom Balkanu za davanje u podzajam poslovnim subjektima i općinama koje žele ulagati u projekte energetske efikasnosti i manje projekte obnovljive energije. Ove projekte podržava i Europska unija kroz poticaje u vidu bespovratnih sredstava.

„Zamijenili smo stare mašine za hlađenje modernom opremom koja troši mnogo manje energije. Ulaganje se brzo isplatilo jer nam je omogućilo da ostvarimo do 33% ušteda u potrošnji energije“, dodaje Nikolina.

Organizacioni izazovi

Kako je preduzeće raslo, potreba za definisanjem jasnih poslovnih procesa i odgovornosti postajala je sve relevantnija. Nadalje, Mlini se nalazi u ekonomski nerazvijenoj regiji s nerazvijenim tržištem rada, pa se pokazalo da je teško pronaći i zadržati kvalitetne zaposlenike.

„S obzirom na izazove s kojima se suočavamo, odlučili smo uložiti u razvoj radne snage i omogućiti potrebne obuke onima koji imaju malo ili nikakvo radno iskustvo. Podržali smo potencijalne zaposlenike u usvajanju poslovnih vještina za kojima postoji potražnja na lokalnom tržištu“, kaže Nikolina.

Pokretanje novih proizvodnih linija i širenje maloprodajnih jedinica donijelo je dalje povećanje broja zaposlenika, kao i nove organizacione izazove. Tu je EBRD pružio podršku.

Postupajući na osnovi Savjeta EBRD-a za mala preduzeća, preduzeće je provelo novu organizacionu strukturu i uvelo nove poslovne procese. To je dovelo do efikasnijih radnih procesa. Kroz program koji podržava Europska unija, pružaju se savjetodavne usluge i tehnička pomoć preduzećima u različitim područjima poslovanja.

„Naš tim ima mrežu lokalnih i međunarodnih stručnjaka koje povezujemo s preduzećima i pomažemo im da napreduju u potrebnim područjima, bilo da se radi o organizacionoj efikasnosti, novoj strategiji oglašavanja ili bilo čemu drugom“, kaže Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

Gilles Rebattet, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini kaže: „U saradnji s EBRD-om sa zadovoljstvom pomažemo preduzećima da unaprijede usklađenost sa standardima Europske unije, naročito preduzećima poput pekare Mlini, koja shvataju da povezana ulaganja u smanjenje potrošnje energije poboljšavaju njihove performanse i već sada povećavaju profitabilnost.“

Nakon što je zamoljena da savjet kolegama preduzetnicima u Bosni i Hercegovini, Nikolina kaže; „Ključ je pratiti i prilagođavati se tržišnim trendovima i osigurati da organizacija bude i funkcionalna i efikasna.“ Za ovo je, kaže, ključan pravi tim: okupljanje dinamičnih, strastvenih ljude koji dijele slične vrijednosti i koji izazove vide kao prilike dovest će preduzeće na put do uspjeha.

Previous Kako se dočekuju turisti u Bosni: Svi koji se bave turizmom u svijetu mogli bi doći, vidjeti.. učiti
Next 'Semberka' u Janji pokazuje da naša zemlja može proizvoditi hranu za svoje stanovništvo

You might also like

NAŠI LJUDI

Doznake bosanske dijaspore te ino-penzije doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi (personalni i ostali transferi) iz inostranstva u 2019. godini iznosili su 4,29 milijardi KM. Od tog iznosa, 2,95 milijardi KM

Ekonomija/Biznis

U Centralnoj radionici ŽFBiH remontovane prve lokomotive stranih željezničkih operatera

Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske: Željeznice FBiH i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku  dvije lokomotive  serije 1 141, vlasništvo HŽ Carga.

Ekonomija/Biznis

Ultra brzi vozovi mogli bi povezati cijelu Evropu; kroz Bosnu jedna od najdužih pruga

Ako bude realizovan projekat ultra brzih vozova, koji je nastao na inicijativu uglednog Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, najsavremenija željeznica povezala bi sve krajeve Starog kontinenta. Novom željezničkom mrežom,