Kako se biznis u porodičnom vlasništu uspješno nastavlja i u trećoj generaciji

Kako se biznis u porodičnom vlasništu uspješno nastavlja i u trećoj generaciji

Nikolina Jovanović je izvršni menadžer pekarskog preduzeća Mlini koje se nalazi u Čapljini, Bosna i Hercegovina.

Pekara Mlini je poznata po svojim tradicionalnim pecivima koja se prodaju širom zemlje u pekarama Mlini i u supermarketima. EBRD je pomogao preduzeću prilikom ulaganja u modernizaciju opreme i poslovanja, što je dovelo do daljeg povećanja obima poslovanja.

Priča o pekari Mlini počela je prije jednog vijeka, u malom selu koje je nekada bilo poznato kao mlinarski i trgovački centar. Ovdje je Nikolinin pradjed kupio staru vodenicu za mljevenje žita i započeo posao. Preduzeće je raslo, a porodica je otvorila svoju prvu pekaru u Čapljini 1990-tih.

Danas je pekara Mlini preduzeće koje zapošljava više od 90 ljudi, primjenjuje najviše proizvodne standarde i spaja tradiciju s modernom tehnologijom.

Izazovi rastućeg biznisa

„Stalno težimo ka perfekciji, usvajanju znanja i unapređenju“, objašnjava Nikolina.

„Naša vizija je da postanemo moderno i učinkovito preduzeće u kojem su kvalitet i profesionalizam sastavni dio svih segmenata poslovanja, od brige za kupce do upravljanja zaposlenicima, što nas čini pouzdanim poslovnim partnerom i društveno odgovornim preduzećem“, dodaje.

Ova potreba za samounapređenjem dovela ih je do EBRD-a.

Jedna od prvih stvari koju su željeli postići bilo je smanjenje energetskih troškova uvođenjem mjera energetske efikasnosti. Njihov cilj bio je modernizovati postrojenja i zamijeniti stare proizvodne mašine i 20 godina staru opremu za hlađenje.

U saradnji s Europskom unijom, EBRD podržava vlade Zapadnog Balkana u modernizaciji energetskih sektora. Ovo čine u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) koji finansira Europska unija i koji se provodi u partnerstvu s Energetskom zajednicom.

Preduzeće je apliciralo za kredit koji je finansiran specijaliziranom kreditnom linijom EBRD-a za ulaganja u energetsku efikasnost: WeBSEFF-Kreditna linija za održivu energiju za Zapadni Balkan. EBRD putem ove linije daje kreditne linije partnerskim bankama na Zapadnom Balkanu za davanje u podzajam poslovnim subjektima i općinama koje žele ulagati u projekte energetske efikasnosti i manje projekte obnovljive energije. Ove projekte podržava i Europska unija kroz poticaje u vidu bespovratnih sredstava.

„Zamijenili smo stare mašine za hlađenje modernom opremom koja troši mnogo manje energije. Ulaganje se brzo isplatilo jer nam je omogućilo da ostvarimo do 33% ušteda u potrošnji energije“, dodaje Nikolina.

Organizacioni izazovi

Kako je preduzeće raslo, potreba za definisanjem jasnih poslovnih procesa i odgovornosti postajala je sve relevantnija. Nadalje, Mlini se nalazi u ekonomski nerazvijenoj regiji s nerazvijenim tržištem rada, pa se pokazalo da je teško pronaći i zadržati kvalitetne zaposlenike.

„S obzirom na izazove s kojima se suočavamo, odlučili smo uložiti u razvoj radne snage i omogućiti potrebne obuke onima koji imaju malo ili nikakvo radno iskustvo. Podržali smo potencijalne zaposlenike u usvajanju poslovnih vještina za kojima postoji potražnja na lokalnom tržištu“, kaže Nikolina.

Pokretanje novih proizvodnih linija i širenje maloprodajnih jedinica donijelo je dalje povećanje broja zaposlenika, kao i nove organizacione izazove. Tu je EBRD pružio podršku.

Postupajući na osnovi Savjeta EBRD-a za mala preduzeća, preduzeće je provelo novu organizacionu strukturu i uvelo nove poslovne procese. To je dovelo do efikasnijih radnih procesa. Kroz program koji podržava Europska unija, pružaju se savjetodavne usluge i tehnička pomoć preduzećima u različitim područjima poslovanja.

„Naš tim ima mrežu lokalnih i međunarodnih stručnjaka koje povezujemo s preduzećima i pomažemo im da napreduju u potrebnim područjima, bilo da se radi o organizacionoj efikasnosti, novoj strategiji oglašavanja ili bilo čemu drugom“, kaže Manuela Naessl, direktorica EBRD-a u Bosni i Hercegovini.

Gilles Rebattet, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini kaže: „U saradnji s EBRD-om sa zadovoljstvom pomažemo preduzećima da unaprijede usklađenost sa standardima Europske unije, naročito preduzećima poput pekare Mlini, koja shvataju da povezana ulaganja u smanjenje potrošnje energije poboljšavaju njihove performanse i već sada povećavaju profitabilnost.“

Nakon što je zamoljena da savjet kolegama preduzetnicima u Bosni i Hercegovini, Nikolina kaže; „Ključ je pratiti i prilagođavati se tržišnim trendovima i osigurati da organizacija bude i funkcionalna i efikasna.“ Za ovo je, kaže, ključan pravi tim: okupljanje dinamičnih, strastvenih ljude koji dijele slične vrijednosti i koji izazove vide kao prilike dovest će preduzeće na put do uspjeha.

Previous Kako se dočekuju turisti u Bosni: Svi koji se bave turizmom u svijetu mogli bi doći, vidjeti.. učiti
Next 'Semberka' u Janji pokazuje da naša zemlja može proizvoditi hranu za svoje stanovništvo

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

U Sarajevu počinje Festival čaja i ljekovitog bilja – Tea Fest

Na Trgu djece Sarajeva od 1. do 7. juna održava se 20. Tea Fest  – Festival čaja i ljekovitog bilja, a ove godine pod sloganom “Neka prirodno i zdravo bude

Ekonomija/Biznis

Turska ima ponudu za izgradnju mreže autoputeva u Bosni i Hercegovini

  Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je za danas sastanak sa ministrima entiteta i u Vijeću ministara u tehničkom mandatu iz resora komunikacija i transporta radi razgovora

Ekonomija/Biznis

Povećan izvoz čokoladnih proizvoda iz naše zemlje

Iako je pandemija virusa korona negativno uticala na plasman brojnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na inostrana tržišta, domaći konditori u konačnici imaju razloga za zadovoljstvo, jer se izvoz slatkiša