Godišnjica Pofalićke bitke, jedne od ključnih u odbrani Sarajeva

Godišnjica Pofalićke bitke, jedne od ključnih u odbrani Sarajeva

Povodom 16. maja – Dana Općine Novo Sarajevo i Pofalićke bitke, delegacija Općine Novo Sarajevo predvođena općinskim načelnikom Nedžadom Koldžom i predsjedavajućom Općinskog vijeća Anom Baltić zajedno sa vijećnicima, predstavnicima boračkih udruženja, članovima porodicama šehida i poginulih boraca i građanima, odala je počast i položila cvijeće na mezarjima, grobljima i spomen obilježjima.

“Pofalićka bitka je bila jedna od operacija koja je vjerovatno opredijelila tok odbrane Sarajeva, kao glavnog grada Bosne i Hercegovine, i da nije bilo heroja Pofalićke bitke, pitanje je da li bismo mi uopće danas bili ovdje”, rekao je Koldžo.

Podsjetio je da su agresorski planovi u to vrijeme bili presijecanje Sarajeva na dva dijela.

Sretna Pofalićka bitka

– Zašto srpske snage, iako su bile u svemu nadmoćnije od pripadnika Armije RBiH (procjenjivalo se da je odnos u MTS-u bio 100:1 za njih) nisu osvojile Sarajevo?

Podsjetimo, prvih dana rata, na njihovoj zamišljenoj liniji Grbavica – kasarna „Maršal Tito“ – Pofalići, kojom su planirali presjeći grad, nedostajalo im je 700-800 metara da se spoje. Bilo je pitanje dana, a po nekima i sata, kada će krenuti u taj boj.

Preduhitrili su ih borci iz Pofalića i Velešića, kojima su pritekle u pomoć nekolike borbene grupe i, u sretnoj Pofalićkoj bici, oslobodili veliko naselje i pomjerili svoje linije za nekoliko kilometara. Do kraja godine, u bitkama za brdo Žuč oslobođeni su novi veliki prostori, pa je već u decembru prve ratne godine Sarajevo na toj najtanjoj i najopasnijoj liniji postalo „najdeblje“. (Iz pera Šefke Hodžića)

Na fotografiji bosanski borci sa Žuči

Previous Raspisan oglas, OSBiH primaju 600 vojnika
Next Online izložba "Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele"

You might also like

OTPOR BOSNE

Tuzlanska Kapija! Osuđeni slobodno šeta Beogradom. Njegovi saučesnici također šetaju po Srbiji

  Rijeka ljudi jutros se slivala na tuzlansku Slanu Banju. Posljednje počivalište tuzlanske mladosti, koja je ubijena na Kapiji 25. maja 1995. godine, posjetili su članovi porodica i brojne delegacije.

OTPOR BOSNE

Obilježena 24. godišnjica formiranja Sedme muslimanske brigade

U sportskoj dvorani na Bilmišću u Zenici jučer je obilježena 24. godišnjica formiranja Sedme muslimanske brigade koja je djelovala u sastavu Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Gazije i

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Lideri srbijanske opozicije: Janković, Jovanović i Čanak dolaze na obilježavanje genocida u Srebrenici

‘Rat u Bosni i Hercegovini, kao jezgru Miloševićevog velikodržavnog projekta, rezultirao je time da je Srbija osuđena pred stalnim Međunarodnim sudom zbog nesprečavanja i nekažnjavanja genocida.’  Lider Pokreta slobodnih građana