Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište

Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište

Kompanija Kovan M.I. Gračanica preko noći se sa proizvodnje peći na pelet prebacila na proizvodnju tunela za dezinfekciju i počela izvoz u cijeli svijet, prenosi Indikator.

Prvih deset smart prolaznih kabina, kako se stručno zovu, isporučeno je u zemlje Evropske unije, izvijestila je Face TV.

Tuneli su izvezeni u Mađarsku, Slovačku, Austriju, Srbiju, Italiju, a stižu narudžbe i iz drugih zemalja.
– Imamo dosta upita i nadamo se da će ovaj proizvod naći mjesto u insotranstvu i da ćemo uspjeti da pomognemo u borbi protiv pandemije svojim prisustvom u Evropi, kazao je Said Karalić, vlasnik i direktor Industrije Kovan M.I. Gračanica.

Kovan M.I. potpisao jeugovor sa firmom One World Business iz Mostara koja je glavni distibuter za ove uređaje prema inostranstvu, a takođe će biti distributer za uređaje i u Bosni i Hercegovini.

Damir Babić, projekt-menadžer u kompaniji kaže da su nastoajli u što kraćem roku da razviju proizvod za potrebe tržišta.

– U tom procesu razvoja nastojali smo da iskoristimo sve naše potencijale – od proizvodnih do intelektualnih. Mogu reći da smo razvili jedan jedinstven proizvod koji se razlikuje od sličnih na tržitu. Ima intergrisane sve osnovne elemente za kontrolu temperature i kontrolu prolaska kroz tunel. Na taj način se kontroliše ulazak u objekat ljudi koji su pozitivni na koronavirus, istakao je Babić.

Vlasnik i direktor Said Karalić kaže da je sretan što je Kovan M.I. prva firma koja izvozi uređaje za borbu protiv Covid-19 iz BiH.

– Sretni samo da immo svoju pamet koju možemo ponuditi i plasirati na tržište van Bosne i Hercegovine da ne bude da mi samo treba da kupujemo tuđe, kazao je Karalić.

Previous Bešić za BBC: Ovo je prvi ramazan u kojem nisam propustio nijedan dan posta i osjećam se zaista blagoslovljeno
Next Domaći eksperti ponudili rješenja za prevazilaženje ekonomske krize

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nova firma u Tešnju – za manje od 6 mjeseci realizovan cjelokupan plan proizvodnje za 2021.

Prof. dr Ismar Alagić dipl.inž.maš, direktor TRA Agencije zajedno sa saradnikom posjetio je firmu Leško BH koja predstavlja novu stranu investiciju na području općine Tešanj u segmentu proizvodnje mašinskih konstrukcija

Ekonomija/Biznis

Napustio Minhen i vratio se na svoju zemlju: ‘Bosna je jedna. Nigdje nema ove ljepote’

Samir Grgić iz Rovina kod B. Gradiške pola života je proveo u Minhenu, gdje je imao siguran posao i odličnu zaradu. No ljubav prema poljoprivredi i rodnom kraju su prevagnuli,

Ekonomija/Biznis

Prevoz putnika željeznicom u drugom kvartalu povećan za 215,7 posto

U željezničkom putničkom prijevozu u Federaciji BiH u drugom kvartalu ove godine prevezeno je ukupno 105.359 putnika i ostvareno je 8.619.534 putničkih kilometara, što je u odnosu na isti period