Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište

Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište

Kompanija Kovan M.I. Gračanica preko noći se sa proizvodnje peći na pelet prebacila na proizvodnju tunela za dezinfekciju i počela izvoz u cijeli svijet, prenosi Indikator.

Prvih deset smart prolaznih kabina, kako se stručno zovu, isporučeno je u zemlje Evropske unije, izvijestila je Face TV.

Tuneli su izvezeni u Mađarsku, Slovačku, Austriju, Srbiju, Italiju, a stižu narudžbe i iz drugih zemalja.
– Imamo dosta upita i nadamo se da će ovaj proizvod naći mjesto u insotranstvu i da ćemo uspjeti da pomognemo u borbi protiv pandemije svojim prisustvom u Evropi, kazao je Said Karalić, vlasnik i direktor Industrije Kovan M.I. Gračanica.

Kovan M.I. potpisao jeugovor sa firmom One World Business iz Mostara koja je glavni distibuter za ove uređaje prema inostranstvu, a takođe će biti distributer za uređaje i u Bosni i Hercegovini.

Damir Babić, projekt-menadžer u kompaniji kaže da su nastoajli u što kraćem roku da razviju proizvod za potrebe tržišta.

– U tom procesu razvoja nastojali smo da iskoristimo sve naše potencijale – od proizvodnih do intelektualnih. Mogu reći da smo razvili jedan jedinstven proizvod koji se razlikuje od sličnih na tržitu. Ima intergrisane sve osnovne elemente za kontrolu temperature i kontrolu prolaska kroz tunel. Na taj način se kontroliše ulazak u objekat ljudi koji su pozitivni na koronavirus, istakao je Babić.

Vlasnik i direktor Said Karalić kaže da je sretan što je Kovan M.I. prva firma koja izvozi uređaje za borbu protiv Covid-19 iz BiH.

– Sretni samo da immo svoju pamet koju možemo ponuditi i plasirati na tržište van Bosne i Hercegovine da ne bude da mi samo treba da kupujemo tuđe, kazao je Karalić.

Previous Bešić za BBC: Ovo je prvi ramazan u kojem nisam propustio nijedan dan posta i osjećam se zaista blagoslovljeno
Next Domaći eksperti ponudili rješenja za prevazilaženje ekonomske krize

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Uspjeh domaće vojne industrije: Proizvedena prva bosanska haubica

“Bratstvo” Novi Travnik – Tvornica mašina i hidraulike (BNT-TMiH) pri kraju je razvoja prototipa prvog modernog artiljerijskog oružja proizvedenog poslije rata u BiH. Riječ je o samohodnoj haubici kalibra 155

Ekonomija/Biznis

Promet industrije u Bosni i Hercegovini bilјеži rаst zа 8,9 posto

  Ukupаn  desezonirani promet industrije u Bosni i Hercegovini u sеptеmbru u poređenju sa аugustоm ove godine bilјeži rаst za 6,8 posto. Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine je objavila

ŽIVOT

Mujo Begić u rodnim Begićima kod Vlasenice namjerava zasaditi 100 hektara italijanskog lješnjaka

Bajkoviti predjeli naselja Begići podno Vlasenice zahvaljujući Muji Begiću prekriveni su italijanskim lješnjacima. Begić 28 godina živi i radi u Milanu (Italija) gdje je angažovan na projektovanju, sređivanju i održavanju