Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište

Gračanički Kovan tunele za dezinfekciju plasira i na inostrano tržište

Kompanija Kovan M.I. Gračanica preko noći se sa proizvodnje peći na pelet prebacila na proizvodnju tunela za dezinfekciju i počela izvoz u cijeli svijet, prenosi Indikator.

Prvih deset smart prolaznih kabina, kako se stručno zovu, isporučeno je u zemlje Evropske unije, izvijestila je Face TV.

Tuneli su izvezeni u Mađarsku, Slovačku, Austriju, Srbiju, Italiju, a stižu narudžbe i iz drugih zemalja.
– Imamo dosta upita i nadamo se da će ovaj proizvod naći mjesto u insotranstvu i da ćemo uspjeti da pomognemo u borbi protiv pandemije svojim prisustvom u Evropi, kazao je Said Karalić, vlasnik i direktor Industrije Kovan M.I. Gračanica.

Kovan M.I. potpisao jeugovor sa firmom One World Business iz Mostara koja je glavni distibuter za ove uređaje prema inostranstvu, a takođe će biti distributer za uređaje i u Bosni i Hercegovini.

Damir Babić, projekt-menadžer u kompaniji kaže da su nastoajli u što kraćem roku da razviju proizvod za potrebe tržišta.

– U tom procesu razvoja nastojali smo da iskoristimo sve naše potencijale – od proizvodnih do intelektualnih. Mogu reći da smo razvili jedan jedinstven proizvod koji se razlikuje od sličnih na tržitu. Ima intergrisane sve osnovne elemente za kontrolu temperature i kontrolu prolaska kroz tunel. Na taj način se kontroliše ulazak u objekat ljudi koji su pozitivni na koronavirus, istakao je Babić.

Vlasnik i direktor Said Karalić kaže da je sretan što je Kovan M.I. prva firma koja izvozi uređaje za borbu protiv Covid-19 iz BiH.

– Sretni samo da immo svoju pamet koju možemo ponuditi i plasirati na tržište van Bosne i Hercegovine da ne bude da mi samo treba da kupujemo tuđe, kazao je Karalić.

Previous Bešić za BBC: Ovo je prvi ramazan u kojem nisam propustio nijedan dan posta i osjećam se zaista blagoslovljeno
Next Domaći eksperti ponudili rješenja za prevazilaženje ekonomske krize

You might also like

Ekonomija/Biznis

U 2018. godini zadržan trend rasta stranih ulaganja u Bosni i Hercegovini (Video)

  Iako je 2017. godina bila rekordna po broju stranih investicija u našoj zemlji i uloženo je čak 700 miliona maraka, i u 2018. godini zadržan je trend rasta stranih

Ekonomija/Biznis

Kako i zašto započeti biznis u Bosni i Hercegovini?

  Piše: Amra Kamberović “U Bosni i Hercegovini se u posljednjih nekoliko godina mnogo priča o startup kompanijama, investitorima, akceleratorima, crowdfundingu i drugim temama koje su u svijetu aktuelne već

MADE IN BOSNIA-387

Mesna industrija „Bajra“ u Kaknju gradi fabriku vrijednu 50 miliona KM

Nakon početka gradnje fabrike za preradu životinjskog otpada vrijedne 20 miliona KM, u Kakanj stiže nova investicija vrijedna čak 50 miliona KM, piše bh. novinska agencija Patria. Mesna industrija „Bajra”