Preminuo šejh Saleh Abdullah Kamel; godišnje stipendirao 500 učenika iz naše zemlje

Preminuo šejh Saleh Abdullah Kamel; godišnje stipendirao 500 učenika iz naše zemlje

Šejh Saleh Abdullah Kamel, ugledni saudijski biznismen i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, zahvaljujući kojem je svake godine 500 djece iz Bosne i Hercegovine stipendirano, umro je u ponedjeljak u 79. godini u Džedi u Saudijskoj Arabiji.

Rođen 1941. godine u Meki, šejh Kamel bio je predsjedavajući i osnivač Dallah Al-Baraka grupe – jedne od najvećih poslovnih i finansijskih grupacija na Bliskom Istoku. Fond za stipendiranje bosanskohercegovačkih učenika i studenata koji nosi njegovo ime osnovan je na incijativu Bosna Bank International 2010. godine, a već sljedeće počelo se sa dodjelom godišnjih stipendija za 500 djece. U ovu svrhu filantrop šejh Kamel je svake godine za djecu bez jednog ili oba roditelja izdvajao oko milion KM.

Kamel je bio predsjednik Trgovinsko-industrijske komore u Džedi (JCCI), kao i Islamske trgovinske komore. Bio je visokoobrazovan čovjek. Diplomu MBA (Master of Business Administration) stekao je na  Univerzitetu kralj AbdulAziz u Džedi. Vrijednost njegove imovine procijenjena je na 2,3 milijarde dolara uključujući investicije u finansijski, bankarski, zdravstveni, proizvodni i sektor nekretnina, usluga i transporta. Godinama je učestvovao u radu Sarajevo Business Foruma (SBF), vodeće investicijske konferencije u Jugoistočnoj Evropi. Od prvog SBF-a 2010. godine, nastojao je svake godine doći i posjetiti BiH, a njegova Dallah Al-Baraka bila je podrška u organizaciji SBF-a od samog početka.

Pored toga što je bio predsjednik i član mnogih odbora unutar svojih kompanija i sestrinskih kompanija, šejh Kamel je bio član upravnih odbora i direktor u mnogim društvenim, dobrotvornim i kulturnim ustanovama i fondacijama kao što su: Fondacija arapske misli, kralj Abdul Aziz i njegova fondacija za nadarene, Međunarodne akademije za informacije i medijske znanosti, Arapske akademija za finansiranje i bankarstvo i Islamskog fonda solidarnosti. Šejh Saleh Kamel bio je i predsjednik Islamske trgovinske i industrijske komore, Općeg vijeća za islamske banke i finansijske institucije, i Trgovačke i industrijske komore Džede, te  Vijeća saudijskih komora Saudijske unije i Saveza komora zemalja GCC-a.

Pod njegovim vodstvom Al Baraka je postala jedna od najvećih islamskih bankarskih grupacija i u svijetu je bio poznat kao „Otac savremenih islamskih finansija”. Dobitnik je malezijske kraljevske nagrade za islamske finansije u novembru 2010. godine.

Tokom svog života i rada nastojao je da utiče da se značajno poveća trgovinska razmjena među državama članicama Organizacije islamske kooperacije(OIC), kao i da pomogne razvoju islamskih finansija u cijelom svijetu.

„Čast je bila poznavati takvu jednu ljudsku veličinu kao što je bio šejh Kamel. Od njegovog prvog dolaska u Bosnu zavolio je ovaj narod i želio nam je pomoći. Rado je prihvatio incijativu da se osnuje Fond za stipendiraje učenika i studenata iz naše države, želeći na taj način pomoći što kvalitetnijem obrazovanju i doprinijeti perspektivnijoj budućnosti Bosne i Hercegovine. Njegove ljudske kvalitete su bile izražene i kroz nastojanja da putem institucija pomogne razvoj islamskog svijeta, a njegov doprinos razvoju islamskog bankarstva i ekonomije je nemjerljiv. Zahvaljujući njegovim inicijativama, danas širom svijeta i na Zapadu posluju banke u skladu s islamskim principima kako bi svim ljudima omogućile da imaju alternativu u izboru bankarskih usluga“, izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke koji je u ime kolektiva Bosna Bank International uputio sućut porodici šejh Saleh Kamela koji će ostati upamćen kao veliki prijatelj Bosne i Hercegovine.

Previous Domaći eksperti ponudili rješenja za prevazilaženje ekonomske krize
Next Stiže bosanska dijaspora! Ukinute mjere zdravstvenog nadzora i izolacije

You might also like

NAŠI DANI

Ilidža: Tramvajem do Hrasnice pa žičarom na Igman – san koji postaje stvarnost?

Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža–Hrasnica uskoro počinje realizaciju. Pojas prema Butmirskoj cesti i dio koji vodi prema Hrasnici se “čuvao” jer se

NAŠI DANI

Evropska liga: FK Sarajevo u dresovima sa crnom trakom oko ruke

  FK Sarajevo će u prvom kolu kvalifikacija za Evropsku ligu gostovati kod armenskog Banantsa Izabranici Husrefa Musemića će na ovom duelu igrati u dresovima sa crnom trakom oko ruke

NAŠI DANI

KS -Sufinansiranje zapošljavanja branilaca, doktora, IT programera

  Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo upriličila je danas potpisivanje ugovora s poslodavcima po programima sufinansiranja zapošljavanja branilaca, doktora medicine i Programu obuke IT programera za poznatog poslodavca. Potpisivanjem