Firma iz Lukavca uspješno poslovala i tokom pandemije

Firma iz Lukavca uspješno poslovala i tokom pandemije

Fen BH iz Lukavca proizvodi namještaj za kupce u Holandiji, Njemačkoj, Belgiji i Italiji. Firma koja zapošljava 380 radnika, a do kraja godine će ih biti i nekoliko desetina više, nije stala sa proizvodnjom i izvozom ni cijelo vrijeme pandemije.

Za posljednja dva mjeseca iz ove fabrike u Evropu je otišlo preko 200 šlepera natovarenih robom a pouzdanost koju su pokazali već im donosi nagradu u vidu novih narudžbi.

– Mi nismo nikako prekidali poslovanje tokom pandemije. Proizvodili smo punom parom, u dvije smjene. Izvoz je stajao samo jedan dan u martu i to na dan kada su kamioni bili blokirani na granicama pa niko nije mogao proći. Čim je taj problem riješen, mi smo odmah nastavili sa izvozom – kaže za BiznisInfo direktor ove kompanije Mahir Selimović.

Tako su u martu imali gotovo isti promet kao i prethodnih mjeseci. U aprilu je zabilježen mali pad u odnosu na april prošle godine ali ne toliko zbog pandemije koliko zbog činjenice da je ovaj mjesec prošle godine bio izuzetno dobar.

– Imali smo sreću da smo imali takvu strukturu kupaca. Imamo najviše kupaca u Holandiji i Njemačkoj. Firme u Holandiji nisu ni prestajale sa radom, trgovine su bile otvorene. U Njemačkoj naši partneri imaju online prodaju tako da su narudžbe dolazile normalno i zahvaljujući tome mi gotovo da nismo osjetili krizu izazvanu pandemijom. Osim toga, imali smo lojalne radnike koji su redovno dolazili na posao i uspjeli smo održati proizvodnju i ispoštovati sve rokove – kaže nam Selimović.

Stotine šlepera

U martu je Fen BH izvezao oko 120 šlepera natovarenih namještajem a u aprilu oko 100. U maju će ovaj broj takođe biti trocifren.

– Sada se sve vraća u normalu, trgovine u Evropi se otvaraju, naručuje se isto kao i prije pandemije. Niko od naših kupaca nije otkazao ugovore a čak očekujemo i porast narudžbi jer su se naši kupci još više oslonili na nas nakon ove krize. Bili smo među rijetkima, u pojedinim trenucima čak i jedini koji su slali robu. Vozači naših kamiona znali su biti jedini na istovaru robe – priča nam Selimović dodajući da se kupci već interesuju i za nove proizvode.

Kaže kako lanac proizvodnje i isporuke nije bilo lako održati ali su uspjeli. Svako je besprijekorno odradio svoj dio posla. Od radnika koji su redovno dolazili na posao, do dobavljača koji su im dobavljali robu cijelo vrijeme, do prevoznika koji su ih pratili uprkos velikim naporima. Srećom, imali su i dovoljne zalihe sirovina pa proizvodnja nijednog trena nije dovedena u pitanje.

Zahvaljujuči svemu tome, FEN BH je sve svoje obaveze mogao redovno izvršavati a za razliku od mnogih drugih bh. kompanija, nije otpuštao radnike.

Širenje poslovanja

Trenutno ih je 380 a do kraja godine ovaj broj bi mogao preći i 400.

Naime, u novom pogonu u okviru fabrike trenutno radi 10 radnika a kada on do kraja godine dostigne svoj puni kapacitet tu će ih biti zaposleno od 30 do 50.

Pogon za proizvodnju metalnog namještaja za izvoz ali i proizvodnju metalnih konstrukcija koje FEN BH koristi u svojoj proizvodnji osnovan je u saradnji sa stranim ulagačem a još uvijek je u fazi proširenja.

Previous Stiže bosanska dijaspora! Ukinute mjere zdravstvenog nadzora i izolacije
Next Bičakčić: Potvrđen svjetski ugled bosanskih elektroenergetičara

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pozitivne priče: Biznisi mladih u Jajcu, Tesliću i Novom Travniku

Uprkos svakodnevnim izazovima suočavanja sa sistemom i njegovim manjkavostima, u Bosni i Hercegovini postoje mladi ljudi koji odlučno i istrajno rade, vjerujući u promjene. Oni ne odustaju pred izazovima, već

Ekonomija/Biznis

„INTRAL BH“ počeo proizvodnju profesionalnih baletanki za američko tržište

INTRAL BH, kompanija etablirana na evropskom tržištu  godinama je sarađivala sa Fabrikom obuće “Aida” Tuzla. Prilikom stečajnog postupka u Aidi investirali su u proizvodnju, a prošle godine Intral je kupio

Ekonomija/Biznis

Prošla godina vrlo uspješna za bosansku privredu; prihodi kompanije za 2 milijarde veći nego u 2017.

Analizom izvještaja o poslovanju kompanija u FBiH za 2018. godinu koji su na raspolaganju na portalu Akta.ba, došlo se do zanimljivih rezultata koji pokazuju da je godina iza nas bila