Mostar obilježio “ljiljane” pred UN-om

Mostar obilježio “ljiljane” pred UN-om

Mostar — Tri nevladine organizacije iz Mostara u petak prijepodne su u dvorištu Centra za kulturu Mostar upriličile skromnu svečanost, kojom su se prisjetile 22. maja 1992. godine, odnosno godišnjice podizanja zastave Republike Bosne i Hercegovine pred zgradom Ujedinjenih nacija na East Riveru u New Yorku.

Kako su saopštili organizatori – Udruženje građana dobitnika najviših ratnih priznanja “Zlatni ljiljan”, Bošnjačke zajednice kulture Preporod Mostar, te Centar za istraživanje islamske kulture i tradicije koji djeluje pri Medžlisu IZ Mostar – riječ je o manifestaciji pod nazivom “Cvat bosanskog ljiljana”.

U ime organizatora, zastavu na jarbol pred Centrom za kulturu podigao je ratni komandant u Armiji Republike Bosne i Hercegovine i dobitnik “Zlatnog ljiljana” Suad Muharemović.

“Cilj manifestacije je sačuvati sjećanje na ovaj događaj, te kod mlađih naraštaja razviti ljubav prema bosanskom ljiljanu kao simbolu, ali i kao cvijetu”, saopštili su organizatori, te podsjećaju da upravo u ovom periodu, u drugoj polovini maja, u svom prirodnom staništu, počinje cvjetati ‘lilium bosniacum’, endemska biljka za čije ime veliki broj građana naše zemlje vežu posebne emocije.

“Iz tog razloga, namjera organizatora je da se razvije svijest o zaštiti ove biljke, te da se popularizira sadnja i uzgoj i drugih biljaka, a naročito onih koje se tradicionalno uzgajaju u našoj zemlji. Imajući u vidu da je simbol ljiljana prisutan u različitim kulturama i religijama, te da se i u Bosni i Hercegovini može pronaći u svoj svojoj šarolikosti, od srednjovjekovnih grbova, stećaka do bašluka i džamija, planirano je da se održe i prigodna predavanja na temu ljiljana kao simbola i kao biljne vrste”, dodaje se u saopštenju.

Zbog pandemije izazvane virusom COVID-19 sve planirane aktivnosti bit će održane u skladu sa preporukama Kriznog štaba Federacije Bosne i Hercegovine, najavili su organizatori.

Izvor: StarMo

Previous Kada znaš ko si, kada imaš znanje, moralnost i ekonomsku moć.. onda te slabo ko napada
Next Otvoren Memorijalni centar Kapija u Tuzli: Čuvar dokaza o zločinu koji su zločinci počinili na Kapiji

You might also like

NAŠI DANI

Vučić: Komplikuju se stvari oko Kosova i RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas, povodom poruke predsjednika SAD Džozefa Bajdena (Jo Biden) o podršci Srbiji u postizanju sporazuma sa Kosovom koji je fokusiran na međusobno priznanje, da

NAŠI DANI

Klanjana kolektivna dženaza za 16 žrtava Prijedora i doline Sane

 Kolektivna dženaza za 16 žrtava iz Prijedora i doline Sane, koje su ubijene 1992. godine, klanjana je danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, a dženazu je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice u

NAŠI DANI

Javna tribina ‘Hrvatska politika prema Bosni od 1992. do 1995. godine’

Politika koju je početkom devedesetih godina prema Bosni i Hercegovini vodio tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dovela je do ogromnog stradanja i nepotrebnog rata između Hrvata i Bošnjaka, čije se