Farma bikova u srebreničkom selu Skejići

Farma bikova u srebreničkom selu Skejići

U srebreničkom selu Skejići, Zijada Efendić i njen brat uspješno vode farmu bikova. Iako ima brojne obaveze u šestočlanom domaćinstvu, ova vrijedna žena planira i novi poslovni poduhvat.

Farma bikova nije bila primarna ideja, ali, kako je u poslu najvažnije obezbijediti sirovinu i inicijalna sredstva, Zijada Efendić se ubrzo preorijentisala na ovaj posao.

ZIJADA EFENDIĆ

“Ideja je bila da se napravi pilićarnik. Međutim, nismo naišli na saradnju sa tim koji isporučuju piliće, sa kojima bi radili, tako da smo se morali preusmjeriti na tov junadi. Trenutno imamo pedeset komada teladi. Moj brat, uz pomoć njega se sve finansira. To je sve uloženo u objekat, u teladi, u hranu, plate ljudima – sve su to vlastita sredstva. Uloženo je dosta sredstava stvarno, i sad dalje ulagati. Ja nemam neki ugovor da sam vezan za nekog kupca da ću ja prodat tu junad, ja tek moram da tražim”, rekla je Zijada.

U vrijeme pandemije, kada veliki broj ljudi ostaje bez posla, Zijada je zaposlila tri nova radnika.

МЕVLUDIN AVDIĆ, radnik na farmi

„Naše su obaveze kad dođemo na posao da očistimo bikovima, damo koncetrat, damo sijeno i vodu, da pregledamo i bikove da li jedu ili ne jedu. Ovdje sam siguran, imam 600 KM platu, to mi mnogo znači“, istakao je Avdić.

Za uspješnost ovog posla od izuzetnog značaja je stručna veterinarska pomoć.

ЈАSMIN BAHTIĆ, veterinar

„Od početka osnivanja farme u Skejićima, čiji je vlasnik Zijada Efendić, surađujemo. Pružamo sve moguće veterinarske usluge – kod liječenja, kod preventive i svemu ostalom što tome prethodi“, objasnio je Bahtić.

Istok Bosne i Hercegovine ima dobre uslove za razvoj raznih poljoprivrednih grana, kaže Zijada i planira novi poslovni poduhvat – farmu tovnih pilića.

Izvor: BHRT
Previous Titova unuka pojasnila zašto je iz rodnog Beograda preselila u Sarajevo: Sarajevo je sačuvalo dušu!
Next Kako se dočekivao bajram u Bosni, birvaktile

You might also like

Ekonomija/Biznis

Živinice: Registrovao porodičnu firmu kako bi zadržao brata da ostane u državi

  Ako vam treba kvalitetan i dugotrajan elektronski uređaj, na pravom ste mjestu! Kupci mogu po povoljnim cijenama pronaći računare, laptope, mobitele, tablete, mrežne opreme i periferije, te TV i

Ekonomija/Biznis

Sanski Most: CNC LAB zapošljava oko 30 ljudi, a prosječna dob uposlenika je 21 godina

Sanski Most je u posljednje tri godine postao prepoznatljiv po nekoliko kompanija koje su pokrenute zahvaljujući inicijativi dijasporske zajednice. Jedna od takvih investicija, pokrenuta zahvaljujući prenosu znanja, iskustva i poslovnih

Ekonomija/Biznis

IT tehnologije i inovatorstvo ključ za jačanje bosanskohercegovačke ekonomije

  Treća naučno-stručna konferencija “Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom” upriličena je u Sarajevu. Učestvovalo je oko 400 inovatora, privrednika, stručnjaka, profesora i studenata iz Bosne i Hercegovine i regiona.