Farma bikova u srebreničkom selu Skejići

Farma bikova u srebreničkom selu Skejići

U srebreničkom selu Skejići, Zijada Efendić i njen brat uspješno vode farmu bikova. Iako ima brojne obaveze u šestočlanom domaćinstvu, ova vrijedna žena planira i novi poslovni poduhvat.

Farma bikova nije bila primarna ideja, ali, kako je u poslu najvažnije obezbijediti sirovinu i inicijalna sredstva, Zijada Efendić se ubrzo preorijentisala na ovaj posao.

ZIJADA EFENDIĆ

“Ideja je bila da se napravi pilićarnik. Međutim, nismo naišli na saradnju sa tim koji isporučuju piliće, sa kojima bi radili, tako da smo se morali preusmjeriti na tov junadi. Trenutno imamo pedeset komada teladi. Moj brat, uz pomoć njega se sve finansira. To je sve uloženo u objekat, u teladi, u hranu, plate ljudima – sve su to vlastita sredstva. Uloženo je dosta sredstava stvarno, i sad dalje ulagati. Ja nemam neki ugovor da sam vezan za nekog kupca da ću ja prodat tu junad, ja tek moram da tražim”, rekla je Zijada.

U vrijeme pandemije, kada veliki broj ljudi ostaje bez posla, Zijada je zaposlila tri nova radnika.

МЕVLUDIN AVDIĆ, radnik na farmi

„Naše su obaveze kad dođemo na posao da očistimo bikovima, damo koncetrat, damo sijeno i vodu, da pregledamo i bikove da li jedu ili ne jedu. Ovdje sam siguran, imam 600 KM platu, to mi mnogo znači“, istakao je Avdić.

Za uspješnost ovog posla od izuzetnog značaja je stručna veterinarska pomoć.

ЈАSMIN BAHTIĆ, veterinar

„Od početka osnivanja farme u Skejićima, čiji je vlasnik Zijada Efendić, surađujemo. Pružamo sve moguće veterinarske usluge – kod liječenja, kod preventive i svemu ostalom što tome prethodi“, objasnio je Bahtić.

Istok Bosne i Hercegovine ima dobre uslove za razvoj raznih poljoprivrednih grana, kaže Zijada i planira novi poslovni poduhvat – farmu tovnih pilića.

Izvor: BHRT
Previous Titova unuka pojasnila zašto je iz rodnog Beograda preselila u Sarajevo: Sarajevo je sačuvalo dušu!
Next Kako se dočekivao bajram u Bosni, birvaktile

You might also like

INTERVJU

Poslovi s Pakistanom mogu donijeti milijardu dolara Bosni i Hercegovini

Makarević: Hirurzi u Bosni i Hercegovini ne vjeruju pakistanskoj robi, pa zato istu tu robu uvoze iz Njemačke gdje plaćaju 10 puta više, a Nijemci upravo uvoze iz Pakistana Poslovi

Ekonomija/Biznis

Gračanica poput Tešnja: Firme upošljavaju radnike iz Rs-a

  Načelnici odjeljenja Opštinske uprave Petrovo (nekadašnje Bosansko Petrovo Selo),  održali su sastanak sa rukovodstvom firmi “Fortunato” iz Gračanice i “Paul Green” iz Austrije, koji su u potrazi za stotinu

Ekonomija/Biznis

Sezona šumskih gljiva u Bosni i Hercegovini nikad bolja: Zadovoljni i berači i otkupljivači

Ovogodišnja sezona gljiva u Bosni i Hercegovini bolja je nego mnoge prethodne, a mogućnost za relativno laku zaradu u šume je privukla veliki broj tragača za vrganjima i drugim komercijalnim