Tešanj – Okončana izgradnja i opremanje četiri nove školske dvorane

Tešanj – Okončana izgradnja i opremanje četiri nove školske dvorane

Završetkom izgradnje četiri nove sportske dvorane sve osnovne škole na području općine Tešanj sada imaju vlastite sale pa će od naredne školske godine svi đaci i njihovi nastavnici časove tjelesnog odgoja moći održavati i u adekvatnim zatvorenim prostorima – istakao je u izjavi za Fenu općinski načelnik Tešnja Suad Huskić.

On napominje da na području te općine egzistira ukupno devet osnovnih škola, sa oko 5.000 učenika, kao i tri srednje škole, sa oko 2.000 učenika. Sportske sale ovih su dana dobile četiri seoske osnovne škole: “Mustafa Mulić” Šije, “Džemal Bijedić” Miljanovci, “Abdulvehab Ilhamija” Kalošević i “Gazi Ferhad-beg” Jablanica.

– To su škole sagrađene od 1960. godine i kasnije, koje zajedno pohađa oko 2.000 đaka, ali do sada nisu imale školske dvorane. Nastava tjelesnog odgoja odvijala se na poligonima, školskom holu ili učionicama. Mada Općina nije nadležna za finansiranje osnovnog obrazovanja, mi smo se 2016. godine odlučili pokrenuli projekat izgradnje četiri nove sale, čime smo željeli omogućiti da svi učenici u osnovnim i srednjim školama imaju pristup školskim dvoranama – kaže Huskić.

On napominje da su sve te dvorane izgrađene sa svlačionicama, tuševima te opremljene svim potrebnim rekvizitima za realizaciju nastave i rad sportskih kolektiva. Posljednji su radovi ugovoreni tokom 2019. godine.

– Namjera je bila da već tokom marta i aprila ove godine učenici počnu koristiti nove školske dvorane, ali zbog pandemije i obustave nastave to se nije desilo. Međutim, svi su objekti završeni i u njima će, osim redovne nastave, raditi i brojni sportski kolektivi za školsku populaciju, ali i za lokalno stanovništvo u tim mjestima – napominje Huskić.

Izgradnja i oprema četiri školske sale koštala je oko 2,2 miliona KM, od čega je Općina Tešanj osigurala oko 55 posto sredstava ili oko 1,2 miliona KM, Ministarstvo obrazovanja ZDK oko 750.000 ili 35 posto, dok su ostatak novca osigurali iz drugih izvora.

Previous Bajram namaz na području MIZ Mostar klanjan u 40 džamija
Next Nesvakidašnja džamija Kušlat kod Zvornika (VIDEO)

You might also like

OTPOR BOSNE

Travnik obilježava 25. godišnjicu formiranja Armije RBiH i 23. godišnjicu 7. korpusa

Na području srednje Bosne i Bosanske Krajine nizom aktivnosti  obilježava se 25 godina od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 23 godine od formiranja 7. Korpusa ARBiH. Odavanjem počasti

NAŠI DANI

Od sinoć pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine: Snježna idila na ulicama Sarajeva

  Snijeg od sinoć pada u većem dijelu Bosne i Hercegovine i u mnogim gradovima zabijelio je ulice, parkove, krovove… dok se na planinama stvaraju sve bolji uslovi na početku

NAŠI DANI

Obezbijeđene 1673 stipendije za školovanje afričke djece

Već petu godinu za redom MFS-EMMAUS se brine o školovanju afričke djece u dalekoj Burkini Faso, zemlji koja slovi za jednu od pet nasiromašnijih zemalja u svijetu i u kojoj