Može li otvaranje aerodroma pomoći Baščaršiji?

Može li otvaranje aerodroma pomoći Baščaršiji?

Sarajevski aerodrom 1. juna otvara se za komercijalne letove.

Izostankom turista značajno su pogođene mali obrtnici na Baščaršiji, turističkoj žili kucavici, Sarajeva. Suvenirnice su najviše oslonjene upravo na turiste.

Mirza Goro je kazandžija. Tokom pandemije njegova radnja je bila zatvorena. Živi od turista. Nedavno je otvorio radnju, ali turista nema, a time ni profita. Goro je, kao i većina zanatlija, pomoć dobio od Općine Stari Grad, koja im je omogućila da za mart, april i maj plaćaju pola zakupnine za radnje.

Naredni mjeseci su neizvjesni. Pomoć je potrebna, rješenja postoje. Jedan od njih je podsticaj za kupovinu repromaterijala.

Prošle godine turistički sektor u Bosni i Hercegovini zaradio je skoro milijardu maraka. Podaci za ovu godinu su katastrofalni. 65 posto rezervacija je otkazano u martu, a čak 99 posto u aprilu mjesecu ove godine. Hitno je potrebna izrada strategije, ali i brze reakcije turističkog sektora. Predsjednica Turističke zajednice KS-a Azra Džigal smatra kako je došlo vrijeme kada se moramo upoznati s ljepotama Bosne i Hercegovine.

Juli ili august mogli bi se pokazati kao spasonosni mjeseci za ovaj sektor, izvještava FTV. 

Foto @Alma Dizdarevic Sarhan

Previous Bošnjaci su dali pečat crnogorskoj nezavisnosti
Next Ministar Alikadić: Do kraja godine upotpunosti ću urediti sport

You might also like

TURIZAM

Za osam mjeseci 1,1 milion turista

U prvih osam mjeseci ove godine turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 1.112.026 posjeta, što je više za 11,5 posto i 2.332.753 noćenja, što je više za 9,9 posto

TURIZAM

Američki putopisac: Sarajevo danas cvjeta, njegova multikulturalnost teško se nalazi bilo gdje u Evropi (VIDEO)

Putopisac Kevin Richberg za Huffington Post je napravio trominutnu videorazglednicu o današnjem Sarajevu u kojoj govori o transformaciji grada posljednjih 20 godina. Richberg na početku podsjeća da je Sarajevo tokom

TURIZAM

Rekordan broj posjetilaca Nacionalnog parka smaragdne Une (VIDEO)

  Nacionali park “Una” je u 2017. godini zabilježio rast u svim segmentima poslovanja i to je najuspješnija godina do sada – kazao je Feni direktor Parka Amarildo Mulić.