MUP KS ima 25 službenih pasa; dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura

MUP KS ima 25 službenih pasa; dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura

Ovo je belgijski ovčar Dži Foks, jedan od 25 službenih pasa Jedinice za podršku MUP-a KS. Šest mu je godina. Obučen je za traženje narkotika.

 -Kod obezbjeđenja javnih skupova gdje imate veliki broj ljudi, jedan pas zamjenjuje 10 policajaca, rekao je za TVSA Elvir Velić, Odjeljenje vodiča za obuku službenih pasa MUP-a  Kantona Sarajevo.

-Jedan ovakav dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura. Za posao koji pas uradi za nekoliko minuta čovjeku treba minimalno nekoliko sati ili dana, ističe Velić.  

 Neki od njih su učestvovali u hapšenju Amela Sejfovića nakon bijega iz sarajevskog zatvora, te u potrazi za višestrukim ubicom Edinom Gačićem.

Ekipa TVSA posjetila je Centar za obuku službenih pasa tragom zastupničke inicijative da se ovakav jedan centar otvori u KS.

Naime, na 5. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj u februaru prošle godine, zastupnik Senad Hasanović pokrenuo je inicijativu za formiranje specijalističkog odjeljenja za obuku pasa tragača i vodiča.

Prošle sedmice  konstatovao je da nikakav odgovor na postavljeno pitanje nije dobio. A zapravo, u  okviru Jedinice za podršku MUP-a KS godinama se obučavaju službeni psi, koji se koriste u redovnim policijskim zadacima.  

https://www.tvsa.ba/wp-content/uploads/2020/05/psi-tragaci.mp4?_=1

Previous Izetbegović: Nastavak udara Tužilaštva na Bošnjake
Next 'Ovo što rade ne predstavlja nikakvu borbu protiv kriminala i korupcije, nego vrlo lošu režiranu političku predstavu'

You might also like

NAŠI DANI

Sarajlije se uz suze i ruže oprostili od 35 ubijenih Srebreničana (VIDEO)

  Tužna kolona sa 35 tabuta ubijenih Srebreničana, žrtava genocida, prošla je danas kroz Sarajevo na svom putu ka posljednjem smiraju u Memorijalnom centru u Potočarima.

NAŠI DANI

Pitanje zabrane hidžaba u fokusu predsjedničke kampanje u Francuskoj

Pitanje hidžaba, marame koju nose muslimanke, našlo se u fokusu izborne kampanje u Francuskoj zbog namjere kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen da zabrani njihovo nošenje. Uoči drugog krugog kruga

MADE IN BOSNIA-387

Postavljen dezinfekcioni tunel u centru Visokog

U ulici Branilaca u Visokom postavljen je dezinfekcioni tunel u cilju efikasne borbe s pandemijom koronavirusa (COVID-19). Ovaj projekat realizirao je Grad Visoko u saradnji sa Opštom zadrugom BIOS iz