MUP KS ima 25 službenih pasa; dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura

MUP KS ima 25 službenih pasa; dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura

Ovo je belgijski ovčar Dži Foks, jedan od 25 službenih pasa Jedinice za podršku MUP-a KS. Šest mu je godina. Obučen je za traženje narkotika.

 -Kod obezbjeđenja javnih skupova gdje imate veliki broj ljudi, jedan pas zamjenjuje 10 policajaca, rekao je za TVSA Elvir Velić, Odjeljenje vodiča za obuku službenih pasa MUP-a  Kantona Sarajevo.

-Jedan ovakav dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura. Za posao koji pas uradi za nekoliko minuta čovjeku treba minimalno nekoliko sati ili dana, ističe Velić.  

 Neki od njih su učestvovali u hapšenju Amela Sejfovića nakon bijega iz sarajevskog zatvora, te u potrazi za višestrukim ubicom Edinom Gačićem.

Ekipa TVSA posjetila je Centar za obuku službenih pasa tragom zastupničke inicijative da se ovakav jedan centar otvori u KS.

Naime, na 5. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj u februaru prošle godine, zastupnik Senad Hasanović pokrenuo je inicijativu za formiranje specijalističkog odjeljenja za obuku pasa tragača i vodiča.

Prošle sedmice  konstatovao je da nikakav odgovor na postavljeno pitanje nije dobio. A zapravo, u  okviru Jedinice za podršku MUP-a KS godinama se obučavaju službeni psi, koji se koriste u redovnim policijskim zadacima.  

https://www.tvsa.ba/wp-content/uploads/2020/05/psi-tragaci.mp4?_=1

Previous Izetbegović: Nastavak udara Tužilaštva na Bošnjake
Next 'Ovo što rade ne predstavlja nikakvu borbu protiv kriminala i korupcije, nego vrlo lošu režiranu političku predstavu'

You might also like

NAŠI DANI

Šta tajni dokumenti SAD kažu o Srebrenici?

Iako je ESP konstatovao da Srbija nije spriječila genocid u Srebrenici, pojavili su se dokumenti koji ukazuju da nije jedina odgovorna za nečinjenje. Naime, američki dokumenti sa kojih je skinuta

NAŠI DANI

Mirko Šarović: Draga mi je i Hrvatska i Srbija, ali moj novčanik je u Bosni i Hercegovini

U intervjuu koji je dao za Face TV u petak navečer Mirko Šarović potvrdio je da bi trebao biti novi državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Ukoliko se

NAŠI DANI

Sanela Begić iz Matuzića besplatno pravi zaštitne maske: Ovo je moj doprinos teškoj situaciji

U posljednjih nekoliko sedmica zaštitne maske protiv koronavirusa su postale jako tražene u Bosni i Hercegovini. Uvidjeli su to mnogi privredni subjekti, ali i fizička lica te su krenuli u