‘Ovo što rade ne predstavlja nikakvu borbu protiv kriminala i korupcije, nego vrlo lošu režiranu političku predstavu’

‘Ovo što rade ne predstavlja nikakvu borbu protiv kriminala i korupcije, nego vrlo lošu režiranu političku predstavu’

Da li je hapšenje premijera Federacije BiH Fadila Novalića nagovještaj snažnije borbe protiv kriminala i korupcije u Bosni i Hercegovini, ili se radi o nečemu drugom? Na ovo pitanje za Patriju govori Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

“Mi smo hapšenje premijera Novalića najavili u analizi, koju smo objavili prije nekoliko dana i da će se i dalje producirati afere i napadi na njega da se iznudi njegova ostavka i da Jelka Miličević (HDZBiH) postane v.d. premijera, a Marinko Čavara (HDZBiH) i dalje predsjednik Federacije, koji blokira sve procese i da se tako zagospodari Federacijom BiH i opljačkaju preostali resursi. To je nagovještaj početka kraja jednog nakaradnog pravosudno – policijskog sistema i upravo je „dobro“ da su zadržali premijera Federacije BiH Novalića da se pokaže koliko je navedeni sistem ispolitiziran. 

Po logici tog sistema onda je i cijela Federalna vlada odgovorna sa svim ministrima, koji su direktno učestvovali na tematskoj sjednici vlade kada se raspravljalo o nabavci opreme. Svi su ministri saučesnici u nabavci medicinske opreme u cijeloj Federaciji BiH, jer nisu donijeli hitne adekvatne zaključke kako i na koji način riješiti hitnost nabavke ne samo u ovom slučaju i cijela vlada bi trebala po logici Tužilaštva BiH i SIPA-e biti osumnjičena, privedena ili politički podnijeti ostavku. Očigledno, da se pokušava “na mišiće“ dokazati odgovornost premijera Novalića i ovo što rade ne predstavlja nikakvu borbu protiv kriminala i korupcije, nego vrlo lošu režiranu političku predstavu koju bi dva solidna i objektivna tužioca i istražitelja mogli riješiti za nekoliko dana, kao i sve afere u BiH”, kaže Bećirović.

Dodao je da se treba prisjetiti koliko dugo je Tužilaštvo BiH „molilo“ Milorada Dodika da se udostoji, da da izjavu u povodu nelegalnog referenduma kada je neposredno ugrozio ustavnopravni poredak, i kada su svi “odahnuli” kada se konačno pojavio u Tužilaštvu BiH i onda ga proglasili nevinim.

“Volio bih vidjeti, da neko pokuša oduzeti mobilni telefon Željki Cvijanović i da je zadrži u pritvoru. To ne bi mogao biti ni pokušaj, jer se nikada to neće ni desiti. Ovakav sistem nikome ne odgovara osim onim koji sa njim upravljaju i apsolutno gospodare , a to su Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZBiH).

Hapšenje Fadila Novalića pokazalo je sve anomalije sistema, u Bosni Hercegovini umjesto da se hapse kriminalci, hapse se oni koji to nisu. U svemu ovome ima i „prstiju“ pojedinih članova Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA). U ovom trenutku je najvažnije da premijer Fadil Novalić ne poklekne pred tim političko-mafijaškim strukturama, koje su mu to sve režirale i da reaguju bosanskohercegovački građani, jer se sve dešava pred njihovim očima..

Postavlja se neizbježno pitanje, ako glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić izbjegava, da uhapsi ključne nosioce kriminala i korupcije, nameće se pitanje kako uhapsiti glavnu tužiteljicu. Tada bi BiH imala barem tračak nade da započne istinsku borbu protiv kriminala i korupcije. Izvještaj Reinharda Priebea za Sjevernu Makedoniju otvorio je mogućnost procesuiranja sudija i tužilaca i sa tim se konačno mora započeti u BiH”, dodao je Bećirović.

Previous MUP KS ima 25 službenih pasa; dresiran pas na tržištu košta minimalno 30.000 eura
Next Memorijalni centar Srebrenica: Predstavljeni rezultati istraživanja sudskih presuda za genocid

You might also like

NAŠI DANI

Mještani Željeznog Polja protestuju zbog sječe šume

Mještani više mjesnih zajednica u Željeznom Polju protestirali su na lokalnom putu zbog, kako navode, nekontrolirane sječe šume na tom području. Tvrde da se nekoliko privatnih firmi ne pridržava doznačenih

OTPOR BOSNE

Hoće li biti ponovnog pokretanja tužbe Bosne i Hercegovine za genocid protiv Srbije i Crne Gore?

U februaru mjesecu 2017. godine navršava se deset godina od presude Haškog tribunala na tužbu za agresiju i genocid Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore u periodu 1992

NAŠI DANI

Stanovnici Irske ne zaboravljaju pomoć Osmanskog carstva za vrijeme Velike gladi

Iako su prošle 173 godine od događaja kada su Osmanlije u vrijeme najveće nestašice hrane pružile pomoć narodu Irske, stanovnici ove zemlje još spominju ovu humanu gestu i velikodušnost Osmanlija