Austrijski parlament traži da Vlada te zemlje ubuduće zabrani fašistička okupljanja u Bleiburgu

Austrijski parlament traži da Vlada te zemlje ubuduće zabrani fašistička okupljanja u Bleiburgu

Austrijski parlament izglasao je neobvezujuću rezoluciju kojom od vlade traži da se ubuduće zabrani komemoracija u Bleiburgu, javila je jučer austrijska agencija APA.

“Federalnog ministra unutrašrnjih poslova Karla Nehammera pozivamo da razmotri sve mogućnosti i pravne mjere na državnoj, bilateralnom i evropskoj nivou kako bi se 2021. i u sljedećim godinama spriječila ultranacionalistička-fašistička komemoracija u Bleiburgu/Pliberku, na austrijskom teritoriju, a uzimajući u obzir odredbe Povelje Evropske unije o temeljnim pravima, Evropske konvencije o ljudskim pravima i ostale ustavne odredbe”, stoji u tekstu rezolucije koja je poslana parlamentarnom Odboru za unutrašnje poslove.

Rezoluciju su izglasale sve austrijske parlamentarne stranke, uključujući socijaldemokratski SPÖ, konzervativni ÖVP premijera Sebastiana Kurza i liberalni NEOS, a protiv je bila samo desničarsko-populistička Slobodarska stranka (FPÖ).

Ranije se i katolička crkva u toj zemlji ogradila od hrvatskih komemoracija stradalim ustašama koje su posljednjih decenija organizovane u tom mjestu.

2019. Koruška katolička crkava je uskratila dozvolu za održavanje mise u Bleiburgu.  Oni su naveli kako je misa na Blajburškom polju postala „dijelom okupljanja koje politički instrumantalizira i dio je političko-nacionalnog rituala koje služi selektivnom doživljavanju i tumačenju historije”. Nadalje se zaključuje kako čitav skup šteti ugledu katoličke crkve a da bi izdavanje dozvole za održavanje „s pravom pobudilo sumnju” da i sama Katolička crkva u Koruškoj trpi instrumentalizaciju mise za političke svrhe i da joj nedostaje distanca naspram fašističkih svjetonazora.

Podsjetićemo da ove godine nije bilo skupa u Bleiburgu, ali jesu određene manifestacije u samoj Hrvatskoj te našoj zemlji. Misa u Sarajevskoj katedrali, pod pokroviteljstvom Sabora RH, bila je centralni događaj – koji je izazvao i veliko negodovanje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Mirnom antifašističkom okupljanju tog dana prisustvovalo je hiljade građana.

Previous Memorijalni centar Srebrenica: Predstavljeni rezultati istraživanja sudskih presuda za genocid
Next Mektić: Tužilaštvo se bavi samo Sarajevom i jednim dijelom Federacije

You might also like

NAŠI DANI

Udruženje ,,Grom u njedrima Igmana” kao simbol sjećanja na Čedomira Domuza

Na području Kantona Sarajevo počelo je s radom Udruženje za zaštitu i očuvanje lika i djela Čedomira Domuza “Grom u njedrima Igmana” kao dobrovoljna, vanstranačka, nevladina, neprofitna i nereligijska organizacija.

NAŠI DANI

Presude američkog suda: Rs i Srbija dužne žrtvama milijarde dolara odštete

Iznos za isplatu nakon presude protiv ratnog zločinca Radovana Karadžića, Republike srpske i Srbije iz 2000. godine dosegao je gotovo 100 milijardi dolara, što Rs može koštati postojanja. Dok Milorad Dodik i Aleksandar

NAŠI DANI

Civilna odbrana u Gazi: Ljudski um ne može opisati izraelske zločine u bolnici Shifa

Jedinica civilne odbrane u Gazi saopćila je kako su “neopisivi” postupci izraelske vojske u i oko bolnice Shifa u gradu Gazi, javlja Anadolu. “Razmjere strašnih zločina koje je počinila okupacijska