Preferencijalnim tretmanom domaćeg podstiče se domaća privreda

Preferencijalnim tretmanom domaćeg podstiče se domaća privreda

Od danas, pa do 1. juna/lipnja 2021. godine, primjenjuje se Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u procentu od 30 posto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Odluku je inicirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 29. maja/svibnja ove godine.

Na ovaj način pomaže se domaćim kompanijama u dobijanju poslova u postupcima javnih nabavki i, kako je to premijer Novalić naglasio, podstiče domaća privreda i osigurava značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta, te osigurava spašavanje i održavanje privrede u Bosni i Hercegovini.

Njome se, također, ublažavaju neželjene posljedice za domaću privredu i motiviraju domaći ponuđači da svoje robe, usluge i radove nude na tržištu ohrabreni činjenicom da u ovim vremenima imaju povlašten status.

Prema odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, ugovorno tijelo je obavezno umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabavki u narednih godinu.

Ovu značajnu mjeru za domaću privredu prethodno su usaglasili predsjedavajući Vijeća ministara BiH, premijer Federacije BiH i predsjednik Vlade Rs.

Odluka je donesena iako je Agencija za javne nabavke Bosnne i Hercegovine ranije imala stav da „nema osnova za postupanje po podnesenoj inicijativi“, saopćeno je iz Ureda premijera Federacije BiH.

Previous Sarajevo: Mladi pohrlili u nargila barove (Video)
Next Priča o 85-godišnjoj nani Salihi: Gluhonijema živi u neuslovnoj kući

You might also like

Ekonomija/Biznis

Maksimalan rast malih i srednjih preduzeća u FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se na sjednici u četvrtak upoznala sa Informacijom Federalnog ministarstva razvoja, poduzetnistva i obrta o stanju razvijenosti sektora malih i srednjih preduzeća (MSP) u Federaciji

Ekonomija/Biznis

Hadžići postaju bogatiji za nove stambeno-poslovne objekte; investicija vrijedna 14 miliona

Za kompaniju Cet Bah d.o.o. Sarajevo, koja je specijalizovana za oblast visokogradnje u građevinarstvu, protekla 2021. godina bila je jedna od uspješnijih, jer su ostvarili poslovni rast od 22% i započeli

MADE IN BOSNIA-387

AS Holding povećao izvoz u prvih šest mjeseci 2020. godine

Nakon što je u prošloj godini AS Holding ostvario rekordnu vrijednost izvoza, lider prehrambene industrije u Bosni i Hercegovini je zaključno sa junom 2020. godine zabilježio finansijski rast plasmana svojih