Michael Jordan: Rasizam i nasilje nad nebijelcima duboko ukorijenjeni u SAD-u

Michael Jordan: Rasizam i nasilje nad nebijelcima duboko ukorijenjeni u SAD-u

Michael Jordan, jedno od legendarnih imena američke košarkaške lige (NBA), osudio je ubistvo crnca Georgea Floyda, koji je prošlog ponedjeljka podlegao usljed policijskog nasilja u američkom gradu Minneapolisu, javlja AA.

“Osjećam duboku tugu, bol i ljutnju. Osjećam i bol ljudi oko mene i njihovo razočarenje. Podržavam one koji traže polaganje računa za duboko ukorijenjeno nasilje i rasizam nad nebijelcima u našoj zemlji. Nemamo više strpljenja”, poručio je Jordan na društvenim mrežama.

Dodao je kako se jednim glasom treba vršiti pritisak na vlast da promjene zakone, kao da u tom smislu svi građani trebaju iskoristiti svoje pravo glasa za sistemske promjene.

Protesti zbog ubistva crnca Georgea Floyda prošireni su na brojne američke gradove, a u najmanje 40 njih, među kojima su Washington DC, Atlanta, Chicago, Denver, Los Angeles, Seattle i San Francisco, proglašen je policijski sat.

Floyd je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Videosnimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Tvrdili su da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može disati, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga prebacili u bolnicu.

Previous Priča o 85-godišnjoj nani Salihi: Gluhonijema živi u neuslovnoj kući
Next Godišnjica zločina u Bijelom Potoku kod Zvornika: Za 682 ubijenih Bošnjaka nikada niko nije odgovarao!

You might also like

NAŠI DANI

Principi za izmjene Ustava Bosne i Hercegovine prezentirani i uručeni EU parlamentarcima Tomasu Waitzu i Romeu Franzu

Predstavnici organizacija civilnog društva VKBI, SGV, HNV i Foruma parlamentaraca BiH 1990, gosp. Miro Lazović i Emir Zlatar susreli su se sa zastupnicima Parlamenta Europske unije Tomasom Waitzom i Romeom

NAŠI DANI

Vlada objavila da u Njemačkoj živi 263.000 beskućnika

U Njemačkoj ima više od 260.000 beskućnika, prema vladinim statističkim podacima objavljenim, javlja AA. Prema izvještaju Federalnog ministarstva za rad i socijalna pitanja o stanju beskućništva, na dan 31. januara

NAŠI DANI

Komšić: Dodik vrlo otvoreno rekao da je cilj da dio Bosne i Hercegovine pripoji Srbiji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić također je reagirao na Milorada Dodika i njegove izjave, te zaključio da se ne dešava ništa novo. “Dodik nije rekao ništa novo, on