Haris Duljević: Moj san je od kada igram fudbal da jednog dana zaigram u A reprezentaciji

Haris Duljević: Moj san je od kada igram fudbal da jednog dana zaigram u A reprezentaciji

Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, Fudbalski klub Sarajevo vraća se na pobjednički kolosijek. Ekipa koju s klupe vodi Miodrag Ješić upisala je četiri vezana trijumfa. Jedan od najzaslužnijih za taj uspjeh je Haris Duljević koji vjerovatno igra u najboljoj formi svoje dosadašnje karijere.

Kapiten Sarajeva nekoliko puta dobio je ovacije promrzlih gledalaca, a pogodak koji je postigao za vodstvo Sarajeva protiv Travnika od 2:0 bio je glavna tema svih razgovora ljubitelja fudbala nakon utakmice. Zaobišao je golmana Nurkovića, primirio loptu na korner liniji i u maniru pravih majstora je poslao u mrežu Vezira.

Izuzetno turbulentna sezona Sarajeva do sada. Mnogo uspona i padova. Ti trenutno igraš jako dobro i vidi se da imaš mnogo samopouzdanja. Gdje je naraslo to samopouzdanje u kojem dijelu sezone? Šta je tebi dalo dodatni motiv? Šta je to što te pokrenulo? 

Duljević: Bilo je svega, dosta uspona i padova, ali od dolaska novog šefa dosta toga se promijenilo. Promijenio se pristup u treninzima i utakmicama, zalaganje, imamo svi potpunu slobodu i to se odrazilo na rezultate. Moja forma je isto tako zasluga novog šefa, dao mi je slobodu i mislim da možemo samo nastaviti u ovom ritmu.

Miodrag Ješić je ostavio dojam kao trener koji ima apsolutni autoritet u svlačionici i sve konce drži u svojim rukama. Kako je raditi s njim? 

Duljević: Meni, ali i svim drugim igračima je velika čast što možemo raditi s Ješićem. Odličan je stručnjak i čovjek i pokušavamo mu se odužiti na najbolji mogući način.

Rekao si pred utakmicu s Travnikom da se s dolaskom Ješića promijenio i tvoj pristup treninzima. Jasno je da ti nisi jedini kod koga je očigledan napredak. Znamo da nema magični štapić, pa koja je to formula Miodraga Ješića?

Duljević: Što se tiče mog pristupa, ali i kod ostalih igrača zaista se dosta toga promijenilo. Svi dobro rade na treninzima i utakmicama i to dovodi do ovakvih rezultata.

Mnogo mlađi, ali ništa manje autoritativan u stručnom štabu je i kondicioni trener Bojan Stamatović. Zadao je žestok tempo na treninzima, što se vidi i na terenu. Koliko su zahtjevni njegovi treninzi?

Duljević: Što se tiče kondicionog trenera sve je super i sve ide po planiranom toku. Nadam se da ćemo nastaviti u ovakvom ritmu, zalagati se na treninzima i utakmicama i rezultat ne bi trebao doći u pitanje.

Prije prelaska u Sarajevo imao si jedan period kada nisi igrao više od pola godine. Koliko ti je bilo teško u to vrijeme i gdje si pronalazio najveći motiv? 

Duljević: To mi je vjerovatno bio i najteži period u karijeri. Nisam igrao pola godine, ali hvala Bogu uspio sam iz toga izaći jači. Mnogo sam trenirao, nisam igrao i na kraju se sve isplatilo. Kako radiš, tako ti se vrati. Kod mene se vratilo i samo mogu biti sretan zbog toga.

Mnogim mladim igračima kapitenska traka je svojevrstan teret. Kod tebe to nije slučaj. Koliko su kapitenske ovlasti zaslužne za dobre partije i jesi li očekivao da ćeš dobiti traku? 

Duljević: Nisam očekivao da ću dobiti traku, ali to mi je bila dodatna motivacija. To se odrazilo i na moje igre. Sve se promijenilo od trenutka kada sam dobio traku i nadam se da ćemo pod mojom komandom nastaviti s pobjedama.

Mnogo važnih pobjeda zabilježio si u dresu Sarajeva, ali kada bi morao izdvojiti samo jednu koja bi to bila? 

Duljević: Kada bih morao izdvojiti samo jednu pobjedu, onda bi to bila pobjeda u Atini protiv Atromitosa i prolaz u Play Off Evropske lige“, kaže Duljević.mg_1958

Najdraži pogodak u karijeri? 

Duljević: Moj najdraži pogodak u karijeri sigurno je onaj protiv Željezničara u derbiju na Grbavici, gdje smo pobijedili 2:1 i kada sam odlučio pobjednika.

Bilo je i onih teških trenutaka. Kada ti je bilo najteže u Bordo dresu? 

Duljević: Bilo je izuzetno teško prošle sezone kada smo na početku upisali četiri kiksa. To mi je možda i najteži period u karijeri. Srećom uspjeli smo se izvući i osvojiti titulu na kraju sezone.

U Olimpicu si nosio sedmicu i broj 11. Sada je na tvojim leđima broj 17. Jesi li jedan od onih igrača koji broj na dresu biraju zbog neke simbolike i zašto baš broj 17? 

Duljević: Ja sam želio broj sedam, ali je Miloš Stojčev već nosio sedmicu. Nadam se da ću ove godine uzeti broj sedam pošto je slobodan. Od malena nosim broj sedam i predstavlja mi ogromnu vrijednost.

Skrenuo si pažnju na sebe odličnim igrama u posljednje vrijeme. Mnogi te vide i na narednom spisku Mehmeda Baždarevića? Razmišljaš li o pozivu i vjeruješ li da si ga zaslužio? 

Duljević: Moj san je od kada igram fudbal da jednog dana zaigram u A reprezentaciji. Ja ću nastaviti da igram ovako, da dajem sve od sebe, a kao i svaki igrač nadam se pozivu u A tim.

Sve se glasnije govori i o tvom odlasku s Koševa. Znamo i da nećeš mnogo da govoriš o tome, što je sasvim normalno ali kada bi mogao birati ligu u kojoj bi volio igrati koja bi to bila i zbog čega baš ta?

Duljević: Kada su u pitanju ponude sve ide preko kluba. Moje je da nastavim ovako da igram. Meni se iskreno najviše sviđa španska liga i volio bih jednog dana da igram tamo.

Tokom odrastanja, kada si još kao dječak trčao za loptom na ulici ko je bio tvoj idol, čije si poteze pokušavao kopirati? 

DuljevićMoj idol je od malih nogu Ronaldinho. Za mene najbolji igrač svih vremena, uvijek sam ga gledao i na terenu pokušavao kopirati njegove poteze.

Kada si shvatio da bi fudbal mogao zaista biti tvoja profesija, nešto od čega ćeš u budućnosti živjeti?

Duljević: Još dok sam bio u Olimpicu i kada sam potpisao prvi profesionalni ugovor shvatio sam je fudbal moja profesija. Sve sam ostavio sa strane i fudbal mi je bio najvažniji.

Kako se opuštaš uoči utakmice, imaš li neki ritual? 

Duljević: Nemam neki poseban ritual, ali na teren uvijek uđem desnom nogom, proučim Fatihu i zamolim Boga da mi pomogne.

Radio si s mnogo trenera u svojoj karijeri do sada. Koji od njih je najzaslužniji za tvoj fudbalski razvoj? 

Duljević: Bilo je mnogo trenera, ali ne bih želio nikoga izdvojiti. Svi su mi pomogli u nekom dijelu moje karijere.

Kada bi morao izdvojiti samo jednu, koja bi bila tvoja najveća kvaliteta?

Duljević: Moja najveća kvaliteta i dar od Boga je što imam dug korak, što sam brz i to mi dosta pomaže u mojoj igri.

Slijedi gostovanje na kojem Sarajevo tradicionalno gubi bodove. Može li se to promijeniti ovoga puta?

Duljević: Tradicije su tu da se ruše. Mi ćemo dati sve od sebe i uz pravi pristup i zalaganje nadam se da nećemo imati problema. Mi smo u pobjedničkom nizu, a oni bilježe nešto lošije rezultate. Ipak to ne treba da nas zavara, Široki je odlična ekipa, ali ponavljam uz pravi pristup i zalaganje ne bi smjelo biti problem.

Igrao si u Olimpicu koji nema navijačku bazu, sada nosiš dres Sarajeva koji iza sebe ima armiju navijača. Kolika je razlika kada imaš podršku i kod kuće i na strani? Da li ta pjesma zaista daje krila igračima? 

Duljević: Što se tiče navijača veliki je pritisak. U Olimpicu nisam imao dva navijača, a u Sarajevu imamo pravu armiju. Nekada je to pritisak, a nekada dodatni motiv. Za mene sve ide odlično, navijači me vole i ja ću dati sve od sebe u svakoj utakmici za Bordo dres.

Može li Sarajevo odbraniti titulu prvaka Bosne i Hercegovine? 

Duljević: Može i iskreno vjerujem i da hoće.

Razgovarao: Faruk Zametica, Radiosarajevo.ba

Previous Čuvar kraljevskoga grada Jajca, srednjovjekovni grad Vinac
Next Brzi vodič za bosanski jezik: Muškarce zovete buraz ili bolan, dok se ženama obraćate sa bona

You might also like

SPORT

Lana Pudar u finalu 200m leptir SP za juniore

Bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar nastavlja sa nastupima na velikim takmičenjima. Nakon svjetskog seniorskog, Mostarka nastupa na juniorskom SP. Danas je Lana Pudar otplivala svoju kvalifikacijsku utrku na svjetskom juniorskom prvenstvu

SPORT

Spahić, Misimović i Ibišević se priključili reprezentaciji u Zenici

  „A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine su prvi dio priprema za meč sa Crnom Gorom odradili u Sarajevu, a danas su stigli u Trening kamp NS/FS BiH u Zenici. Ekipi

SPORT

Srebrenica: Vedad Ibišević donirao sportsku opremu za FK Guber i FK Jadar

Jučer su u Srebrenici predstavnici FK Guber iz Srebrenice i FK Jadra iz Nove Kasabe preuzeli lopte i kopačke koje je darovao bosanskohercegovački reprezentivac Vedad Ibišević. Predstavnici klubova zahvalili su