Protesti u Goranskom Polju: Neretvicu ne damo, hidroelektrane nećemo!

Protesti u Goranskom Polju: Neretvicu ne damo, hidroelektrane nećemo!

Nekoliko stotina mještana okupilo se jutros u 6 sati na mostu u Goranskom Polju, kod Buturović Polja, kako bi spriječili bagere da počnu sa za danas najavljenom izgradnjom prve dvije od ukupno 15 mini hidroelektrana na rijeci Neretvici, javlja BHRT.

Početkom godine, nakon održanih protesta, lokalne vlasti uvjerile su građane da će njihovo mišljenje biti uvaženo prilikom odlučivanja o eventualnoj izgradnji mini hidroelektrana, međutim, prve mašine na teren bi trebalo da izađu već danas.

“Gradnja 15 mHE na Neretvici znači potpuno isušivanje riječnog korita, uništavanja staništa zaštićene vrste bijelog raka, uništavanje poljoprivrednih imanja i onemogućavanje prava na pitku vodu”, naveli su ranije iz Eko akcije.

Stanovnicima Goranskog Polja na protestima su se pridružile i žene Kruščice kod Viteza, koje su više od 500 dana držale dežure i spriječile izgradnju dvije male hidroelektrane na svojoj rijeci.

Najavljen je i dolazak aktivista iz Fojnice, Sarajeva, Banja Luke, Mostara i ostalih gradova.

Previous Fojnica: Reumal ponovo radi, na radost oko 400 radnika
Next Letom iz Tuzle za Beč obnovljen međunarodni avionski putnički saobraćaj u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Stockholm: Akademici i novinari traže oduzimanje Nobela za književnost; najavljen veliki protest

Novinari i akademici iz različitih zemalja svijeta u švedskom Stockholmu zatražili su da se austrijskom autoru Peteru Handkeu oduzme Nobelova nagrada za književnost zbog negiranja genocida, počinjenog u julu 1995.

NAŠI DANI

Inzku predana peticija za nametanje zakona o zabrani negiranja genocida (VIDEO)

Predstavnica “Kluba 100-Plus” Senada Softić-Telalović danas je asistentici visokog predstavnika Sandri Gluvačević predala peticiju sa 8.372 potpisa kojom od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži

NAŠI DANI

BH Telecom donirao UKC-u Tuzla 167.500 KM

Novac dodijeljen na današnjem sastanku na UKC Tuzla će biti utrošen za nabavku opreme na Klinici za neurologiji i Klinici za dječije bolesti. Predstavnici menadžmenta BH Telecom uručili su danas