Zločin za koji niko nije odgovarao: Tuzlanski konvoj spasa postao je konvoj smrti i užasa

Zločin za koji niko nije odgovarao: Tuzlanski konvoj spasa postao je konvoj smrti i užasa

Kada su jedinice HVO-a 4. juna 1993. godine na prilazima u Novom Pazaru, kod Nove Bile, u naselju Rankovići napale, kako su ga nazvali “Tuzlanski konvoj spasa”, konvoj spasa postao je konvoj smrti i užasa.

146 kamiona, 9 kombija, 20 putničkih vozila, 2 saniteta, roba u vrijednosti od 17 miliona tadašnjih DM, 500 tona robe koja nije procijenjena i 1,3 milina DM je uništeno i opljačkano ali ono što je nagore, ubijeni su vozači kamiona.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao, punih 27 godina iz tužilaštava, gdje se predmet nalazi, poručuju “istraga je u toku”. Predmet se seli po tužilaštvima u Travniku, Zenici i Sarajevu bez pomaka.

U cilju animiranja javnosti o ovom zločinu bez kazne, u Fondaciji Istina Pravda Pomirenje održana je press konferencija na kojoj je predsjednik FIPP Sinan Alić, između ostalog rekao:

Zločin se dogodio u zoni odgovornosti koju je kao vojni tužilac HVO-a pokrivao Marinko Jurčević, jedno vrijeme glavni tužilac u Bosni i Hercegovini. U ovoj činjenici, prema mišljenju Alića, krije se odgovor na pitanje zašto ovaj zločin nije procesuiran. Jurčević zna sve o zločinu kod Nove Bile jer je po komandnoj odgovornsti bio 4. čovjek u hijerarhiji HVO-a.

Prije 27 godina ubijeni su vozači kamiona Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hasan Gušić, Hazim Grahić i Adil Akeljić. Nije poznata sudbina Salke Memića, a za tri ubijene osobe se još traga.

Da ima volje, ovaj zločin bi bio davno procesuiran jer su sve snimile kamere HTV-a i CNN-a.

Predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje Sinan Alić, pesimistično kaže da će vjerovatno i iduće godine, u isto vrijeme održati press konferenciju i reći da je “istraga i dalje u toku”, prenose Tuzlarije.


Previous Hasan Salihamidžić izabran u upravu Bayerna
Next Bajević: Želimo da napravimo još bolju, čvršću i jaču reprezentaciju

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Kapetan Hajro – ‘Zmaj od Majevice’

Kapetan HAJRO rođen je 01. 01. 1959. u selu Srednja Trnova općina Ugljevik. Poginuo je 30. 10. 1992. od gelera granate u selu Nezuk (Sapna) tokom akcije čiji je cilj bio

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Ispovijest mlade Srebreničanke: Oca sam upoznala preko fotografije (Video)

Dženana Salihović, 25-godišnjakinja rođena u Srebrenici mjesec uoči genocida, danas radi na očuvanju sjećanja na juli ‘95. U Potočarima je ukopan i Dženanin otac.

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Bitka na Proskoku: Kako su Fočaci branili glavni grad (Video)

Prema posljednjim dostupnim podacima oko 12.500 pripadnika samozvane Vojske RS na čelu sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem, 10. jula 1993. godine krenulo je preko Bjelašnice i Igmana da zatvori obruč