Zločin za koji niko nije odgovarao: Tuzlanski konvoj spasa postao je konvoj smrti i užasa

Zločin za koji niko nije odgovarao: Tuzlanski konvoj spasa postao je konvoj smrti i užasa

Kada su jedinice HVO-a 4. juna 1993. godine na prilazima u Novom Pazaru, kod Nove Bile, u naselju Rankovići napale, kako su ga nazvali “Tuzlanski konvoj spasa”, konvoj spasa postao je konvoj smrti i užasa.

146 kamiona, 9 kombija, 20 putničkih vozila, 2 saniteta, roba u vrijednosti od 17 miliona tadašnjih DM, 500 tona robe koja nije procijenjena i 1,3 milina DM je uništeno i opljačkano ali ono što je nagore, ubijeni su vozači kamiona.

Za ovaj zločin niko nije odgovarao, punih 27 godina iz tužilaštava, gdje se predmet nalazi, poručuju “istraga je u toku”. Predmet se seli po tužilaštvima u Travniku, Zenici i Sarajevu bez pomaka.

U cilju animiranja javnosti o ovom zločinu bez kazne, u Fondaciji Istina Pravda Pomirenje održana je press konferencija na kojoj je predsjednik FIPP Sinan Alić, između ostalog rekao:

Zločin se dogodio u zoni odgovornosti koju je kao vojni tužilac HVO-a pokrivao Marinko Jurčević, jedno vrijeme glavni tužilac u Bosni i Hercegovini. U ovoj činjenici, prema mišljenju Alića, krije se odgovor na pitanje zašto ovaj zločin nije procesuiran. Jurčević zna sve o zločinu kod Nove Bile jer je po komandnoj odgovornsti bio 4. čovjek u hijerarhiji HVO-a.

Prije 27 godina ubijeni su vozači kamiona Fikret Hadžibeganović, Fikret Ademović, Mustafa Karić, Hamdija Mutišević, Hasan Gušić, Hazim Grahić i Adil Akeljić. Nije poznata sudbina Salke Memića, a za tri ubijene osobe se još traga.

Da ima volje, ovaj zločin bi bio davno procesuiran jer su sve snimile kamere HTV-a i CNN-a.

Predsjednik Fondacije Istina Pravda Pomirenje Sinan Alić, pesimistično kaže da će vjerovatno i iduće godine, u isto vrijeme održati press konferenciju i reći da je “istraga i dalje u toku”, prenose Tuzlarije.


Previous Hasan Salihamidžić izabran u upravu Bayerna
Next Bajević: Želimo da napravimo još bolju, čvršću i jaču reprezentaciju

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ratni dnevnik Nine Zeljković: Ne plači, ja neću nestati

Majka brižno čuva plesnu haljinu i dnevnik 12-godišnje kćerke, ubijene među posljednjima u opsadi Sarajeva. Zašto, prokleti bili, ubijate naše duše, koje postoje samo da vole? Da vole mir, igru,

OTPOR BOSNE

Prije 27 godina život za odbranu domovine dao je heroj Enver Šehović

U okviru obilježavanja 27. godišnjice pogibije brigadira Armije Republike Bosne i Hercegovine Envera Šehovića, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica je položio cvijeće na mezar generala Šehovića u

NAŠI DANI

Na Korićanskim stijenama obilježena godišnjica ubistva dvije stotine logoraša

Dvije stotine ruža bačeno je s litice na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću, gdje je 21. augusta 1992. godine strijeljano najmanje 200 bošnjačkih i hrvatskih muškaraca, javlja AA. Muškarce, prethodno