Brzi vodič za bosanski jezik: Muškarce zovete buraz ili bolan, dok se ženama obraćate sa bona

Brzi vodič za bosanski jezik: Muškarce zovete buraz ili bolan, dok se ženama obraćate sa bona

Bosanski jezik jedinstveno je bogat u skraćenim neformalnim izrazima. Ovo je brzi vodič: savladajte ovih nekoliko izraza i zvučat ćete kao lokalac.

Ovim riječima američki autor Mose Hayward počinje svoj humoristični blog o našem jeziku, koji je naslovio: Naučite dovoljno bosanskog jezika da možete nazdraviti, da se možete žaliti i zaprositi nekog.

Hayward je blog napisao nakon posjete našoj zemlji, a, kako je objasnio, želio je otkriti nekoliko važnih “fraza” za one koji ne znaju govoriti bosanski jezik, ali žele zvučati kao da znaju. Blog je podijelio u deset kategorija.

U prvoj kategoriji su pozdravi i naslovljena je sa “Đes’ ba”. Prevodeći šta zapravo znači ova fraza, bloger dodaje kako se na nju može odgovoriti sa “evo me”.

“Kad upitate nekog ‘Š’a ima‘, možete odgovoriti ili sa bezze ili sa niš’ posebno. Međutim treba napomenuti kako su ovo zapravo laži, jer 20 minuta kasnije vrijeme je da se počnete žaliti na sve što ne ide kako treba u vašem životu, od porodice, posla, zemlje, svijeta”, piše Hayward i nastavlja:

“Ako želite voditi autentičnu bosanskohercegovačku konverzaciju, 80-90 posto vremena se trebate žaliti. Ako ništa, naučite reći ‘joj jest’ dosadno’. Ekstra bodovi ako naučite ‘ubi ova dosada’.”

No, ako se neko žali, nastavlja autor, morate dati sve od sebe da mu popravite raspoloženje, i to frazama “nema frke!” ili “nemoj srat”’. Ekstra bodovi u ovoj kategoriji idu ako naučite frazu “sve je dobro dok se ne puca”.

Muškarce zovete buraz ili bolan, dok se ženama obraćate sa bona.

Potom autor objašnjava i kako mi nazdravljamo, riječima: živio, živjela, živjeli, živjele…

Ukoliko vam se neko sviđa, reći ćete “ja sam se zacop’o”, ukoliko se vi nekoj djevojci sviđate, mogla bi vas pitati “kaš’ me ženit'”, a ako želite pitati nekog da vam navrati, kažite, “hoš doć’?”.

Autor potom navodi da svi, koji posjete ovu zemlju, moraju iskusiti sevdah – neprevodiv, intenzivan i predivan osjećaj nostalgije.

“Pustite sebi sevdalinku i idemo učiti bosanski”, zaključuje on.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Previous Haris Duljević: Moj san je od kada igram fudbal da jednog dana zaigram u A reprezentaciji
Next Vučić: Je l' treba da se iselimo svi koji smo iz Bosne?

You might also like

RIJEČ

Bursać: Šrodingerov mačak Nenad Stevandić

Odavno internetom kruži snimak aktuelnog predsjednika Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpske Nenada Stevandića kako u mlađim, ratnim danima, kao komandant “Srpskih odbrambenih snaga” (SOS), u maskirnoj uniformi u Kotor

RIJEČ

Košarac mora biti smijenjen: Kako je uspjela ‘tiha proba’ za podjelu Bosne i Hercegovine!

Na jučerašnjem skupu u Republici srpskoj u blizini međuentitetske administrativne linije na kojem je pružena podrška Miloradu Dodiku, predsjedniku Rs-a i SNSD-a, bili su i premijer Rs Radovan Višković, gradonačelnik

RIJEČ

Plivanje za Bogojavljenski krst, drevna tradicija stara 19 godina

Piše: Tomislav Marković Nematerijalno kulturno naslijeđe, takozvana živa tradicija, prenosi se s koljena na koljeno, čuva i njeguje u okviru određene zajednice. Tu spadaju usmene tradicije, narodne igre, stari zanati,