Batonova ploča – svjedok slobodarske i slavne historije našeg naroda

Batonova ploča – svjedok slobodarske i slavne historije našeg naroda

1938. godine u selu Župča nadomak Breze mještani su prilikom radova u polju pronašli ploču! Smatra se da se radi o Batonovoj nadgrobnoj ploči, kao i njegove porodice.


Baton, poznati vojskovođa plemene Dezitijata iz doline rijeke Bosne digao je ustanak u prvom vijeku nove ere (6-9. godine) protiv Rimskog carstva i tri godine uspješno predvodio naše pretke u borbi za slobodu.

Koliko su se tadašnji moćnici uplašili Batona i njegovog naroda svjedoče i riječi Augusta – prvog rimskog cara i jednog od najvećih u historiji rimskih careva uopće, koji je u senatu izjavio ako se ne poduzmu najhitrije mjere neprijatelj će se za koji dan pojaviti pred Rimom!

S Germanima je sklopio primjere da bi potom na Batona poslao vojsku brojnu i silovitu.

Historičari bilježe da su Rimljani nadjačali Ilire nakon izdaje Breučkog vođe iz Panonije, ali da se stanovništvo srednje Bosne i dalje borilo. Tek nakon višegodišnjih borbi Batona su primorali na predaju, a navodno su mu život poštedjeli i odveli ga u Ravenu.

Posljednja utvrda ilira bila je Arduba, gdje su ponosni pobunjenici (zajedno sa civilima) sami sebi okončali živote pred osvajačima, na način i da su se bacali u nabujalu rijeku. Pretpostavlja se kako je pomenuta utvrda današnji Vranduk, a rijeka Bosna.

Batonova ploča predstavlja najveći epigrafski natpis o Ilirima, najveći katalog ilirskih imena, te svakako najvažniji pisani spomenik ilirske kulture u svijetu – prenijeli su domaći mediji prije nekoliko godina riječi fra Ivana Nujića.

Ploča je došla među franjevce tako što ju je njima predao dr. Vinko Mikolji. Ovaj historijski vrijedan spomenik dobro je očuvan a nalazi se u Franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom.


Prijevod latinskog natpisa s Batonove ploče:


Batonu Likajevu sinu
Teuta Vietova (i)
Sceno Batonov sin
Najstariji
Scenokalu Batonovu sinu
Skalvi Batonovu sinu
Skalonu Batonovu sinu
Proradu Batonovu sinu
Scenus Batonov sin
Najmlađi od njih sebi i
Svojima od svoga novca dade podići

Previous Jaffa Komerc: Hercegovačka polja proizvode za domaće i strano tržište
Next 'Korona nabavke' u Rs: Zarada 90 hiljada KM po respiratoru; šator-bolnica od 5 mil. šleperom odvučena ispred ovaca

You might also like

HISTORIJA

U Zenici obilježeno 827. godina od nastanka Povelje Kulina bana

Povelja govori o uređenoj državi koja je imala pisarsku radionicu, zvaničnu kancelariju vladara. Povelja govori i o bosanskom jeziku, jer je pisana na bosančici, i danas smo imali priliku da

BAŠTINA

U Tuzli 25. januara konferencija o kulturno-historijskoj vrijednosti sevdalinke

  Organizacija konferencije o nominaciji sevdalinke za upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa čovječanstva, bila je tema sastanka premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministra za kulturu, sport i

BAŠTINA

Dr. Ćiro Truhelka O ETNIČKOJ ČISTOĆI BOŠNJAKA S OSVRTOM NA MUSLIMANSKU KOMPONENTU

1934. godine arheolog i historičar Dr. Ćiro Truhelka objavljuje studiju “Podrijetlo bosanskih muslimana”… Dr. Truhelka tu piše sljedeće: “Ostaje nam, da se sa nekoliko riječi osvrnemo i na antropološke osobitnosti