Koga to vrjednujemo – samo onoga za koga drugi kažu da je dobar

Koga to vrjednujemo – samo onoga za koga drugi kažu da je dobar

FBiH ima znatno nižu stopu smrtnosti od bolesti povezanih s koronavirusom u odnosu na entitet Rs, ali i u poređenju sa susjednim zemljama – Srbijom i Hrvatskom. Tako je u FBiH zabilježeno 39 umrlih, dok je u manjem bh. entitetu taj broj tačno tri puta veći – 117, zaključno sa današnjim danom.


Bitno je to spomenuti u kontekstu večeras dodijeljenih nagrada u Mostaru. Riječ je o nagradama za ličnost godine (od strane medija iz RH, izdanje za BiH). Osobe godine u tom izboru su infektologinja iz Zagreba te epidemiolozi (jedno od njih i ministar zdravstva u manjem bh. entitetu) iz Banjaluke i Beograda. Niko iz Sarajeva, Mostara, Tuzle ili Zenice npr.

Kako je to moguće?! Pa tako što drugi prave zvijezde od svojih vrijednih ljudi (i tuđih koje dovedu pod svoje okrilje), dok mi kroz blato vučemo svakako ko se digne iznad nekog prosjeka.

Nagrađene dame zapravo su iz Sarajeva. Ali da su još uvijek tu – vjerovatno ne bi bile nagrađene ni priznate od javnosti. Mogle bi biti sretne ukoliko ne bi bile na stubu srama, optužene za sve i svašta od strane raznih ‘dušebrižnika’, kojima je trn u oku sve vrijedno povezano s Bosnom.

Neprijateljima bosanske države uvijek su smetali i njeni uspješni ljudi. Takve su gledali da prisvoje i stave u službu svojih interesa, ili su ih među prvima uklanjali sa scene – kompromitujući ih, a nerijetko i lišavajući života. Elita je među prvima ubijana početkom agresije u mnogim našim mjestima. Neki od njih i prije, u miru.

A našem čovjeku nametnuto je razmišljanje kako je sve tuđe bolje. Bošnjaku i Bosanki kvalitet priznamo samo ako ih drugi vrjednuje. Mentalitet koloniziranog i potčinjenog i dalje je prisutan u Bosni – i 28 godina od obnovljene i izborene nezavisnosti.

Na kraju podsjećamo na dostojanstvo i samopoštovanje naših predaka, dobrih Bošnjana.. isto iščitavamo i sa srednjovjekovnih simbola na stećcima.

(MiruhBosne)

Previous Travnički maturanti: Četvorke, dva brata i dvije sestre
Next Sarajevski i Tuzlanski kanton lideri privrednog razvoja FBiH

You might also like

NAŠI DANI

Otkud vojna oprema u Domu kulture u Srebrenici

Banjalučka policija je prije pet godina u sportskoj dvorani Borik pronašla razarajući eksploziv. Tog dana se obilježavala krsna slava bh. entiteta RS (???) i mediji su se, prenoseći riječi zapjenjenih

RIJEČ

Kraske: Zapad na Balkanu vodi ciničnu politiku i promoviše ideologije krajnje desnice. Nacionalisti osjećaju svoju historijsku priliku da finaliziraju ratne ciljeve 1990-ih

Marion Kraske, politologinja i bivša direktorica Fondacije Heinrich Boll u Sarajevu, u analizi piše da Zapad na Balkanu “vodi ciničnu politiku i promoviše ideologije krajnje desnice” slijepo prateći kurs američke

NAŠI DANI

U Albaniji zabranjene kladionice! Kod nas određeni politički krugovi otvoreno štite kladioničarski lobi

  Albanske vlasti su od 1. januara zabranile kockanje u ovoj državi, javlja Anadolu Agency. Vlasti ove balkanske zemlje žele na taj način ograničiti negativne utjecaje kockanja na građane i