Borenović o aferi sa respiratorima u Rs: Srebrena malina je jagodica bobica za ovu nabavku

Borenović o aferi sa respiratorima u Rs: Srebrena malina je jagodica bobica za ovu nabavku

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da je bh. entitet Republika srpska za 50 respiratora izdvojila 7,8 miliona KM i da je to bezočna pljačka narodnog novca.

Borenović kaže da je Rs putem Fonda za javno zdravstvo kupila respiratore od firme “Medietik” iz Banjaluke po cijeni od 157.312 KM po komadu, a koji su nabavljeni po skoro tri puta nižoj cijeni – 59.000 KM. 

“Tržišna cijena ovih respiratora je od 18.000 do 27.000 KM. Da li je normalno da se respiratori plaćaju tri puta više nego što oni vrijede? Najskuplji respirator u FBiH je plaćen 105 hiljada KM, onaj čuveni Srebrena malina. I kada pogledamo tu Srebrenu malinu, ja moram reći da je ona jagodica bobica za ovu nabavku”, kazao je Borenović.

On tvrdi da je to samo jedna od spornih nabavki u moru onih koje su se odigrale prethodnih nekoliko mjeseci.

“Mi smo u Privremenoj istražnoj komisiji PD PS BiH tražili detaljnu informaciju o svim interventnim uvozima od 15. marta do kraja maja i radi se o 330 interventnih uvoza od kojih je 80% za Republiku srpsku obavila upravo firma ‘Medietik’”, dodao je Borenović.

Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Rs, rekao je da je Republika srpska nabavila respiratore za 52.000 KM skuplje nego u FBiH, za šta su hapšeni akteri.

“Ja očekujem da budu uhapšeni i ispitani i Višković i Šeranić i Kusturić”, kazao je Stanivuković.

Videoprilog BHRT:

Previous Nana Saliha dobija novi dom (Video)
Next BPK Goražde: Amnestira se zločin te prekraja historija kroz postupke pravosudnih institucija

You might also like

NAŠI DANI

Bošnjaci Podrinja odgovorili na Dodikovu fašističku izjavu: Podrinje je naše i ne idemo iz njega!

Ja nisam “okupirao” Srebrenicu. Ja sam se u nju vratio. Ovdje je moja prošlost, sadašnjost i budućnost. Ovdje imam tri sina, tri snahe, četvero unučadi i, ako Bog da, bit

NAŠI DANI

Građani ne žele preuređenje sarajevskog parka ‘Hastahana’ kako je vlast zamislila, predstavili svoje rješenje

Na FB stranici Hastahana Park, građani koji se protive zamišljenom preuređenju sarajevskog parka koji nosi ime po dr. Nijazu Durakoviću (Hastahana) predstavili su svoju zamisao i način uređenja istog. -Građani

NAŠI DANI

Gradonačelnik Sarajeva organizovao iftar za povratnike fočanskog naselja Jeleč

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka organizovao je večeras u Jeleču iftar za povratnike u ovo fočansko naselje, odakle je poručio da se Bosna i Hercegovina i Sarajevo brane iz ovakvih sredina.