SAD se bori s konfederacijskom prošlošću, nastavljeno rušenje kipova (Video)

SAD se bori s konfederacijskom prošlošću, nastavljeno rušenje kipova (Video)

Demonstranti širom SAD-a obaraju statue historijskih ličnosti, Nancy Pelosi traži uklanjanje kipova iz Kongresa.

Demonstranti protiv rasizma u Portsmouthu, u državi Virginiji, obezglavili su, a zatim i srušili statuu koja je bila dio spomenika Konfederaciji američkih država, međunarodno nepriznate konfederacije iz 19. stoljeća,  koju je osnovalo šest od sveukupno sedam južnjačkih robovlasničkih država koje su proglasile otcjepljenje od SAD-a.

Kada je kip padao, jedan demonstrant je udaren u glavu, zbog čega je izgubio svijest i prebačen je u bolnicu.

Spomenik se nalazi na mjestu gdje su robovi bili kažnjavani i bičevani, prenose lokalni mediji.

U Richmondu je oborena statua konfederacijskog predsjednika Jeffersona Davisa, koja se nalazila u Aveniji spomenika.

Statua u bivšoj prijestolnici Konfedercije je, nakon što je srušena, stajala na raskrsnici, prenose mediji.

Guverner Virginije Ralph Northam prošle sedmice je naredio uklanjanje u gradu poznate statue konfederacijskog generala Roberta E. Leeija, međutim, sud je donio naredbu kojom se zabranjuje zvaničnicima da pomjeraju spomenike u narednih 10 dana.

Grupa demonstranta srušila je i statuu Kristofera Kolumba u Saint Paulu, u Minnesoti.

Bronzani kip je sa granitnog postolja oborilo nekoliko desetaka ljudi, koje je predvodio američki aktivista, pripadnik domorodačkog naroda Amerike Indijanaca, koji su se dugo bunili zbog odavanja počasti Kolubmu, rekavši da je njegov pohod na Ameriku vodio do kolonizacije i genocida nad njihovim precima.

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi poslala je pismo kongresnom panelu koji je zadužen za kolekciju statua na Kapitolu da ukolni 11 kipova konfederacijskih vojnika i zvaničnika, za koje je rekla da “odaju počast mržnji, ne naslijeđu”.

Nazvavši dvorane Kongresa “srcem naše demokratije”, rekla je da bi statue trebale predstavljati “najveće ideale Amerikanaca”, a ne ljude koji su “zagovarali zvjerstvo i barbarizam da postignu racističke ciljeve”.

Američka profesionalna liga trkaćih automobila – NASCAR najavila je da će zabraniti konfederacijske zastave na budućim događajima, objavio je Washington Post.

“Prisustvo ovih zastava nije u skladu s našom posvećenosti da osiguramo dobrodošlicu svim našim pratiocima, takmičarima i industriji.”

Širom SAD-a, ali i drugih država u svijetu, održavaju se protesti povodom smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, tokom policijskog hapšenja u SAD-u, tokom koji se ruše spomenici historijskih ličnosti koje su bile povezane robovlasništvom ili rasizmom.

Floyd je umro 25. maja u Minneapolisu, nakon intervencije bijelog policajca koji je gotovo devet minuta držao koljeno na njegovom vratu uprkos povicima da ne može disati.

Inicijative u Britaniji

Lokalne vlasti na jugu Engleske objavile su da će ukloniti statuu Roberta Baden-Powella, osnivača izviđačkog pokreta. Kritičari kažu da je on imao rasističke poglede te da je podržavao Adolfa Hitlera i fašizam. 

Vlasti grada Poole rekle su da će statua Baden-Powella biti uklonjenja dok se zajednica ne dogovori šta će s njom da uradi. 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Previous Komšić s predstavnicima Inicijative za samodrživost domaće proizvodnje
Next ARBiH je branila Mostar '92. - odgovor na falsifikate objavljene na stranici Grada Mostara

You might also like

NAŠI DANI

U Bosnu i Hercegovinu stiglo još 10.530 doza BioNTech/Pfizer vakcina

U Bosnu i Hercegovinu je danas stigao 10.530 doza BioNTech/Pfizer vakcina iz mehanizma Evrospke unije EU4HEALTH. Ovo je šesta alokacija vakcina za našu zemlju iz pomenutog EU mehanizma.

NAŠI DANI

Goražde: Zasađene nove sadnice u kompleksu ‘Memorijalna šuma 8372’

U organizaciji JP „Bosansko-podrinjske šume“ i Općine Goražde danas je na lokalitetu Posestra organizovana sadnja sadnica drveća u kompleksu Memorijalna šuma 8372. U današnjoj sadnji su učestvovali predsjednici savjeta mjesnih

NAŠI LJUDI

Bošnjaci Kosova – bajramski paketići za najmlađe

Muslimani širom svijeta proslavili su u srijedu praznik Ramazanski bajram. Proslave u Turskoj, Indoneziji, Maleziji,Rusiji, Iranu, Egiptu, Indiji i još mnogim zemljama  su, međutim, zasjenjene pogoršanjem humanitarne krize u Pojasu Gaze i