SIPA provjerava nabavku respiratora u Rs

SIPA provjerava nabavku respiratora u Rs

Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provjerava informacije iz medija i druge informacije koje se tiču nabavke respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa za potrebe zdravstvenog sistema Republike srpske, potvrđeno je za BHT1.

Kako nezvanično saznaje bosanskohercegovačka televizija, i u Tužilaštvu BiH je održan sastanak, a više informacija biće poznato narednih dana.

Podsjećamo, Fond zdravstvenog osiguranja Rs potpisao je osmog aprila ugovor sa kompanijom „Medietik“ o nabavci respiratora za intenzivnu njegu.

U ugovoru stoji da je FZO Rs naručio 50 respiratora po cijeni od 134.455 maraka po komadu. Pedeset respiratora koštalo je FZO Rs 6.722.756 KM bez PDV-a, odnosno 7.865.624 KM sa PDV-om.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine dala je 14. maja saglasnost „Medietiku“ za uvoz 50 respiratora čija je nabavna cijena bila 2.975.000 maraka. Drugim riječima, „Medietik“ je samo na ovom poslu zaradio 4,9 miliona maraka. Respiratori su isporučeni 14. maja kada se pandemija koronavirusa u entitetu Rs bližila kraju, iako je rok za isporuku bio 24. april.

Fond je kupio 85 prenosivih respiratora sa kolicima za 4,9 miliona KM. Potom je nabavljeno i 30 pneumatskih električnih respiratora za 2,3 miliona KM, a na koncu i 50 respiratora za intenzivnu njegu po cijeni od 157.312 KM, odnosno za 7,9 miliona maraka.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous ARBiH je branila Mostar '92. - odgovor na falsifikate objavljene na stranici Grada Mostara
Next Nakon Titove smrti udarili su po Bosni: Beogradska konstrukcija ‘Tamnovilajetske BiH’

You might also like

NAŠI DANI

Reorganizirati Bosnu na temelju regija

Akademska inicijativa za promjenu ustavnog uređenja Bosne i Hercegovine (AIPUB), asocijacija u osnivanju, na današnjoj pres-konferenciji je naglasila potrebu mijenjanja dejtonskog ustava i reorganizacije Bosne i Hercegovine na temelju regija,

NAŠI DANI

Zeničani proveli noć na otvorenom kako bi kupili ulaznice za utakmicu Bosna i Hercegovina – Grčka

Nekoliko stotina Zeničana čekalo je u ponedjeljak ujutro ispred poslovnice firme “Centrotours” u Zenici kako bi došli do ulaznice za susret Bosna i Hercegovina – Grčka, koji se igra u

NAŠI DANI

Dodik plasira perfidnu i opasnu propagandu u stilu Miloševićevog režima

Izjave Milorada Dodika da SDA popisuje vojno sposobne Bošnjake i zloupotrebljava namjensku industriju su totalne besmislice, ali vrlo opasne besmislice koje imaju nekoliko ciljeva, saopćeno je danas iz Stranke demokratske