Premijer Novalić umirio građane: Ubuduće neće biti restriktivnih mjera

Premijer Novalić umirio građane: Ubuduće neće biti restriktivnih mjera

Ako bude drugog vala koronavirusa, sasvim sigurno naše mjere neće biti restriktivne.

Na naše opće zadovoljstvo, stanovništvo se pridržavalo svih mjera i sada postoji individualna odgovornost – kazao je nakon sastanka u Vladi Zeničko-dobojskog kantona premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

Vlada ZDK-a, istakao je Novalić, najavila je da će im poslati “spisak svih mjera koje više ne treba uvoditi jer, nažalost, djeluju negativno na ekonomiju”. 

– Moja je vlada ostvarila dovoljno resursa da pomogne kantonima i opštinama da ovaj proces vodi. Ona je to uradila potpuno zadovoljavajuće i opet će to uraditi – odgovorio je Novalić na novinarsko pitanje da li ima podršku da bude na čelu te vlade u slučaju drugog vala pademije koronavirusa.

Podsjetio je da su ponovo u posjeti ZDK-u, koji je „barometar zbivanja u prosječnim kantonima“, jer je ZDK industrijski kanton pa se i „neke zakonitosti preslikavaju u istoj mjeri i na ostale kantone“. To je, kazao je, važno u odnosima Vlade FBiH i kantona.

– Sada nastupa malo duže vremensko razdoblje gdje trebaju neke dugoročne mjere, za razliku od ovih koje smo prošli sa kratkoročnim mjerama, a za koje smo rekli da je Vlada FBiH jako dobro odgovorila. Naročito ZDK, gdje se prva pojavila pandemija i ovdje su stečena prva iskustva oko suzbijanja pandemije – istakao je Novalić.

Podsjetio je da Vlada ZDK svojim mjerama podupire ekonomska zbivanja u tom kantonu.

– Mislim da ćemo već u četvrtak na sjednici Vlade FBiH imati transfere nižim nivoima vlasti. Ovaj kanton sljeduje oko 31,8 miliona KM, što će biti značajna potpora- kazao je Novalić.

Zbog investicija koje ni u vrijeme koronavirusa nisu stale, podvukao je premijer FBiH, ZDK je na neki način bio i privilegiran, jer su „davno ugovorena sredstva za izgradnju koridora Vc“.

Završava se, napomenuo je, glavni projekat i za trasu koridora kroz ZDK na dionici Ozimice-Tešanj, za koji će biti utrošeno oko 200 miliona eura.

Razgovaralo se i o uvezivanju staža za radnike nekoliko preduzeća te o „sistemskom načinu rješavanja uvezivanja staža, odnosno poravnavanja obaveza koji su načinili rudnici“.

– Novo restruktuiranje rudnika mora da ih dovede u funkcionalno i tržišno održivu poziciju – poručio je Novalić.

Premijer ZDK Mirza Ganić istakao je da su se Ministarstvu za rad i socijalnu politiku ZDK-a obratili stečajni upravnici, odnosno direktori preduzeća KTK Visoko, Rudstroj Kakanj i Krivaja Zavidovići.

– O tim smo zahtjevima razgovarali, jer je Vlada FBiH uplatila značajna finansijska sredstva za regulisanje obaveza po osnovu PIO-a, a ostao je mali dio sredstava koji se odnosi na zdravstvo. Ono što je problem je što ugovor s Vladom FBiH ističe 30. juna pa je ostalo veoma kratko vrijeme za rješavanje tog problema, koji je tebalo riješiti u proteklih pet-šest mjeseci – kazao je premijer Ganić.

On je napomenuo da su u tom kantonu „navikli živjeti sa koronom i organizirati privredni život“ te da im je bitno otvaranje javnih radova, što je u nadležnosti Vlade FBiH. Izrazio je nadu da će Elektroprivreda BiH uskoro ponovo pokrenuti investicije na izgradnji HE Vranduk i Janjići kod Zenice.

– Što je bolje punjenje budžeta, mi imamo mogućnost da ispunjavamo svoje zakonske i ustavne obaveze. S aspekta punjenja budžeta, ZDK, nažalost, ima smanjeno punjenje budžeta, ali je u odnosu na druge kantone zasigurno ima najbolje punjenje budžeta – kazao je Ganić, koji je izrazio nadu da će finansijska sredstva iz kreditnog aranžmana MMF-a značajno stabilizovati likvidnost budžeta ZDK te osigurati sredstva za javne radove.

Delegacija Vlade FBiH, u kojoj su i ministar energetike i rudarstva Nermin Džindić te v.d. direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, zaputila se nakon sastanka u sjedištu institucija ZDK u posjedu ZD RMU Zenica, gdje će s menadžmentom tog preduzeća razgovarati o rekonstrukciji zeničkih rudnika.

Izvor: Fena
Previous Borba protiv okupacije Bosne i Hercegovine: bojevi oko Tuzle
Next Kulen Vakuf, mjesto u kojem je skoro svako domaćinstvo uključeno u turizam

You might also like

NAŠI DANI

Ustavni sud presudio za Han Pijesak: Odbijena apelacija iz manjeg entiteta, vojna imovina se knjiži na državu!

Pravobranilaštvo RS uložilo je u septembru 2016. apelaciju Ustavnom sudu BOSNE I hERCEGOVINE i zatražilo odgodu izvršenja odluke Apelacionog vijeća Suda BiH kojom je naloženo da vojna imovina u Han

NAŠI DANI

Srbijanski policajac koji je razotkrio misiju u Srebrenici “nezakonito otpušten”

Sud u Srbiji je utvrdio da je policajac koji je za medije dao izjavu o prikrivenom i navodno nelegalnom raspoređivanju u Srebrenici 2015. godine, nezakonito otpušten iz službe, piše Detektor.

NAŠI DANI

U Sarajevu održan miting podrške Dudakoviću: Čast odbrane niko ne može pogaziti

  Bivši borci Armije RBiH i bh. građani održali su danas u Sarajevu miting podrške Atifu Dudakoviću, bivšem generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine, i dvanaestorici pripadnika 5. korpusa Armije