Adis Poško, prvi kadet iz naše zemlje koji je diplomirao na ‘West Pointu’

Adis Poško, prvi kadet iz naše zemlje koji je diplomirao na ‘West Pointu’

Kadet Adis Poško prvi je kadet iz Bosne i Hercegovine koji je uspješno završio prestižnu Vojnu akademiju „West Point“ u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon četverogodišnjeg školovanja, 13. juna 2020. godine, na paradnom terenu West Pointa, u američkoj saveznoj državi New York, održana je svečana ceremonija dodjele diploma za klasu 2020. godine, kojoj pripada i Poško.

Tom prilikom, na jednom se mjestu okupilo 1.107 polaznika, kojima se tokom ceremonije obratio i predsjednik SAD-a Donald Trump.

„Ova vrhunska vojna akademija proizvodi samo bolje od najboljih, jače od najjačih i hrabrije od najhrabrijih. West Point je univerzalni simbol američkog junaštva, odanosti, predanosti, discipline i istaknute vještine“, kazao je predsjednik Trump.

Prema ugovoru sa Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine, Adis Poško će nastaviti karijeru kao prvi oficir Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji je završio Vojnu akademiju West Point. Zajedno sa kadetom Poškom, uz američke polaznike u ovoj klasi, ovu prestižnu akademiju su završili kadeti iz Gruzije, Hondurasa, Južne Koreje, Kosova, Moldavije, Pakistana, Filipina, Singapura, Tajvana i Tanzanije.

Tokom ceremonije, zbog postojeće epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, preduzete su potrebne preventivne mjere socijalnog distanciranja na događaju. Na ceremoniji nisu bile prisutne porodice ili prijatelji, a diplomci su sjedili nekoliko metara jedan od drugog.

Vojna akademija West Point osnovana je 1802. godine te je najstarija takva ustanova u SAD-u. Akademija je škola najvećeg stepena obrazovanja vojnih oficira u Sjedinjenim Američkim Državama.

Previous U Travniku se gradi luksuzni hotel
Next Etno-selo kod Gornjeg Vakufa, netaknuti prirodni biser

You might also like

NAŠI LJUDI

Udruženje “Rubin” iz Švedske brižno čuva bošnjačku tradiciju

  Bošnjaci koji žive u Skandinaviji, mogu se pohvaliti veoma dobrom organizacijom. Posebno se to odnosi na Bošnjake u južnoj Švedskoj, koji su organizirani u nekoliko udruženja. Prva udruženja na

BLOG

Iako sam iz Bosne otišla s 19 god., što sam starija, to više mislim da mi se sve važno dogodilo u njoj

Facebook objava Đurđice Čilić, profesorice polonistike i prevoditeljice iz Zagreba… Kad krenem iz Zagreba u Bosnu, u svoj Vitez, već na istočnoj kapiji grada, čim se izgubi signal Radio Studenta,

ŽIVOT

Fahrudin Muminović, koji je preživio strijeljanje u Srebrenici uselio u novi dom

Priča Fahrudina Muminovića, koji je kao sedmogodišnji dječak preživio streljanje tokom genocida u Srebrenici 1995., izazvala je ogromnu pažnju bosanskohercegovačke javnosti i probudila najsnažnije emocije kako u zemlji, tako i