Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Usklađivanjem domaćih pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode sa evropskim propisima, Bosna i Hercegovina je stekla uslove za izdavanje certifikata zaštite porijekla i zaštite geografskog porijekla prehrambenih proizvoda.

Oznaku izvornosti, odnosno geografskog porijekla, dobila su četiri proizvoda koja su ispunila kriterijume – dvije vrste livanjskog sira, nevesinjski krompir i visočka pečenica.

Mada je i do sada bio tražen i cijenjen na tržištu, autohtoni Livanjski sir je dobio službenu potvrdu izvornosti. Put ka tržištu je otvoren, a oznaka porijekla garantuje vrhunski proizvod sa specifičnim karakteristikama,a proizvode ga samo određene mljekare s područja Livna.

Dvije vrste livanjskog sira dobile su certifikat – jedan za zaštitu porijekla, a drugi, uz visočku pečenicu i nevesinjski krompir zaštitu geografskog porijekla. Proizvođači se nadaju kako će nakon priznanja poboljšati svoju poziciju na tržištu.

Svi zašttićeni proizvodi imaju specifičan okus, miris, teksturu , obilježja po čemu su određena geografska područja jedinstvena. Za registraciju zadužena je Agencija za sigurnost hrane. Na nivou Bosne i Hercegovine dodjeljuju se oznake zaštite porijekla, geografskog porijekla i zagarantovanog tradicionalnog specijaliteta.

DŽEMIL HAJRIĆ, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

“To jeste poenta zaštite geografskog porijkela dodatna vrijednost proizvoda, a potrošač je siguran da će dobiti ono što želi”.

Prvi proizvodi s oznakom geografskog porijekla trebali bi se uskoro pojaviti na domaćem tržištu. S ovom oznakom nevesinjski krompir možemo očekivati tek najesen.

U Agenciji za sigurnost hrane ističu kako su započeli certificiranje i kontrole, odnosno spječavanje krivotvorenja zaštićenih proizvoda.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“
Next Potpisan Memorandum za izradu novog pravopisa bosanskog jezika

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Livanjski sirevi okićeni svjetskim nagradama; nagrađeni i u Londonu

  Sirevi sa začinskim biljem, paprikom, biberom i limunom, ali i oni bez dodataka, proizvedeni u mljekari „Orman“ u Livnu, ispunili su svjetske standarde što je potvrđeno i nagradama osvojenim

SPORT

Najveći bosanski fudbalski klub od sada u većinskom vlasništvu Vijetnamca

  U svečanom salonu Svetozar Vujović danas je održana vanredna konferencija za medije na kojoj su se obratili čelnici kluba. Medijima su se ispred Fudbalskog kluba Sarajevo obratili članovi Upravnog

MADE IN BOSNIA-387

Dita postigla rekord u proizvodnji: Već zaradila oko 200.000 KM, potreba za novim radnicima

  Protekla dva dana dnevna proizvodnja deterdženta za suđe 3D u Diti, premašila je 10.000 komada za jednu smjenu, što je za oko 3.000 pakovanja više nego što je ova