Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Usklađivanjem domaćih pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode sa evropskim propisima, Bosna i Hercegovina je stekla uslove za izdavanje certifikata zaštite porijekla i zaštite geografskog porijekla prehrambenih proizvoda.

Oznaku izvornosti, odnosno geografskog porijekla, dobila su četiri proizvoda koja su ispunila kriterijume – dvije vrste livanjskog sira, nevesinjski krompir i visočka pečenica.

Mada je i do sada bio tražen i cijenjen na tržištu, autohtoni Livanjski sir je dobio službenu potvrdu izvornosti. Put ka tržištu je otvoren, a oznaka porijekla garantuje vrhunski proizvod sa specifičnim karakteristikama,a proizvode ga samo određene mljekare s područja Livna.

Dvije vrste livanjskog sira dobile su certifikat – jedan za zaštitu porijekla, a drugi, uz visočku pečenicu i nevesinjski krompir zaštitu geografskog porijekla. Proizvođači se nadaju kako će nakon priznanja poboljšati svoju poziciju na tržištu.

Svi zašttićeni proizvodi imaju specifičan okus, miris, teksturu , obilježja po čemu su određena geografska područja jedinstvena. Za registraciju zadužena je Agencija za sigurnost hrane. Na nivou Bosne i Hercegovine dodjeljuju se oznake zaštite porijekla, geografskog porijekla i zagarantovanog tradicionalnog specijaliteta.

DŽEMIL HAJRIĆ, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

“To jeste poenta zaštite geografskog porijkela dodatna vrijednost proizvoda, a potrošač je siguran da će dobiti ono što želi”.

Prvi proizvodi s oznakom geografskog porijekla trebali bi se uskoro pojaviti na domaćem tržištu. S ovom oznakom nevesinjski krompir možemo očekivati tek najesen.

U Agenciji za sigurnost hrane ističu kako su započeli certificiranje i kontrole, odnosno spječavanje krivotvorenja zaštićenih proizvoda.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“
Next Potpisan Memorandum za izradu novog pravopisa bosanskog jezika

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Mak Zara realizovala prvi izvoz u Holandiju

Mak Zara, domaći proizvođač premium brendova pralina i čokolada, preko distributera Edex Food realizovala je svoj prvi izvoz na EU tržište. Suho voće u čokoladi stiglo je u Holandiju, a

MADE IN BOSNIA-387

‘Cromex’ osvaja nova ino tržišta: Potpisan višegodišnji ugovor s švicarskom firmom

Prijedorski “Cromex”, firma koja se bavi obradom metala i koja je već uveliko po svom proizvodnom aranžmanu, ali i predstavljanju na evropskim sajmovima,  prepoznatljiva i na ino tržištu, potpisala je

Ekonomija/Biznis

Bosanac osvojio milion dolara u Dubaiju

Dva sretnika osvojila su po milion dolara na posljednjoj promociji Dubai Duty Free Millennium Millionaire and Finest Surprise. Zanimljivo je da jedan od dobitnika tek treba znati da je osvojio