Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda – zaštita izvornosti i geografskog porijekla

Usklađivanjem domaćih pravilnika o sistemima kvaliteta za prehrambene proizvode sa evropskim propisima, Bosna i Hercegovina je stekla uslove za izdavanje certifikata zaštite porijekla i zaštite geografskog porijekla prehrambenih proizvoda.

Oznaku izvornosti, odnosno geografskog porijekla, dobila su četiri proizvoda koja su ispunila kriterijume – dvije vrste livanjskog sira, nevesinjski krompir i visočka pečenica.

Mada je i do sada bio tražen i cijenjen na tržištu, autohtoni Livanjski sir je dobio službenu potvrdu izvornosti. Put ka tržištu je otvoren, a oznaka porijekla garantuje vrhunski proizvod sa specifičnim karakteristikama,a proizvode ga samo određene mljekare s područja Livna.

Dvije vrste livanjskog sira dobile su certifikat – jedan za zaštitu porijekla, a drugi, uz visočku pečenicu i nevesinjski krompir zaštitu geografskog porijekla. Proizvođači se nadaju kako će nakon priznanja poboljšati svoju poziciju na tržištu.

Svi zašttićeni proizvodi imaju specifičan okus, miris, teksturu , obilježja po čemu su određena geografska područja jedinstvena. Za registraciju zadužena je Agencija za sigurnost hrane. Na nivou Bosne i Hercegovine dodjeljuju se oznake zaštite porijekla, geografskog porijekla i zagarantovanog tradicionalnog specijaliteta.

DŽEMIL HAJRIĆ, direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine

“To jeste poenta zaštite geografskog porijkela dodatna vrijednost proizvoda, a potrošač je siguran da će dobiti ono što želi”.

Prvi proizvodi s oznakom geografskog porijekla trebali bi se uskoro pojaviti na domaćem tržištu. S ovom oznakom nevesinjski krompir možemo očekivati tek najesen.

U Agenciji za sigurnost hrane ističu kako su započeli certificiranje i kontrole, odnosno spječavanje krivotvorenja zaštićenih proizvoda.

(BHRT/MiruhBosne)

Previous USK: Uspješna poljoprivredna priča firme „Ermo“
Next Potpisan Memorandum za izradu novog pravopisa bosanskog jezika

You might also like

Ekonomija/Biznis

Oživljavanje zanatske obrade drvnih proizvoda u Bosni i Hercegovini

EBRD i EU podržavaju Artisanov širenje posla na strano tržište Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju i izobilju repromaterijala, postoji bogata tradicija obrade drveta u Bosni i Hercegovini. Ne čudi onda da ova

Ekonomija/Biznis

Povratnik iz Amerike ulaže u rodni kraj: Investicija koja donosi nadu u Kamenicu kod Zvornika

Kada se Mustafa Redžić vratio iz Amerike u rodnu Kamenicu kod Zvornika zatekao je mjesto koje se još uvijek nije oporavilo od rata završenog prije 22 godine. Posljedice stradanja bile

Ekonomija/Biznis

Bosanski Euro-Asfalt u Hrvatskoj potpisao ugovor vrijedan 220 miliona kuna

  Lučka uprava Rijeka i HŽ Infranstruktura d.o.o. danas su u Rijeci svečano potpisali Ugovor za razvojne projekte u luci Rijeka s odabranim izvođačem radova, konzorcijem koji čine  Kolektor Koling d.o.o., Idrija