Potpisan Memorandum za izradu novog pravopisa bosanskog jezika

Potpisan Memorandum za izradu novog pravopisa bosanskog jezika

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić i direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija danas su potpisali Memorandum o saradnji na projektu izrade novog pravopisa bosanskog jezika.

Prof. dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu:

Prije 12 godina, tačnije 2008. godine, Skupština Kantona Sarajevo bila je dodijelila Institutu za jezik grant-sredstva za izradu pravopisa, što je bilo objavljeno i u Službenim novinama Kantona Sarajevo, mada do operacionalizacije sredstava nije došlo. Međutim, BZK “Preporod” prošle godine aplicirao je na Javni poziv za sufinansiranje naučnih projekata Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te je dobio, srećom, sredstva za tu namjenu.

Pošto se u “bosnističkim kružocima” odavno razgovara o potrebi izrade novog pravopisa, ustanovljena je zajednička platforma da BZK “Preporod” zajedno s Institutom za jezik Univerziteta u Sarajevu realizira projekt izrade novog Bosanskog pravopisa, zbog čega je još od novembra prošle godine održan niz sastanaka s ciljem preciznijeg definiranja principa rada kako bi se odredili najbolji modeli za normiranje bosanskog jezika u sferi ortografije.

Pitanje pravopisne norme jedno je od aspekata norme bosanskoga jezika i mi smo u Institutu bili svjesni toga da, kad god pođemo s rješavanjem tako važnih i krupnih pitanja, moramo posebnu pažnju obratiti na to kako će sam pravopis biti prihvaćen u javnosti i kako će taj pravopis biti usklađen s onim što podrazumijeva društvenu popudbinu bosanskoga jezika i njegove norme u odnosu na tradiciju upotrebe bosanskoga jezika, koja treba biti na adekvatan način valorizirana u tom pravopisu s jedne strane, te potrebe da se odgovori modernim i aktulenim problemima normiranja bosanskog jezika, posebno sa stanovišta pokušaja pojednostavljivanja ortografskih pravila, s druge strane. Kako je to ozbiljno pitanje, posebno sa stanovišta društvene funkcije ovog normativa, ali i u sferi same struke, vjerujemo da će stručna tijela, koja će imenovati i odrediti Institut i “Preporod”, moći iznijeti sve zahtjeve i potrebe moderno koncipiranog normativa te razriješiti, koliko je to moguće više, što veći broj pravopisnih dilema pa i uopće normativnih problema.

Tome će svakako doprinijeti sastav timova koji trebaju biti sastavljeni ne samo od eminentnih stručnjaka iz oblasti bosnistike, i iz cijele Bosne i Hercegovine a vjerovatno i iz drugih zemalja, već i od ostalih naučnih, kulturnih i javnih radnika.

Osnovna načela ortografske norme bosanskog jezika u koncepciji novog Bosanskog pravopisa mogu se sažeti u nekoliko principa: princip pojednostavljivanja pravopisne norme; princip modernog pristupa aktuelnim jezičkim fenomenima u sferi donošenja novih rješenja; princip zasnovanosti norme na književnojezičkoj tradiciji bosanskog jezika; princip etimologije u određivanju pojedinih pravila; princip povezanosti norme bosanskog jezika s govornom praksom – te sve zasnovano na načelu logičke povezanosti sadržaja pravopisnih rješenja i apstrahiranja viših kategorija u samom procesima donošenja norme. Naravno, navedeni principi dodatno će se razrađivati i konsenzusno donositi na tijelima koja će raditi na izradi pravopisne norme bosanskog jezika.

Previous Brendiranje bosanskohercegovačkih prehrambenih proizvoda - zaštita izvornosti i geografskog porijekla
Next Obilježena godišnjica pogibije ratnog heroja Safeta Zajke

You might also like

KNJIŽEVNOST

Bogatim programom dat omaž pjesničkom velikanu Maku Dizdaru

Obilježavanje stotog rođendana velikana pjesničkog pera u BiH Mehmedalije Maka Dizdara počelo je danas bogatim programom u Historijskom muzeju BiH, a bit će nastavljeno nizom centralnih manifestacija u drugim institucijama

KNJIŽEVNOST

U Podgorici promovisan Rječnik bosanskog jezika

U organizaciji Bošnjačkog vijeća Crne Gore, u Podgorici je večeras održana promocija Rječnika bosanskog jezika, autora prof.dr. Dževada Jahića, javlja AA. U prepunoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” publici su

HISTORIJA

Predstavljeno djelo “Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne” (VIDEO)

Djelo od tri toma „Arhivska građa za historiju srednjovjekovne Bosne“ autora Esada Kurtovića, profesora na Filozofskom fakultetu, predstavljeno je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.