Dodik u Beogradu nacionalističkom retorikom pokriva problem likvidnosti privrede u manjem entitetu?

Dodik u Beogradu nacionalističkom retorikom pokriva problem likvidnosti privrede u manjem entitetu?

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik izjavio je, nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, da bosanskohercegovački entitet Republika srpska sebe vidi u nacionalnoj i drugoj integraciji sa Srbijom u budućnosti.

“To je ono o čemu razmišljamo i to nam niko ne može zabraniti”, rekao je Dodik.

No, Vučić je ponovio stav da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i Republike srpske u okviru Bosne i Hercegovine.

Još je rekao kako je s Dodikom razgovarao prije svega o ekonomskoj saradnji, ali i da ga je upoznao sa činjenicama u vezi sa razgovorima po pitanju Kosova.

Vučić je ustvrdio da će Srbija imati snage da pomogne bosanskohercegovačkom entitetu Rs bude li imao bilo kakvih problema sa likvidnošću.

Kako je dodao, Republika srpska to nije tražila od Srbije, ali da je to rekao znajući šta može doći na jesen u vezi epidemije korona virusom.

“Danas imate veći broj zaraženih, ali slabije simptome, ali kako će izgledati situacija u oktobru i novembru je drugo i mnogo teže pitanje”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Još je rekao da je Srbiji Bosna i Hercegovina jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera te da postoji želja da se saradnja dalje unaprijedi i uspostavi potpuna komunikaciona mreža – prenose agencije.

Nacionalistička retorika paravan za ekonomske probleme

Dobro poznati dvojac sastao se po ko zna koji put. Ista priča Dodikova, a ne treba sumnjati kako i njegov domaćin istovjetno misli po pitanju Bosne i Hercegovine. Dodikova pak razmišljanja su općepoznata, niko mu i ne brani da misli šta hoće. Mada je činjenica kako je položio zakletvu ovoj državi te istu, po njegovoj priči sudeći, do sada više puta i prekršio.

Ipak suština ove posjete mogla bi biti u onome što je predsjednik Srbije rekao o ekonomskoj likvidnosti. Možemo pretpostaviti da je Dodik upravo zbog toga otišao kod svojih političih mentora – tražiti ekonomsku pomoć za manji entitet u našoj zemlji. Iako je Vučić rekao da to Rs nije tražila, vjerovatno je situacija suprotna rečenom.

Previous Radilo se i tokom pandemije: Aktivnosti na izgradnji tunela Ivan
Next FUP u Velikoj Kladuši uhapsio zločinca Fikreta Abdića

You might also like

NAŠI DANI

Puljić: Dodik odavno prekrižen u američkim vizijama, Čović ‘na žici’, a Izetbegović previše povezan sa Erdoganom

SAD neće poduprijeti zamjenu teritorija između Srbije i Kosova; Milorad Dodik odavno prekrižen u američkim vizijama za Bosnu i Hercegovinu, Dragan Čović ‘na žici’, a Izetbegović previše povezan sa Erdoganom.

NAŠI DANI

BPK Goražde: Amnestira se zločin te prekraja historija kroz postupke pravosudnih institucija

Press konferenciju  o temi „Neprovođenje Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, s posebnim osvrtom na Grad i Bosansko-podrinjski kanton Goražde u periodu 1992-1995.godine“ upriličili su danas premijerka BPK Goražde

NAŠI DANI

Obilježavanje 25. godišnjice od osnivanja: Zastava 5. Korpusa ARBiH podignuta na ulazu u Bihać

Peti korpus Armije RBiH je bio jedan od ukupno sedam korpusa Armije RBiH. Formiran je 21. oktobra 1992. godine na slobodnoj teritoriji sjeverozapadne Bosne, tadašnjeg Bihaćkog okruga. Komanda korpusa se