Ultra brzi vozovi mogli bi povezati cijelu Evropu; kroz Bosnu jedna od najdužih pruga

Ultra brzi vozovi mogli bi povezati cijelu Evropu; kroz Bosnu jedna od najdužih pruga

Ako bude realizovan projekat ultra brzih vozova, koji je nastao na inicijativu uglednog Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, najsavremenija željeznica povezala bi sve krajeve Starog kontinenta.

Novom željezničkom mrežom, predviđenom programom evropskog oporavka od COVIDA-19, išlo bi se brzinom između 250 i 350 km/h.

Bečki institut u svom prijedlogu navodi da bi ova mreža mogla biti izgrađena tokom 2020-ih, odnosno u roku od jedne decenije.

Kroz šest zemalja našeg regiona koje su navedene u planu, trebalo bi da prođe ukupno 1.564 km pruge, za čiju je izgradnju potrebno oko 1,1 bilion eura. Poslije Srbije, najduža deonica bila bi kroz Bosnu i Hercegovinu – 340 km, koja je ujedno i druga najskuplja – 10,06 milijardi eura.

Mreža ultra brzih vozova na Zapadnom Balkanu - dužina pruge, cena izgradnje (u milionima evra), procenat nacionalnog BDP-a (za 2019.)

-Voz u jednom smjeru kretao bi od Njemačke, kroz centralnu Evropu – Češku Republiku, Austriju, Mađarsku – zatim dalje kroz Srbiju, Rumuniju, Bugarsku, Sjevernu Makedoniju i Grčku, sve do Kipra sa kojim bi postojala morska veza trajektom.

U drugom smjeru voz bi prolazio i kroz Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, čime bi praktično bio povezan cio Zapadni Balkan.

-Nova evropska mreža ultra brzih vozova (Ultra-rapid-train, URT) obuhvatila bi četiri željezničke linije, koje bi povezale glavne gradove EU i zemalja (potencijalnih) kandidata za članstvo u EU sa Zapadnog Balkana.

Riječ je o sljedećim relacijama – zelena linija: Dablin-Pariz, uz morsku vezu trajektom između gradova Kork i Brest; crvena linija: Lisabon-Helsinki, uz petlju koja obuhvata Rursku oblast u Njemačkoj; plava linija: Brisel-Valeta, od sjevera do juga Evrope; i braon linija: Berlin-Nikozija, uz morsku vezu trajektom između Pireja i Pafosa, i sa petljom koja bi obuhvatila Beč i Sofiju.

Prosječna brzina bila bi povećana na 250 do 350 km/h, za razliku od trenutnih brzina koje se na pojedinim dionicama kreću znatno ispod 200 km/h. To znači da će putnici od Pariza do Berlina stizati za četiri sata, što bi aviosaobraćaj praktično učinilo zastarjelim i nepotrebnim za većinu unutarevropskih putovanja. U prijedlogu se navodi da bi tako bila smanjena i emisija CO2, za 4 do 5 procenata, a bili bi uvećani i teretni kapaciteti željeznice.

Nova mreža, sa sistemom duplih kolosijeka i velikih brzina, trebalo bi da bude usklađena sa postojećim željezničkim mrežama, a tamo gde je moguće, biće adaptirana već postojeća infrastruktura.

Ukupna investicija za 18.250 km pruge u ovoj mreži procijenjena je na 1.100 milijardi eura, odnosno oko 60 miliona eura po kilometru.

(Blic/MiruhBosne)

Previous Apikomora kod Srebrenice: Zdravlje iz prirode
Next Obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hifa Oil – prva domaća kompanija koja je sa maloprodajom izašla na inostrano tržište

  Otvaranjem svog prvog maloprodajnog objekta u glavnom gradu Crne Gore – Podgorici, Hifa Oil vodeći distributer nafte i naftnih derivata u Bosni i Hercegovini, postaje prva domaća kompanija koja

MADE IN BOSNIA-387

Elin Motors Bosnia – U Živinicama proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta

  Elin Motors Bosnia od 2015. godine u Živinicama proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta. Dio matične austrijske kompanije, Elin Motors Bosnia prvo je sklapala rotore i statore koji se

MADE IN BOSNIA-387

Počeo sajam Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u Bosni i Hercegovini

  Sajam malih porodičnih firmi u organizaciji Udruženja „Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH“ počeo je danas na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović. Cilj sajma je afirmacija