Obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci

Obilježena 77. godišnjica Bitke na Sutjesci

U organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine danas je u Dolini heroja na Tjentištu obilježena 77.godišnjica čuvene Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih ali i najslavnijih bitaka u Drugom svjetskom ratu.

Zbog pandemije korona virusa i mjera na granicama, ove godine vijence sa cvijećem na spomen-kosturnicu s tijelima 3.301 borca, učesnika bitke, položile su brojne delegacije iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a izostalo je masovnije učešće antifašista iz država regiona.

“Mi ovdje nismo samo zbog 1943. Naravno, jesmo i zbog toga, da odamo dužnu poštu herojima Sutjeske, ali ovdje smo mi koji nastavljamo njihove tradicije da se probamo nadahnuti tom snagom, tom voljom, tim moralom, tim jedinstvom i da na idejama i snazi 1943. godine razmišljamo o budućnosti. Mi smo ovdje da kažemo da je krajnje vrijeme da počnemo se okupljati svi u jedinstven antifašistički front svih građana i naroda Bosne i Hercegovine, a i šire”, izjavio je predsjednik SABNOR-a BiH, Sead Đulić.

Godišnjicu bitke u kojoj su učestvovali partizani iz svih dijelova bivše Jugoslavije, Savezi u Bosni i Hercegovini obilježavaju odvojeno. Prošle sedmice program na Tjentištu organizovao je odbor Vlade Rs, a ove subote to je učinio SABNOR BiH. Sve su glasniji stavovi da bi se barem u Dolini heroja antifašisti iz cijele Bosne i Hercegovine trebali pokloniti zajedno, a Đulić razgovore u tom pravcu najavljuje već za narednu sedmicu.

Jedina delegacija koja je uspjela proći zbog pandemije pooštrene kontrole na granicama stigla je iz Makarske, iz Dalmacije, predvođena bivšim hrvatskim ministrom, predsjednikom SDP-a u Dalmaciji Rankom Ostojićem.

“Dalmatinci se uvijek probiju. Mi smo uspjeli i ovaj put. Meni je žao što je dio ljudi zaustavljen na granici i da ne mogu doći vjerovatno radi cijele ove krize, ali mi smo ovdje u ime svih onih koji bi bili danas na Tjentištu da odamo počast herojima”, naglasio je Ostojić.

Bitka na Sutjesci vođena je od 15. maja do 16. juna 1943. Više od 120.000 vojnika Sila osovine u obruču je držalo pet puta slabije partizanske jedinice. Potpuno uništenje, kao cilj operacije “Švarc”, nije uspjelo, jer nakon proboja obruča, na slobodnu teritoriju probila se glavnina snaga Narodnooslobodilačke vojske.

Izvor: Agencije

Previous Ultra brzi vozovi mogli bi povezati cijelu Evropu; kroz Bosnu jedna od najdužih pruga
Next Uz brojne nove sadržaje Vlašić postaje i centar ljetnog turizma u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Godišnjica Pofalićke bitke: Kako je spriječen pokušaj agresora da presiječe Sarajevo

  U okviru obilježavanja 16. maja Dana Općine Novo Sarajevo, maršom “Pofalićko – Velešićkih boraca“  počelo je obilježavanje godišnjice Pofalićke bitke . Pored predstavnika boračkih udruženja i boraca, maršu su

HISTORIJA

BOSANSKA MORNARICA

  Da bi Bosna privredno bila što neovisnija, odnosno da bi se suzbio pomorski monopol Dubrovnika, Đenove i Venecije, Tvrtko (TVRTKO I, KRALJ BOSNE) je odlučio da sagradi vlastite luke

NAŠI DANI

Gradonačelnik Sarajeva i direktorica Izetbegović na proslavi Nove godine sa štićenicima Gerontološkog centra

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dr. Sebija Izetbegović i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, prisustvovali su organiziranoj proslavi Nove godine za štićenike Gerontološkog centra. Nekoliko stotina štićenika uživali su u