Pogled na Crno i Veliko jezero – nagrada za pješačenje na Treskavici (Foto)

Pogled na Crno i Veliko jezero – nagrada za pješačenje na Treskavici (Foto)

Crno jezero i Veliko jezero na Treskavici pohodila je grupa sarajevskih planinara, koji su sunčani subotnji dan proveli u cjelodnevnom pješačenju pošavši iz sela Turovi.

Napor se isplatio jer je izlazak na Crno jezero  na 1.675 metara nadmorske visine ukrašeno poljskim cvijećem između kojeg diskretno izranja endemski cvijet  bosanskog ljiljana (Lilium bosniacum) bio nagrada za pješačenje.

Nakon odmora i uživanja u pogledu na Crno jezero i vrhove Treskavice planinari su se spustili  na Veliko jezero koje je na nadmorskoj visini od 1.548 metara i najveće je jezero na Treskavici. Dugo je 220 metara, široko 185 metara, dubina mu je šest  metara. U Velikom jezeru ima pastrmke.

Treskavicu krasi veliki broj jezera koja se napajaju iz lednika, podjezerskih izvora, okolnih izvora i potoka.

Treskavicu karakteriše bogatstvo izvora od kojih neki leže pod samim najvišim vrhovima, a legenda kaže da ih ima 365, među kojim su i izvori rijeke  Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice.

Najviši vrh Treskavice je na  2.088 metara nadmorske visine, a planinari ga zovu Paklijaš,  Đokin toranj ili Mala ćaba. Naziv Paklijaš odnosi se na područje južnije od vrha koje je dobilo ime zbog nepristupačnosti i surovosti terena. Đokin toranj je naziv dobio po metalnom objektu koji je tu bio izgrađen kao sklonište, a koji se veže za arhitektu, planinara, po imenu Đoka (Petrović), koji je dao ideju za gradnju tog objekta. Ime Mala ćaba je stari naziv za vrh koji mještani iz sela u podnožju Treskavice od davnina koriste a vezan je za posjećivanje vrhova u određenom danu u godini iz religijskih razloga.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je FNA_123626.jpg

U povratku su se planinari, njih 20,  spustili do PD’ Radovan Bjelica’, poznatijeg među ljubiteljima prirode kao ‘Runolist’ po istoimenom planinarskom društvu iz Trnova, čijim angažmanom je izgrađen taj planinarski objekat na lokalitetu Paleža.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je FNA_123628.jpg

Odatle do autobuskog stajališta u selu Turovi planinarima su pješačenje uljepšali ružičnjaci koji ukrašavaju kuće i fino obrađeni povrtnjaci iz kojih će njihovi vlasnici brati organske plodove paprike, paradajza, boranije, mrkve, graha…

Završnica jučerašnjeg cjelodnevnog pješačenja  je bila povratak u Sarajevu autobusom GRAS-a u kojem su svi putnici, planinari, lokalno stanovništvo i ‘vikendaši’ sjedili sa maskama na licu. Za pohvalu je odgovornost svih njih, kao i vozača koji s maskom na licu i rukavicama vozio. Za pohvalu je i nov i čist autobus koji saobraća na liniji Ilidža-Trnovo.

Izvor: Fena

Previous Herojski čin Bosanca u Njemačkoj: Davud Mešić spasio trogodišnjeg dječaka
Next Bosanac podučava Kineze biznisu: Izlaganje dr. Lagumdžije na Svjetskoj Konferenciji o malim i srednjim preduzećima

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Fočanska ljepotica ponovo u punom sjaju: Džamija Aladža spremna za otvorenje

Fočanska ljepotica, Aladža džamija, u subotu, će ponovno zablistati punim sjajem. Radovi na džamiji privedeni su kraju i pred otvorenje 4. maja radi se na finaliziranju detalja u što se

BH RAZGLEDNICA

Vjenčanje pet parova na tvrđavi Stari grad u Travniku

  Jedan od najljepših događaja u sklopu obilježavanja Dana općine Travnik jeste tradicionalno zajedničko vjenčanje više parova, na koja su se ove godine imali priliku prijaviti parovi iz cijele Bosne

HISTORIJA

Dvije okupacije, dvije odbrane: Sarajevo je opstalo!

  Glavni grad Bosne i Hercegovine je prije 73 godine, 6. aprila 1945. godine oslobođen od nacističke okupacije, a na isti dan prije 26 godina napadnut je od strane agresorskih snaga koje su