Bosanac podučava Kineze biznisu: Izlaganje dr. Lagumdžije na Svjetskoj Konferenciji o malim i srednjim preduzećima

Bosanac podučava Kineze biznisu: Izlaganje dr. Lagumdžije na Svjetskoj Konferenciji o malim i srednjim preduzećima

Povodom dana posvećenog malim i srednjim preduzećima (Small and Medium size Enterprises – SME) zbog njihove uloge u ispunjavanju održivih razvojnih ciljeva (SDG), ustanovljenog odlukom Generalne  Skupštine  Ujedinjenih  Nacija, Kineska SME asocijacija, u saradnji sa Spoljno trgovinskom komorom Kine, održala je u Pekingu  Treću Svjetsku Konferenciju o malim i srednjim preduzećima.

Na poziv Kineske SME asocijacije Dr Zlatko Lagumdžija je putem video linka održao uvodno izlaganje na plenarnom zasjedanju zajedno sa bivšim Premijerima Japana i Italije, Yukio Hatoyamom i Masimo Dalemom.

U svom obraćanju dr Lagumdžija je ukazao na ključnu ulogu SME kao generatora novog promišljanja samoodrživog razvoja u Postkorona Eri. U svakoj krizi se krije prilika za kreiranje boljeg svijeta u mjeri kojoj imamo zajedničke vrijednosti, odgovornost i ciljeve, djelujući brzo, pametno i ujedinjeni.

SME kao generator ekonomskog razvoja kreiraju radna mjesta, nove usluge i proizvode.  Evropska Investiciona Banka procijenjuje da će u narednih 10 godina  biti potrebno novih 600 miliona radnih mjesta i to uglavnom u zemljama u razvoju. Očekuje se da mala i srednja preduzeća generiraju  7  od 10  novih radnih mjesta. Međunarodna finansijska korporacija, IFC, procijenjuje da oko 65 miliona malih i srednjih firmi, od čega 40% u zemljama u razvoju, imaju neriješen problem finasiranja i nedostatak sredstava u iznosu od 5.200 milijardi odnosno 1.4 puta veći iznos nego je postojećih kreditnih linija za sva  mala i srednja preduzeća zajedno.

Ekonomija nije sve ali bez samodržive ekonomije u današnjem svijetu ništa nije moguće. Nijedna ekonomija nije dugoročno održiva bez inovativnosti i SMEs. Inovativne politike trebaju biti komplementarne politikama usmjerenim ka SMEs.

Dr Lagumdžija je kao primjer ukazao na neke od politika koje stimuliraju inovativnost SME i  koje se u velikoj mjeri zasnivaju na finasijskoj podršci istraživanjima i razvoju i saradnji sa većim korporacijama, univerzitetima i naučno istraživačkim i tehnološkim organizacijama.  Veća ulaganja u obrazovanje a naročito u STEM discipline (Nauka, Tehnologija, Inžinjering i Matematika) su u sve većoj korelaciji sa visokom inovativnosti i uspješnosti SME.

„Nova normalnost“ u Postkorona Eri,  ne znači samo izlazak iz krize nego i stvaranje radikalno boljeg svijeta na bazi zajedničkog liderstva, vizije, vrijednosti, znanja i održive ekonomije.

Previous Pogled na Crno i Veliko jezero - nagrada za pješačenje na Treskavici (Foto)
Next Veliki interes za smještaj na bosanskoj obali Jadrana (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nakon povratka iz Njemačke osnovao firmu: Samo mi možemo sebi poboljšati život a tako i stanje u zemlji

Benjamin Mešić se nakon školovanja i rada u Njemačkoj vratio u Bosnu i Hercegovinu i osnovao firmu. Firma GBM Group ima sjedište u Sarajevu, a osnovna djelatnost joj je geodezija.

Ekonomija/Biznis

Sardine iz vrele Hercegovine – Žuvela iz Stoca zapošljava nove radnike

Kompanija Žuvela iz Stoca uskoro će na tržište izaći sa novim proizvodom. Radi se o sardinama u biljnom ulju, feferonima, paradajz sosu i skušama u biljnom ulju. Za realizaciju ovog

Ekonomija/Biznis

Bosni i Hercegovini predviđen ekonomski rast u 2019. za 4 posto

Prognoze Svjetske banke predviđaju da će ekonomija u Bosni i Hercegovini u 2017. godini rasti za 3,2 posto, u 2018. za 3,7 posto, te u 2019. godini za 4,0 posto.