Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi u KS (Video)

Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi u KS (Video)

Rad na zemlji i proizvodnja vlastite hrane proteklih mjeseci sve više je predmet interesovanja, ali i konkretnih aktivnosti na  prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

U toku pamdemije korona virusa mnogi su ostali bez zaposlenja. Ipak, za neke je to bio novi početak. 

Irmela Solak je završila tekstilnu školu, no bez problema se preorijentirala kada joj je ponuđen posao na farmi u Ilijašu.

-Zaposlena sam pred koronu. Imam dvoje djece, muža i ovo mi zaista znači i dobro mi je. Zemlja uvijek daje plodove, iz zemlje sve raste.. kazuje Irmela Solak.

Na ovoj farmi, jednoj od najvećih na području Kantona, osim što uzgajaju krave, obrađuju 1.500  kvadrata  zemljišta pod plastenicima. Tu je i voće, pa čak i žito. Muhamed  Mujanović je završio menadžment. No, s ocem i djedom svakodnevno je uključen u svaki segment poljoprivredne proizvodnje.

-Ja sam hvala Bogu vezan za svoju zemlju. Sve se može naučiti. Treba i mati volju i cilj. Mi jesmo u tranzicionom periodu ali doći će nadam se generacije koje će imati svoj cilj a prije svega ljubav prema domovini, istakao je Muhamed Mujanović.

„U Sarajevu kažu ne može žito, eto može. Evo ako kažete, iza nas more žita. Imamo stoku, imamo plastenike i preradu. Ova  korona donijela je nedaće ali i nama motiv da radimo više, da proizvodimo“, rekao je Muris Mujanović.

U svakom slučaju, možda je ovo baš pravo vrijeme da razmislimo kako, ako ne da prepolovimo, onda bar malo smanjimo enormni uvoz stranih proizvoda i zamijenimo ih domaćom, u konačnici kvalitetnijom hranom, poruka je proizvođača.

Videoprilog TVSA.

Previous Veliki interes za smještaj na bosanskoj obali Jadrana (Video)
Next Bošnjaci Nevesinja pješačenjem preko planine Velež odali počast ubijenim sugrađanima tokom agresije

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pakistanski biznismen Minhas Bosni i Hercegovini ustupio svoju vilu od milion dolara, zainteresovan da ulaže u sektor turizma

Predstavnici državnih institucija, privrednici te predstavnici medija i drugih javnih sektora moći će u pakistanskom lučkom gradu Gwadaru, jednom od najvažnijih čvorišta trgovine 21. stoljeća između Istoka i Zapada, koristiti

MADE IN BOSNIA-387

Artesana, prvi bosanskohercegovački eco-friendly brend

Da li ste se, ponekad, zapitali šta to oblačite, kakve higijenske uloške ili pelene za bebe koristite? Pitanje koje slijedi nakon toga (posebno ukoliko je riječ o stvarima za bebu)

MADE IN BOSNIA-387

Živinice: Uskoro proizvodnja modernih vatrogasnih vozila s oznakom ‘Made in Bosnia and Herzegovina’

Općinski načelnik Samir Kamenjaković i direktor novootvorene kompanije “Sućo” d.o.o. Živinice Suad Bešlić potpisali su Memorandum o saradnji kojim su odredili smjernice za stvaranje ambijenta neophodnog za proizvodnju prvog vatrogasnog