Bošnjaci Nevesinja pješačenjem preko planine Velež odali počast ubijenim sugrađanima tokom agresije

Bošnjaci Nevesinja pješačenjem preko planine Velež odali počast ubijenim sugrađanima tokom agresije

U organizaciji udruženja i pravnih subjekata koji okupljaju nevesinjske Bošnjake u nedjelju je kod spomen obilježja u Kljunima obilježena 28. godišnjica zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom u Nevesinju.

Obilježavanje godišnjice proteklo je u znaku marša mira preko planine Velež, trasom kojom su nevesinjski Bošnjaci 1992. godine prešli na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, saopćili su organizatori.

– Na ovaj način prisjetilo smo se golgota kroz koje su prolazili naši sunarodnjaci. Učesnici marša su se prisjetili kako je bilo teško preći taj put u strahu, kakva su iskušenja imali oni koji su taj put prelazili, bez hrane i vode, ne za jedan, dva, već i po desetak dana. Na ovaj način smo postigli i vaspitni i obrazovni cilj – istaknuo je predsjednik organizacionog odbora obilježavanja godišnjice Šerif Bojčić.

– Istim tim pravcem u jeku agresije HVO-a i HV-a, u najtežim danima borbi Armije RBiH za Mostar, s krajnjih periferija slobodne konjičke teritorije dopremljena je municija i naoružanje neophodno za deblokadu Mostara iz potpunog neprijateljskog obruča – dodao je Bojčić.

U maršu mira, koji je predvodio Nedžad Čamo, jedan od aktera u akcijama spašavanja civilnog stanovništva, sudjelovalo je više od stotinu mladića i djevojaka iz skoro svih hercegovačkih gradova.

– Put je vrlo zahtjevan. Iz godine u godinu sve više ga šumsko rastinje zatire. Uprkos tome znatiželja i volja učesnika bili su na visokom nivou i daleko iznad svake prepreke. Važno je da se i na ovaj način sjećamo naših šehida koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i našu slobodu – kazao je Čamo.

Zvanični program i obraćanja zvaničnika, uslijed pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, ove godine su izostali.

– Mi smo danas vidjeli koliko je ovaj narod, iako nam okolnosti uslijed propisanih mjera zdravstvene zaštite, opredijeljen za očuvanje svog dostojanstva i pijeteta prema žrtvama agresije. Mi smo tu da gradimo Bosnu i Hercegovinu. Mi smo danas zbog toga tu – poručio je Bojčić.

Pred poklanjanje hatma dove brojne delegacije iz javnog i političkog života proučili su Fatihu i položile cvijeće na spomen-obilježju.

U junu i julu 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata ili 9,1 posto, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po postotku stradanja. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Komisija za traženje nestalih još traga za posmrtnim ostacima 120 Bošnjaka Nevesinja, navodi se u saopćenju.

Previous Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi u KS (Video)
Next Susjedi u čudu: Kako to da Bosna, 'disfunkcionalna država', ekonomski raste brže od Hrvatske

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu: Tuzlaci se prisjetili stradale mladosti na Kapiji (VIDEO)

Od ranih jutarnjih sati roditelji, rodbina i prijatelji okupljali su se na Aleji mladosti u Tuzli, mjestu gdje je prije 22 godine ubijena 71 osoba, a ranjeno njih 200. 25-tog

NAŠI DANI

Komšić uputio čestitku svim Bosancima i Hercegovcima povodom 15. aprila – Dana Armije RBiH

Svim Bosancima i Hercegovcima čestitam 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kroz svoju borbu za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i međunarodnopravnog subjektiviteta, i kroz odbranu od agresije

NAŠI DANI

Na 95. godišnjicu ‘Rođenih’ – Stari most u bojama FK Velež (FOTO)

Fudbalski klub Velež iz Mostara danas je proslavio svoj 95. rođendan.  Na inicijativu grupe građana, mahom radnika i đaka Učiteljske škole, u Mostaru je 26. juna 1922. godine, na poljani