Džaferović pozvao institucije države da medicinske timove upute u Sandžak

Džaferović pozvao institucije države da medicinske timove upute u Sandžak

Od trenutka pogoršanja situacije prouzrokovane pandemijom korona virusa na području Sandžaka u stalnom sam kontaktu sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća i drugim bošnjačkim zvaničnicima u Sandžaku, navodi u saopćenju za javnost član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

On ističe da dijeli zabrinutost zbog novonastale situacije i izražava solidarnost s narodom Sandžaka.

– Pozivam institucije Bosne i Hercegovine na svim nivoima da se uključe u obezbjeđivanje medicinske i zaštitne opreme. Zvaničnici iz Sandžaka su me informirali da im je najneophodnija stručna ljekarska pomoć. Stoga očekujem da se u Bosni i Hercegovini formiraju medicinski timovi sastavljeni od ljekara i drugog medicinskog osoblja, koje bi u saradnji institucija Bosne i Hercegovine i Srbije, otputovali u Sandžak s ciljem pružanja pomoći – poručuje Džaferović.

Skaka: Grad Sarajevo je uz Novi Pazar u vremenima pandemije

Povodom vijesti koje stižu iz Novog Pazara u kojem vlada haotična situacija zbog velikog broja oboljelih građana i medicinskih radnika od koronavirusa, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je danas putem videolinka razgovarao sa svojim kolegom, gradonačelnikom Nihatom Biševcem, javljaju agencije.

Skaka je istakao da se u Sarajevu i Bosni i Hercegovini s velikom pažnjom prati trenutno stanje u Novom Pazaru koji vodi tešku bitku sa pandemijom koronavirusa.

”Grad Sarajevo kao institucija i kao glavni grad BiH vam stoji na raspolaganju. Uz iskrenu i ljudsku podršku i vjeru da ćete uspjeti prebroditi ovu tešku krizu, Grad Sarajevo je sa svojim građanima spreman pružiti svu potrebnu pomoć“, poručio je Skaka.

Iako se Sarajevo i Bosna i Hercegovina i sami suočavaju sa problemima izazvanim COVID-19, prijatelji se ne zaboravljaju, poručeno je u saopćenju koje je uputio Grad Sarajevo.

Sarajevo i Novi Pazar, ističe Skaka, imaju posebnu vezu. Tradicionalno prijateljstvo i naklonost potvrđeno je i uspostavom partnerskih i pobratimskih odnosa dva grada.

“Ovo je zajednička borba sviju nas. Gradovi se trebaju držati skupa, solidarisati se u ovo krizno doba i međusobno sarađivati na zaštiti i dobrobiti svojih građana”, poručio je Skaka.

Smatra da saosjećanje s ljudskom patnjom, ali i naša obaveza i odgovornost za ljude u nevolji neodvojivi je dio partnerstva i savezništva.

Gradonačelnik Sarajeva izrazio je uvjerenje da će bratski narod Novog Pazara i cijele regije Sandžaka uspjeti savladati i ovu tešku situaciju i ponovo se uzdići i oporaviti, kao što je to činio mnogo puta do sada.

-Teška situacija je u Novom Pazaru gdje je više od stotinu pacijenata s teškom kliničkom slikom, javljaju mediji.

Direktor bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović kazao je kako je u kratkom vremenu došlo do velikog priljeva teških pacijenata te je dodao kako problem nije nedostatak medicinskih sredstava već manjak zdravstvenog kadra.

Izvor: Agencije

Previous Susjedi u čudu: Kako to da Bosna, 'disfunkcionalna država', ekonomski raste brže od Hrvatske
Next Lakše do naše morske obale: Nova magistralna cesta M17.3 značajno će skratiti vrijeme putovanja

You might also like

SANDŽAK

Mantije: Dio sandžačkog identiteta

Predsjednik Srbije u nizu nabrajanja esencijalnih namirnica koje će se naći na tržištu Turske spominje ogromnu količinu polugotovih mantija, koje spremaju Bošnjaci iz Sandžaka. Tokom zvanične posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana

SANDŽAK

Beogradski režim odbija bosansku pomoć Sandžaku?

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija izjavio je da je stav Vlade Srbije da toj zemlji trenutno nije potrebna pomoć, te da je zdravstveni sektor u stanju da

SANDŽAK

Poništiti političku dobit ostvarenu genocidom

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća uputila je pismo predsjednici Vlade Srbije i ambasadama „Prijatelji Sandžaka“ u Beogradu u kojem zahtjeva da se poništi politička dobit ostvarena genocidom u Bosni i Hercegovini.