Prof. Imamović: Potrebno je samo imati želju da upoznate svoju domovinu

Prof. Imamović: Potrebno je samo imati želju da upoznate svoju domovinu

Bosna i Hercegovina izuzetno je bogata prirodnim, historijskim i arheološkim lokalitetima i zavrjeđuje da građani godišnje odmore provedu unutar granica svoje države, zbog zdravstvenih, ali i ekonomskih razloga.

Bosanskohercegovački arheolog i historičar prof. dr. Enver Imamović u razgovoru za Fenu kazao je da mnogi građani obilaze Španiju i Italiju, a da nisu prvo saznali gdje je zakopan posljednji kralj Bosne Sjepan Tomašević ili se okupali u Uni, udahnuli svjež zrak na Zelengori, brali čaj na Bjelašnici, lovili pastrmke na potocima ili lovili leptirove na bosanskim pašnjacima.

Ako se upute u bilo koji dio BiH, naglasio je Imamović, postoji pregršt toga za vidjeti, a potrebno je samo da imaju želju da upoznaju svoju domovinu i da se informišu na internetu.

Naglašavajući značaj obilaska arheoloških nalazišta, Imamović preporučuje najznačajnije rimsko antičko naselje na Ilidži, koje se u sarajevskom polju razvilo uz ljekovita sumporna vrela.

Posebno je izdvojio Butmir, najstarije i najpoznatije arheološko nalazište u Bosni i Hercegovini iz kasnog kamenog doba. Otkriveno je 1893. i predstavlja karakteristike cijele kulturološke grupe kasnog neolitika u centralnoj Bosni nazvanoj ‘butmirska kultura’.

Arheološko područje Butmir, najstarije i najpoznatije arheološko nalazište, nalazi se na desnoj obali rijeke Željeznice, nedaleko od savremenog naselja Butmir.

– Tu su otkriveni ogromni ćupovi puni žita, ječma i boba, koji se sada nalaze u Zemaljskom muzeju. A vrlo interesantni su i ljudski likovi od ilovače koji prikazuju četiri ljudske rase, među kojima je i crnačka, što buni mnoge arheologe, jer otkud nama spoznaja o toj rasi prije 5.000 godina – istakao je Imamović.

Autor je i knjige “Prijestolni Bobovac: arheološko-historijski vodič” u kojoj je ukratko opisao šta je Bobovac bio u prošlosti, njegov značaj i kako je izgledao.

– Gdje god vas put odnese, u Stari Soko Grad u Hercegovini, Srebrenik, Blagaj ili Ostrožac kod Bihaća, nećete ostati ravnodušni – zaključio je Imamović. 

Previous Beogradski režim odbija bosansku pomoć Sandžaku?
Next Jajce - bosanski kraljevski grad (Video)

You might also like

BAŠTINA

Muzej Stare pravoslavne crkve u Sarajevu, peti u svijetu po vrijednosti eksponata (Video)

Liturgija pravednih i paklene muke grešnih, jedna je od najvrednijih pravoslavnih ikona na svijetu. Naslikao ju je Georgije Klonzas, učitelj i doživotni mentor renesansnog slikara, čuvenog El Greka, koji je

BAŠTINA

‘Blagajska sehara’ svjedoči o tradicionalnom životu u Hercegovini

U porodičnoj kući Hase Šarića u Blagaju otvoren je neobičan muzej starina nazvan “Blagajska sehara”. Riječ je o životnom projektu čovjeka koji je desetljećima sakupljao autohtone predmete iz davnina koje svjedoče o

TURIZAM

Prestižna nagrada za Turističku zajednicu Kantona Sarajevo

  Turistička zajednica Kantona Sarajevo dobila je priznanje za najbolje organizirani štand na 22. međunarodnom sajmu turizma EMITT 2018., koji se četvrti dan održava u Istanbulu. Nagradu je uručila direktorica