Bosna i Hercegovina nastavlja svoj NATO-put bez obzira kakav bio stav Rusije

Bosna i Hercegovina nastavlja svoj NATO-put bez obzira kakav bio stav Rusije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prokomentirao je za FENA-u izjavu amabasadora Rusije Petra Ivancova da “integracija BiH u NATO dovodi u pitanje sigurnost i stabilnost”.

– Upravo je suprotno. Integracija Bosne i Hercegovine u NATO garantira sigurnost i stabilnost naše zemlje, a izjavama poput ove koju je dao ruski ambasador nastoji se da se ta stabilnost i sigurnost podrivaju – istaknuo je Džaferović.

Podsjetio je da je Bosna i Hercegovina već ranije donijela zakone, odluke i strategije koje trasiraju put zemlje u NATO.

– Niko izvan Bosne i Hercegovine nema pravo da se miješa u naša unutrašnja pitanja, osporava donesene zakone i odluke ili da nam određuje vanjsko-političke ciljeve, pa ni ambasador Rusije.

Bosna i Hercegovina će nastaviti svoj put prema NATO-u u skladu sa Zakonom o odbrani, Strategijom vanjske politike i nizom drugih odluka, bez obzira kakav bio stav Rusije – kazao je Džaferović.

Slične stavove ponovili Izetbegović i Komšić

– Odluke Bosne i Hercegovine o NATO-u su donesene poodavno. Šta ima Rusija veze sa tim? To su odluke za koje su digli ruku i ljudi koji sada sjede u Predsjedništvu, poput Dodika i SNSD-ovaca. U ovoj zemlji će biti vladavine zakona. Neće u njoj vladati Rusija niti bilo ko. Mi smo donijeli naše strateške odluke, naše strategije i zakone i mi ćemo se po njima kretati ka Evropskoj uniji i NATO-u, sviđalo se to ili ne sviđalo ruskom ambasadoru – zaključio je Izetbegović, objavili su mediji danas.

– Nismo imali ni odluku o MAP-u prije deset godina pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o Pregledu odbrane, pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o knjiženju vojne imovine pa smo je donijeli, nismo imali ni odluku o ANP/ Programu reformi pa smo je donijeli. Donijeti ćemo i odluku o članstvu u NATO-u. Dodik će ponovo u tome učestvovati. Neka intimno bude protiv NATO-a koliko hoće, samo neka kao i do sada potpisuje odluke – poručio je Komšić.

Previous Jedna udaljena mala regija suprotstavila se autokratiji Putina i rekla mu veliko “njet”
Next U Sarajevu predstavljen novi model jahte bosanske firme Derubis Yachts

You might also like

NAŠI DANI

Ko je bio Arman Soldin, AFP-ov reporter, Bosanac koji je poginuo u Ukrajini

Svako ko je želio da sazna nešto više o Armanu Soldinu trebalo je samo da pogleda njegove nedavne snimke za AFP iz opkoljenog ukrajinskog grada Bahmuta. S obzirom da su

SANDŽAK

Žrtve traže da Srbija prizna odgovornost za zločine nad Bošnjacima Sandžaka (Video)

  Dio nevladinog sektora u Srbiji te predstavnici međunarodnih organizacija i pojedinih sandžačkih općina traže od Skupštine Srbije da prizna političku odgovornost države za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u

NAŠI DANI

Zatvara se kolektivni centar u Špionici

U naselju Špionica nadomak Srebrenika sagrađena su dva višespratna objekta u koja su smješteni korisnici kolektivnog centra. Ključeve stanova danas su preuzele 62 porodice ili 160 korisnika. Svečanosti uručenju ključeva