Na otvaranje Olimpijskog muzeja dolaze predsjednik MOK-a i princ od Monaka

Na otvaranje Olimpijskog muzeja dolaze predsjednik MOK-a i princ od Monaka

Princ od Monaka, Albert II, potvrdio je dolazak u Sarajevo 9. oktobra na ceremoniju otvaranja Olimpijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Svoju posjetu Sarajevu uprličit će na poziv gradonačelnika Abdulaha Skake prilikom susreta u Monacu, na svečanosti dodjele svjetskog priznanja  Gradu Sarajevu za veliko postignuće Evropskog olimpijskog festivala omladine EYOF-a 2019.

„Princ od Monaka zvanično je potvrdio da će doći u Sarajevo i zajedno sa nama otvoriti Olimpijski muzej. Ovom gestom potvrđuje svoje prijateljstvo i poštovanje prema onom što činimo i radimo, kako na razvoju i napretku, tako i na osnaživanju međunarodne pozicije Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine“, istakao je Skaka.

Nakon skoro 30 godina od razaranja zgrade Muzeja ZOI ‘84 u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, jedna od najljepših građevina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine doživjela je svoju punu rekonstrukciju.

Na jesen ove godine Muzej će i zvanično otvoriti svoja vrata za posjetioce.

Obnovljeni Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine bit će jedna od najvećih turističkih atrakcija u Sarajevu i još jedan neprikosnoveni simbol mira, obnove i napretka.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u aprilu je prihvatilo odluku da Grad Sarajevo, odnosno ranije namjenski osnovana javna ustanova ubuduće brine, upravlja i razvija ovu instituciju od državnog značaja.

Plan je da obnovljeni Olimpijski muzej svečano otvori predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach.

Previous U Sarajevu predstavljen novi model jahte bosanske firme Derubis Yachts
Next Zanimljive činjenice o Danu nezavisnosti SAD-a

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena Stolačka tarča, jedini srdnjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini

  Četvrto izdanje srednjovjekovnog sajma Stolačka tarča otvoreno je u petak mimohodom povijesnih skupina iz Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ovogodišnju Stolačku tarču otvorio je Ministar pravde BiH

KULTURA I UMJETNOST

Bihać: Privatni muzej Osmana Sulića

  Entuzijast i nekadašnji pripadnik 5. korpusa ARBiH, Osman Sulić, i ove godine, povodom manifestacije Noć muzeja, otvorio je vrata Spomen sobe sa eksponatima, posvećene ratnim godinama.   -Volio bi

HISTORIJA

Stari grad Ključ

Stari grad Ključ je biser naše srednjovjekovne baštine i arhitekture te predstavlja neprocjenjivo kulturno bogatstvo velike historijske vrijednosti. Igrao je značajnu ulogu u historiji i politici srednjovjekovne bosanske države, a