Na otvaranje Olimpijskog muzeja dolaze predsjednik MOK-a i princ od Monaka

Na otvaranje Olimpijskog muzeja dolaze predsjednik MOK-a i princ od Monaka

Princ od Monaka, Albert II, potvrdio je dolazak u Sarajevo 9. oktobra na ceremoniju otvaranja Olimpijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Svoju posjetu Sarajevu uprličit će na poziv gradonačelnika Abdulaha Skake prilikom susreta u Monacu, na svečanosti dodjele svjetskog priznanja  Gradu Sarajevu za veliko postignuće Evropskog olimpijskog festivala omladine EYOF-a 2019.

„Princ od Monaka zvanično je potvrdio da će doći u Sarajevo i zajedno sa nama otvoriti Olimpijski muzej. Ovom gestom potvrđuje svoje prijateljstvo i poštovanje prema onom što činimo i radimo, kako na razvoju i napretku, tako i na osnaživanju međunarodne pozicije Sarajeva kao glavnog grada Bosne i Hercegovine“, istakao je Skaka.

Nakon skoro 30 godina od razaranja zgrade Muzeja ZOI ‘84 u Petrakijinoj ulici u Sarajevu, jedna od najljepših građevina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine doživjela je svoju punu rekonstrukciju.

Na jesen ove godine Muzej će i zvanično otvoriti svoja vrata za posjetioce.

Obnovljeni Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine bit će jedna od najvećih turističkih atrakcija u Sarajevu i još jedan neprikosnoveni simbol mira, obnove i napretka.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u aprilu je prihvatilo odluku da Grad Sarajevo, odnosno ranije namjenski osnovana javna ustanova ubuduće brine, upravlja i razvija ovu instituciju od državnog značaja.

Plan je da obnovljeni Olimpijski muzej svečano otvori predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach.

Previous U Sarajevu predstavljen novi model jahte bosanske firme Derubis Yachts
Next Zanimljive činjenice o Danu nezavisnosti SAD-a

You might also like

BAŠTINA

Nacionalni spomenik: Najstarija kuća porodičnog življenja u Banjaluci – “Šeranića kuća” čeka obnovu

  Alen Šeranić, čija je majka bila posljednji stanar “Šeranića kuće”, ispričao je kako je cilj nasljednika da nakon obnove ovaj zaštićeni objekat bude održiv i da služi kao kulturno-istorijski

BAŠTINA

Srebrenik: Otkriveno ‘zakopano blago’ staro 3.000 godina

Jasmin Buljubašić iz Srebrenika pod zemljom je pronašao ostavu iz kasnog bronzanog doba sa 124 predmeta. Mještanin Srebrenika, grada u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, slučajno je u šumi pronašao bronzane

BAŠTINA

Travnik dio projekta evidentiranja i čišćenja nekropola sa stećcima

Ukupno deset nekropola sa stećcima, na području općine Travnik, bit će evidentirano i obrađeno, u okviru projekta “U kamenu uklesano” koji provodi Fondacija “Mak Dizdar”, potvrdila je Feni koordinatorica tima