Agius: Vlasti entiteta Rs indoktriniraju djecu negiranjem genocida u Srebrenici

Agius: Vlasti entiteta Rs indoktriniraju djecu negiranjem genocida u Srebrenici

Vlasti Republike srpske indoktriniraju djecu negiranjem genocida koji se dogodio 1995. u Srebrenici kada je ubijeno osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, što uništava napore za pomirenje, kazao je u intervjuu za novinsku agenciju Reuters predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (IRMCT) Carmel Agius.

Agius je kazao da etničke podjele koje su i danas prisutne u Bosni i Hercegovini tjeraju na desetine hiljada mladih da zauvijek napuste zemlju.

Članovi vlade Republike srpske više puta su doveli u pitanje broj Bošnjaka ubijenih u Srebrenici prije četvrt stoljeća ove sedmice. Oni također optužuju sudove iz zemalja bivše Jugoslavije za ratne zločine za antisrpsku pristrasnost.

“Ono čemu svjedočimo su ogromni napori vlasti da se djeca indoktriniraju kako bi vjerovali u njihovu verziju događaja”, rekao je Agius Reutersu, prenijela je Fena.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Rs-a Milorad Dodik prošle godine je srebrenički genocid nazvao “izmišljenim mitom”. Otvorio je i studentski dom nazvan po bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, koji izdržava doživotnu kaznu nakon što je osuđen za genocid u Srebrenici.

Prošlog mjeseca u Gradiški bosanski Srbi su postavili ogroman mural u osnovnoj školi, odajući počast Ratku Mladiću, komandantu snaga bosanskih Srba.

Mladić je uložio žalbu na svoju presudu za genocid u Srebrenici, ratni zločin i zločine protiv čovječnosti.

Vlasti Rs su 2018. povukle izvještaj svojih prethodnika iz 2004. godine koji su priznali genocid i osnovali komisiju za reviziju broja žrtava.

Premijer Republike srpske Radovan Višković rekao je prošlog vikenda da će novi izvještaj biti gotov za mjesec ili dva.

“Na ovaj način Vlada Republike srpske želi približiti istinu o stradanju Srba međunarodnoj zajednici i historičarima, koji će, kada jednog dana budu pisali o tim događajima, imati jasne dokaze da istina nije samo ono što jedna strana tvrdi da jeste”, rekao je Višković.

Agius je naveo da međunarodni sudovi za ratne zločine nisu ostavili prostora za pogrešno tumačenje.

“Svi oni mogu samo jednu stvar zaključiti, a to je da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio genocid”, zaključio je Agius.

Previous Državni Parlament izglasao izmjene Izbornog zakona, izbori u Mostaru nakon 12 godina
Next Mahir Omerović iz Konjević Polja: Došao sam danas da ispratim svoje sugrađane, mladi ljudi trebaju posebno da njeguju kulturu sjećanja na genocid

You might also like

NAŠI DANI

I bosanskim državljanima omogućen ulazak u Crnu Goru

Državljanima Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Kosova će od 1. juna biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, javlja AA. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je večeras proširilo listu

NAŠI DANI

Kurcova vlada se sprema za pokretanje kontroverznog programa nadziranja muslimana u Austriji

Vlada Austrije sprema se za pokretanje kontroverznog programa nadzora nad muslimanima u toj zemlji s ciljem borbe protiv takozvanog “političkog islama”, javlja AA. Riječ je o inicijativi koju je prethodna

NAŠI DANI

Reisu-l-ulema nakon napada na džemat IZ u Bielefeldu: IZ u BiH ima puno povjerenje u njemačke institucije

Povodom napada na Islamski kulturni centar Bošnjaka u Bielefeldu oglasio se reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović te osudio ovaj vandalski čin ali istaknuo i povjerenje u njemačke institucije: – Islamska zajednica