Iako živi u SAD-u, Sead  Dizdarević investira u rodni kraj i ne prepušta zemlju korovu

Iako živi u SAD-u, Sead Dizdarević investira u rodni kraj i ne prepušta zemlju korovu

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić posjetio je ovih dana naselje Velika i obišao plantažu lješnika Seada Dizdarevića, Dervenćanina koji  živi i radi u Sjedinjenim Američkim Državama, a koji je odlučio da u svom rodnom mjestu finansira sadnju ovog orašastog  ploda.

Investicijom ,koja  je vrijedna nekoliko stotina hiljada maraka, rukovodi preduzeće  „Eko bosanska Posavina“. Sead je kroz brojne investicije ostao vezan za svoj zavičaj. Posljednja u nizu je velika plantaža lješnika na 240 dunuma, a u pripremi je i površina od oko 320 dunuma. Na plantaži je do sada zasađeno 16.500 sadnica, a rod se očekuje od pete do sedme godine.

„Sead  Dizdarević, koji je dosta davno otišao u Ameriku,uz svoj poslovni uspjeh tamo, ostao je vezan za svoj zavičaj,u smislu da je pored podrške u obnovi Velike od infrastrukture do vlastite kuće, odlučio da investira na ovom prostoru u smislu povratka  ove zemlje u funkciju koja je bila prije proteklog rata. Mislim da  on sa ulaganjima koje čini , daje svoj doprinos da ovoj divnoj zemlji koja je bila pretvorena u šikaru, vrati prvobitnu  namjenu.

U prilici ste da vidite da je na prostoru od 560 dunuma zemlje planirana sadnja, 240  dunuma je već dovedeno u status  kulture lješnjika. Drugi dio zemljišta je priprema  i to će iduće jeseni biti dovedeno u funkciju  odnosno posađeno sa novim nasadom“, ističe koordinator poslova  Ahmet Karabegović i dodaje da su na čitavom poslu koji je obavljan godinama,angažovane su sve domaće firme,od „Geokopa“ koji je sanirao oštećeni prilazni put plantaži do „Eko bosanke Posavine“ koja ima svoje kapacitete, ogromne količine zemlje i koja im pomaže odnosno koja operativno realizuje sve ovo što g-din Dizdarević  želi.

„Drago nam je što je načelnik danas ovdje. Bili smo u kontaktu sa njim od samog početka realizacije , dobili smo njegovu podršku i naš je interes  da i dalje imamo dobru saradnju sa lokalnom upravom,u što ne sumnjam“, rekao je Karabegović i zahvalio se načelniku na podršci.

Na obostrano zadovoljstvo, podršku ovoj investiciji pruža lokalna uprava. O pokretanju projekta plantaže lješnika bilo je riječi i prije par godina.

„Moja kompletna podrška ovoj priči. Naši podsticaji su za ovolike projekte mali ali za manje nasade mi dajemo 1,20 KM po svakoj sadnici .Ova gospoda nisu ni podnijeli zahtjev za podsticaj. Za ovoliku investiciju to i ne znači puno. Njima je zasigurno veća satisfakcija i veće zadovoljstvo da  uprava, na čelu sa mnom, ovo podržava,da smo stalno u toku ,da dajemo podršku“, istakao je načelnik Simić.

Branislav Čokić, inžinjer voćarstva i vinogradarstva , ističe da je zasad lješnika posađen jesenas sa dvogodišnjim sadnicama i prvi rod se očekuje u petoj godini  te da će plasman cjelokupnog roda biti na inostrano tržište.

Previous Mahir Omerović iz Konjević Polja: Došao sam danas da ispratim svoje sugrađane, mladi ljudi trebaju posebno da njeguju kulturu sjećanja na genocid
Next Zlatna medalja za bh. patent pulsnog detonacionog mlaznog motora "Vujin"

You might also like

Ekonomija/Biznis

Festival zimnica i autohtonih proizvoda u Sarajevu: Domaće je domaće, gradimo BiH

Na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu danas je otvoren Festival zimnica i autohtonih proizvoda koji će trajati do 28. novembra. Cilj prodajno-izložbene i kulturno-humanitarne manifestacije je promocija vrijednosti

Ekonomija/Biznis

Nova firma u Sanskom Mostu počinje proizvoditi kablove i elektro ormare

  U firmi HIK – SM iz Sanskog Mosta počinje proizvodnja kablovskih setova i elektro ormara za svjetsko tržište. Hala od 2.500 m2 biće potpuno završena do polovine februara, potvrdio je za poslovni

Ekonomija/Biznis

Livno dobiva Tehnološki park, otvaraju se nova radna mjesta za mlade

  U Livnu se u utorak održava Business Forum Livno 2018 na kojem će biti predstavljena fondacija Linnovate, čija je osnovna zadaća uspostava tehnološkog parka i stvaranje perspektivnije budućnosti za