Zlatna medalja za bh. patent pulsnog detonacionog mlaznog motora “Vujin”

Zlatna medalja za bh. patent pulsnog detonacionog mlaznog motora “Vujin”

Na 23. Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija “Arhimed”, održanom od  24. – 27. marta  2020. godine Zoran Vujinović nagrađen je zlatnom medaljom za patent pulsnog detonacionog mlaznog motora VUJIN i posebnim priznanjen Državnog univerziteta za tehnologiju Volga. 

Radi se o najinteresantnijoj tehnologiji pogona letjelica na čijem razvoju rade vođeći subjekti SAD i Ruske Federacije.

“Mi smo sa ovim projektom stavili Bosnu i Hercegovinu u istu ravan sa vodećim tehnološkim silama i napravili i veliki korak ispred njih sa našim tehničkim rješenjima”, kazao je za Akta.ba Vujinović, ističući da smo bez novih proizvoda samo blijeda kopija tuđe pameti.

Kako kaže, novi koncept mobilnosti i proizvodnje električne energije baziran je na njihovim patentima. Oni se temelje na Teslinom konceptu proizvodnje garantovane električne energije.

U SAD-u mnogi istraživački centri i sveučilišta razvijaju motore za detonaciju: ASI, NPS, NRL, APRI, MURI, Stanford, USAF RL, NASA Glenn, DARPA-GE C&RD, Combustion Dynamics Ltd, Defense Research Establishments, Suffield i Valcartier, Uniyersite de Poitiers , Univerzitet u Teksasu u Arlingtonu, Uniyersite de Poitiers, McGill University, Pennsylvania State University, University of Princeton.

Vodeću poziciju u razvoju detonacijskih motora drži specijalizirani centar Seattle Aerosciences Center (SAC), koji su 2001. godine kupili Pratt i Whitney iz tvrtke Adroit

U Ruskoj Federaciji teorijski rade na ovom hitnom problemu sljedeći univerziteti i instituti Ruske akademije nauka (RAS): Institut za hemijsku fiziku Ruske akademije nauka (IHF), Institut za mašinsko inženjerstvo Ruske akademije nauka, Institut za visoke temperature Ruske akademije nauka (IVTAN), Novosibirski institut hidrodinamike nazvan Lavrentiev (IGiL), Institut za teorijsku i primijenjenu mehaniku Khristianovich (ITMP), Institut za fiziku i tehnologiju po Ioffe, Moskovsko državno univerzitet (MSU), Moskovski državni vazduhoplovni institut (MAI), Novosibirsko državno univerzitet, Državno univerzitet Čeboksari, Državno univerzitet Saratov, itd.

Inače, Izložba ARHIMED je postala vodeća smotra inovatora u tom dijelu svijeta, sa oko 1100 izložaka iz 22 država iz cijelog svijeta i 10-tak hiljada poslovnih posjetilaca iz Ruske federacije i inostranstva, a sve to s oko 200 miliona USD vrijednih sklopljenih poslovnih dogovora.

Previous Iako živi u SAD-u, Sead Dizdarević investira u rodni kraj i ne prepušta zemlju korovu
Next Medicinski timovi iz Sarajeva i Tuzle sutra idu u Sandžak

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Univerzitet u Tuzli promovisao doktore nauka, redovne profesore i zlatne studente

    U okviru obilježavanja 41 godine rada i postojanja Univerziteta u Tuzli, svečano su promovisani doktori nauka i redovni profesori, a studentima generacije uručene su Zlatne plakete.  

NAUKA I TEHNOLOGIJA

“Sistem prečišćavanja zraka” – inovacija sarajevskih srednjoškolaca na na Teknofestu u Istanbulu

Učenici škola “Maarif” iz Sarajeva jedini su učesnici sa Balkana na Teknofest u Istanbulu, jednom od najvećih festivala iz oblasti zrakoplovstva i tehnologije u svijetu Na međunarodnom aerodromu “Ataturk“ u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Student osniva kompaniju – HAS Robotics će imati proizvodnju robotskih ruku u svrhe edukacije

  Haris Salkić iz Brčkog, prvi pobjednik takmičenja u poslovnim idejama Sarajevo Business Forum (SBF) Start-Up Challengea, namjerava u Bosni i Hercegovini pokrenuti kompaniju za proizvodnju robotske ruke.   Student Mašinskog