Ruanda, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici (Video)

Ruanda, sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici (Video)

U Memorijalu genocida u Kigaliju u Ruandi, preživjeli iz genocida protiv Tutsija počinjenog 1994. godine, obilježili su 25. godišnjicu genocida u Srebrenici i minutom šutnje iskazali pijetet žrtvama.

Iz Memorijala koji u svojoj izložbi obuhvata i segment o Srebrenici, preživjelim Srebreničanima su poručili da se sjećaju i njihovog stradanja.

– Danas se sjećamo genocida u Srebrenici koji se dogodio samo godinu dana nakon što smo mi preživjeli genocid protiv Tutsija u Ruandi. Sjećamo se više od osam hiljada Bosanskih muslimana koji su ubijeni samo zbog toga ko su bili. Sjećamo se onih koji su preživjeli i stojimo uz vas. Sjećamo se da je negiranje završna faza genocida i kada pričamo svoju priču, ne damo da vaša priča bude zaboravljena. Sjećamo se ovdje u Memorijalu genocida u Kigaliju vaše patnje i podsjećamo naše posjetioce da i oni treba da se sjećaju jer oni koji zaborave pouke iz prošlosti, osuđeni su na to da ih ponove.

Sjećajući se danas s vama, ohrabrujemo vas da budete jaki. Iako smo tako udaljeni jedni od drugih, iskustvo koje smo podijelili nas ujedinjuje. Vi ste naše sestre i braća; uvijek ćete biti u našim srcima. Odajući počast i sjećajući se toliko izgubljenih života, zajedno možemo obrazovati buduće generacije, radeći s vama na tome da ovaj svijet bude pravedno i mirno mjesto za svu našu djecu. Kwibuka. Sjeti se – poručili su preživjeli iz genocoda počinjenog u Ruandi.

Nevladina organizacija Aegis Trust iz Velike Britanije, koja se bavi prevencijom genocida, vodi Memorijal u ime Nacionalne komisije Ruande za borbu protiv genocida.

Aegis Trust, koji su 2001. godine osnovala braća Stephen i James Smith, razvio je ekspertizu kako da pomogne pred i postgenocidnim društvima da razviju otpornost prema budućim prijetnjama, radeći u državama kao što su Ruanda i Centralnoafrička Republika.

Govoreći iz Velike Britanije, generalni direktor Aegis Trusta James Smith je zaključio da pouke holokausta nisu naučene.

– Posmatrajući genocid protiv Tutsija u Ruandi i genocid u Srebrenici – ne zaboravljajući koncentracione logore u Prijedoru i Hercegovini, masakre u Zvorniku, Višegradu, Bijeljini i mnogim drugim mjestima ili kampove za silovanje u Foči, bilo nam je veoma jasno da pouke holokausta nisu naučene – njegove su riječi.

Smith će 19. jula u okviru javnog webinara okupiti preživjele iz genocida počinjenog u Ruandi i Bosni i Hercegovini, koji imaju vodeće uloge u memorijalima u Kigaliju i u Srebrenici. Oni će podijeliti iskustva, razmotriti nasljeđe genocida u njihovim zemljama i razgovarati o tome koje pouke moraju biti primijenjene danas.

Previous Nevoljni svjedoci genocida nad Bošnjacima Srebrenice (VIDEO)
Next Kanadski premijer Trudeau: Bošnjaci, Kanada je uz vas (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena 26. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici

U Srebrenici je danas obilježena 26. godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima. Ispred igrališta osnovne i srednje škole u Srebrenici počast nevino ubijenim žrtvama 12. aprila 1993. godine odali su preživjele

NAŠI DANI

Sarajevski hrabri momci šokirali agresora: 2. maj pokazuje hrabrost, odanost, volju i herojstvo branilaca Sarajeva

Povodom manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, a u okviru obilježavanja Dana KS-a i 25. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

RS mora platiti 500.000 eura za rušenje najstarije džamije u Bosni i Hercegovini

Sud presudio da bosanskohercegovački entitet Republika Srpska treba platiti značajan iznos za rušenje Turhan-Emin begove džamije u Ustikolini. Piše: Elma Geca Općinski sud u Goraždu donio je presudu kojom je,