S. Makedonija: “Srebreničkim cvijetom” Bošnjaci Velesa odali počast žrtvama genocida

S. Makedonija: “Srebreničkim cvijetom” Bošnjaci Velesa odali počast žrtvama genocida

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici u bošnjačkom selu Gornje Orizare u općini Veles u Sjevernoj Makedoniji hortikulturno je uređen dio prostora parka u obliku “Srebreničkog cvijeta”.

Predsjednik Mesne zajednice Gornjeg Orizara Enver Kartalović u izjavi za AA kazao je da projekat “Srebrenički cvijet” realiziraju u saradnji s općinom Veles.

“Za mještane Bošnjake iz Gornjeg Orizara ovaj ‘Srebrenički cvijet’ je naša mala simbolična gesta, za koju smatram da šalje veliku poruku ne samo ovdje, već i mnogo šire, a to je da i nakon 25 godina Bošnjaci s ovih prostora ne zaboravljaju genocid i dijele bol s porodicama svih žrtava genocida u Srebrenici”, rekao je Kartalović.

Prema njegovim riječima, “Srebrenički cvijet “za mještanje Gornjeg Orizara ima veliku važnost.

“Njegova važnost je u tome što će ovaj cvijet podsjećati buduće generacije da je u julu 1995. godine nad bošnjačkim narodom izvršen genocid i biće svojevrsna veza s Bošnjacima iz Bosne i Hercegovine, ali i šire. Zahvalnost lokalnim vlastima u Velesu za ovaj gest i mogućnost da na ovaj način simbolično izrazimo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici”, dodao je Kartalović.

U junu mjesecu Općina Veles, kao jedna od općina u Sjevernoj Makedoniji u kojoj žive Bošnjaci, prihvatila je zahtjev Bošnjaka za obilježavanje 25. godišnjce genocida u Srebrenici.

Inicijatori ovog prijedloga su Nedžad Mehmedović, zamjenik ministra za politički sistem i odnose među zajednicama u Sjevernoj Makedoniji, Almira Papić, predsjednica bošnjačkog udruženja “Šadrvan” i Senida Čizmić, građanska aktivistkinja.

Godinama unazad bošnjačka udruženja u zemlji organiziraju broje događaje, među kojima i tradicionalni “Marš mira” povodom obilježavanja genocida u Srebrenici, a ove godine, marš i masovna okupljanja se ne održavaju zbog situacije s koronavirusom.

Previous Sarajevo: Na Humu, Tabiji i Vijećnici državne zastave spuštene na pola koplja
Next Bosanska škola Coventry: Oživljavanje uspomena na žrtve genocida u Srebrenici (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Održana svečanost u povodu obilježavanja 22. godišnjice formiranja 7. korpusa ARBiH (Foto/Video)

Danas je u Travniku održana svečanost u povodu obilježavanja 22. godišnjice formiranja 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Brojne delegacije položile su cvijeće na Centralno šehidsko mezarje u Travniku

NAŠI DANI

BKC Tuzla: Humanitarno izvođenje predstave “Bosanska bajka” za Arslana

  U velikoj sali BKC TK Tuzla u četvrtak, 01. 02. 2018. godine sa početkom u 18,00 sati biće odigrano humanitarno izvođenje predstave “Bosanska bajka” u produkciji JU BKC TK

NAŠI DANI

Visoki predstavnik Schmidt se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom

Visoki predstavnik Christian Schmidt sastao se danas u Berlinu sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i informirao ga o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini na konferenciji koju je